Kaj se dogaja s kožo, če zaspite z ličili?

10. januar 2024

Kaj se dogaja s kožo, če zaspite z ličili?

10. januar 2024
Foto: Instagram

Kaj se dogaja s kožo, če zaspite z ličili?

10. januar 2024
Foto: Unsplash

Oziroma zakaj nenehno poudarjamo, da je treba kožo pred spanjem temeljito očistiti.

Tudi same poznate tisti občutek, ko obraz zares temeljito očistite nesnage in vaša koža dobesedno ‘zadiha’. Kot nekdo, ki nikoli ne zaspi z ličili na obrazu, ne glede na uro prihoda domov, težko razumem, da obstaja kakšna ženska, ki preskoči ritual čiščenja mejkapa in večerne nege, a kot kažejo raziskave, takih žensk sploh ni malo!

Izgovori, da ste bili utrujeni, pijani, da se je začela vaša najljubša serija na televiziji, da je kar nekako ‘naneslo’, da so se vam oči same od sebe zaprle in ste zato na odstranjevanje ličil enostavno pozabile, torej odpadejo, ko pa vsi vemo, da je čiščenje obraza resnično najpomembnejši vidik zdrave, negovane kože.

Foto: Instagram @alanahosn

Razlogi, ki jih naštevajo dermatologi in poznavalci zdravja kože, pa so še drugi in njihov skupni imenovalec je čistoča. Medtem, ko spimo, telo popravlja nastalo škodo in tudi v sami koži se dogaja neke vrste ‘polnjenje baterij’.

Telo si skuša opomoči od raznih stresov, pretirane izpostavljenosti UV žarkom in okoljski onesnaženosti. Če mejkap pustite na koži, preprečite telesu, da bi oddelalo ‘nočni servis’ popravljanja.

Foto: Canva

Kaj se torej zgodi?

Ne glede na vaš tip kože, torej ali je ta suh, masten ali mešan, boste po taki ‘naličeni noči’ naslednji dan skoraj gotovo opazile nepravilnosti na koži – naredili se bodo mozolji ali vsaj začeli nastajati, ker bodo lojnice zamašene, pojavila se bodo drobna, očesu morda zaenkrat še nevidna vnetja, naredile se bodo podkožne ciste ali ogrci.

Zunanje onesnaženje pa lahko, če se vam ponavlja, prodre skozi kožo in uniči kolagenska vlakna, kar privede do hitrejšega staranja kože in nastanka gub.

Foto: Instagram @saavan.ritu

Kaj svetujejo strokovnjaki?

Mokri robčki za čiščenje ličil naj bodo samo nujna pomoč, ko res ne gre drugače. Vaša koža kljub vsemu potrebuje bolj temeljit tretma odstranjevanja nečistoč. Na obraz nanesite nežno sredstvo za čiščenje kože, po možnosti tako, ki obenem vlaži. Posebno pozornost namenite robovom čela in brade ter samemu nosu, tu smo ponavadi najmanj temeljiti. Strokovnjaki svetujejo tudi olja za čiščenje in peno, ki vsebuje vitamin C, saj ta pomaga koži, da ostane elastična.

Ko odstranite ličila, je vseeno kako spite – na hrbtu, trebuhu, na enem ali drugem boku. Pomembnejše od tega je, koliko časa spite, torej, ali se vaše telo uspe spočiti in obnoviti.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close