Kako se rešiti te pogoste poletne nadloge?

16. junij 2023

Kako se rešiti te pogoste poletne nadloge?

16. junij 2023

Poletje zaznamujejo številna krila in kratke hlače – kar pa za tiste, ki imamo malce močnejše noge, včasih predstavlja tudi razdraženo kožo in rdečico zaradi drgnjenja stegen. Za vas imamo nekaj trikov, kako preprečiti ali olajšati te preglavice.

Oh visokih temperaturah se mnoge rade ohladimo z ohlapnimi krili ali kratkimi hlačami. A s temi preljubimi kosi pogosto pride ena majhna nadloga – odrgnine stegen.

Morda to ni ena izmed najbolj očarljivih tem, a zagotovo ste se že vse srečale vsaj enkrat z rdečim izpuščajem med stegni. O pereči temi se je za Glamour razgovoril strokovnjak, ki ima nekaj nasvetov za vse, ki jih v vročini pestijo neprijetne odrgnine na nogah.

Foto: Unsplash

Dr. Ross Perry, zdravniški direktor klinik za nego kože Cosmedics, pojasnjuje: “Večina od nas se bo kdaj v življenju srečala z odrgninami, saj je to pogosta, a neškodljiva kožna težava, ki jo povzročajo predvsem oblačila, ki dražijo, trenje ter vlaga. Eno najpogostejših področij odrgnin je notranja stran stegen, ki je pogosto posledica pretesnih oblačil ali neudobne tkanine, ki povzroča trenje. Jahanje, kolesarjenje, tek in vse druge dejavnosti, ki združujejo potenje in ponavljajoče se gibanje telesa, prav tako pogosto povzročijo odrgnine.”

Najpogostejša mesta, kjer se lahko pojavijo odrgnine, so stegna, zadnjica, bradavičke, stopala in pazduhe. Prizadeto območje je običajno rdeče, boleče, v hujših primerih pa lahko krvavi in oteče – se vam zdi znano?

Foto: Unsplash

Če je tako, vam ponujamo nekaj preprostih nasvetov za odpravljanje odrgnin:

  • Za preprečevanje odrgnin mora biti koža čista in suha. Če so vam oblačila pretesna in povzročajo draženje, jih zamenjajte z bolj udobnimi in ohlapnimi kosi.
  • Vazelin dobro deluje pri celjenju območja.
  • V slabšem primeru lahko obiščete osebnega zdravnika, ki vam lahko priporoči lokalno steroidno kremo.
  • Če imate pogoste odrgnine, lahko dodate mehak povoj, ki bo pomagal zaščititi kožo.
  • Med vadbo nosite primerna oblačila. Poskrbite, da so vaše kratke hlače dovolj dolge, pri kolesarjenju pa si lahko kupite oblazinjene hlače.
  • Uporabite lahko tudi kreme za kolesarsko podlogo, ki vsebujejo antibakterijske snovi in preprečujejo kopičenje mikrobov.
  • Ko pridete domov, vedno slecite športna oblačila in se odpravite pod tuš, da preprečite kopičenje bakterij. Pri vsaki vožnji s kolesom nosite sveže kratke hlače in udobno spodnje perilo.
  • Imate kakšne stare nogavice? Lahko jih razrežete v provizorične kratke hlače, ki jih nosite pod svojimi oblekami.
  • Če raje uporabljate naravne in domače sestavine, zmešajte koruzni škrob in kokosovo olje. Koruzni škrob vpija vlago, kokosovo olje pa pomirja in ima protivnetne lastnosti.

Pred leti pa so tudi uporabnice Twitterja odkrile “life-hack,” ki je mnoge rešil pred poletnimi odrgninami.

Enostavno, učinkovito in po mnenju socialnih medijev “spreminja življenja”. Vse, kar potrebujete, je roll-on dezodorant, ki ga lahko zjutraj najprej nanesete na notranjo stran stegen. Po želji ga lahko nanašate tudi čez dan, pomagal pa naj bi tudi pri lajšanju že nastalih odrgnin.

Če vam dezodorant ne ustreza, vam priporočamo tudi kremo proti odrgninam, dober par Spanx hlač, kolesarske hlače ali nogavice pod obleko, baby olje, če se znojite, in smukec.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close