Kako lahko svoj vsakdanji tek nadomestite s tekom z namenom

24. april 2023

Kako lahko svoj vsakdanji tek nadomestite s tekom z namenom

24. april 2023
Foto: Redbull

Vsi, ki obožujete zvok športnih copat med tekom po mestnih ulicah in želite prispevati korak ali dva za dobrodelnost, se lahko udeležite svetovnega teka Wings for Life World Run, ki bo potekal 7. maja v Ljubljani.

Tradicionalni tek po ljubljanskih ulicah se bo pričel ob 13. uri, k sodelovanju pa ste vabljeni vsi, od ljubiteljev teka, rekreativnih tekačev do profesionalnih športnikov. Stopnja pripravljenosti ni določena, saj v okviru zabavnega koncepta prav vsak pride do cilja.

Foto: Wings for Life

Udeleženci dobrodelnega teka istočasno startajo, ciljno črto pa predstavljajo zasledovalna vozila, ki udeležence sinhronzirano lovijo. Dlje tej črti bežijo, boljši je njihov rezultat. Vozila dajo tekačem pol ure prednosti, nato začnejo voziti s 14 kilometri na uro, po dveh urah vozijo s hitrostjo 18 kilometrov na uro, nato pa nekoliko pospešijo in po štirih urah že vozijo s hitrostjo 34 kilometrov na uro. Pri tej brzini vztrajajo dokler ni ujet zadnji tekmovalec na njihovi trasi.

Dobrodelni tek bo potekal v številnih mestih po svetu hkrati, namen odmevnega dogodka pa je zbiranje sredstev za raziskave na področju poškodb hrbtenjače v okviru fundacije Wings for Life. Vse od leta 2014, ko je fundacija sredstva pričela zbirati s štartninami in donacijami povezanimi z dogodkom, so zbrali že preko 38 milijonov evrov.

Foto: Wings for Life

Vsako leto na dogodku zasledimo tudi številne slovenske športnike in znane osebnosti, nekateri tudi v vlogi ambasadorjev dogodka. Letošnjega teka se bodo med drugimi udeležili Rebeka Dremelj, Peter Kauzer in Janja Garnbret. Vsak izmed omenjenih bo tekel za posameznika, ki je utrpel poškodbo hrbtenjače, a hkrati ostaja nasmejan in športno aktiven na svojem področju ter v okviru svojih zmožnosti.

Foto: Wings for Life

Med sodelujočimi je v znak podpore fundaciji in v upanju za čim višji znesek zbranih sredstev seveda tudi precej takšnih, ki so sami utrpeli poškodbo hrbtenice in so prikovani na invalidski voziček. S sodelovanjem želijo tudi sami prispevati svoj košček k zbiranju sredstev, spodbujati tekače in opominjati na pomembnost raziskav poškodb hrbtenjače.

Vsak zbran cent je 100-odstotno namenjen raziskavam in vsi ti projekti dajejo upanje. Z izkupičkom od štartnin lanskoletnega teka se financira kar sedem projektov. Z vsakim udeležencem več pa se veča višina zbranih sredstev in število projektov, ki lahko mnogim spremenijo življenje na bolje. Izberite svoje najljubše tekaške čevlje, se vidimo 7. maja v Ljubljani!

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic

New Report

Close