To je vse, kar morate vedeti o pripravi stopal na poletje

13. junij 2023

To je vse, kar morate vedeti o pripravi stopal na poletje

13. junij 2023
Foto: Pexels

Celo leto nestrpno čakamo, da osvobodimo stopala, da lahko zadihajo na svežem zraku. Poskrbite, da bodo s ponosom kukali iz sandalov.


Stopala so v hladnem delu leta stisnjena v zaprto obutev in največkrat zapostavljena v primerjavi z drugimi delu telesa. Četudi preteklih par mesecev niste skrbeli za svoje noge kot bi morali, imate še vedno dovolj časa, jih pripravite na sonce, morje in zabavno poletje. Ne želimo, da vam je neprijetno ko boste morali sezuti čevlje in si nadeti sandale pred nepredvideno poletno zabavo ali vikend oddihom v zadnjem trenutku.

Suha in razpokana koža na stopalih ter občasni žulji so nekaj povsem običajnega, a žal tudi nekaj povsem neprivlačnega. Upoštevajte naše nasvete in se izognite neprijetnim trenutkom ob pogledu na vaša neurejena stopala.


Preskočite obisk salona

Pogostost obiska kozmetičnega salona ni nekaj, kar bi bilo določeno, saj je odvisno od vsakega posameznika, tako stanja kože kot tudi globine vašega žepa. Nekdo gre na salonsko pedikuro vsak mesec, nekdo pa vsak teden. Odvisno je od tega, kako pogosto imate otiščance ali žulje ali kako hitro vam rastejo nohti in ali imate kakšne težave s stopali. Četudi imate na svojem urniku pedikuro redko, to ne pomeni, da ne morate imeti urejenih stopal. In ko govorimo o urejenosti, striženje nohtov in menjava barve laka ni dovolj, veliko bolj je pomembno vlaženje in mehčanje kože stopal.

Foto: Pexels

Zakaj postane koža na stopalih trda in razpokana?

Stopala so pod stalnim pritiskom in trenjem zaradi hoje in stanja, kar povzroča povečano proizvodnjo keratinocitov za zaščito kože pred poškodbami. Ta proces lahko privede do odebelitve kože na stopalih, zlasti na predelih, ki so izpostavljeni največjemu pritisku, kot sta peta in stopalo.

Razlog za to, da vaša stopala niso videti najbolj spočita in zdrava je nošenje neudobne in neprimerne obutve. Pretesna, preozka, trda obutev ali prepogosto nošenje visokih pet ali lahko povzroči pritisk in trenje na določenih delih stopala. Na drugi strani lahko odebelitev in razpokano kožo povzroči bosonoga hoja po grobih površinah ter pomanjkanje hidracije.

Kje pa tebe čevelj žuli?

Če še nikoli v življenju niste imeli žuljev, potem vsekakor niste s tega planeta. Žulji nastanejo kot obrambna reakcija na pritisk, trenje ali drgnjenje na določenem predelu kože. Boleči mehurčki nastanejo, ko je koža nenehno izpostavljena trenju ali pritisku, kar povzroči poškodbe zgornjih plasti kože. To je način, kako se telo zaščiti pred nadaljnjimi poškodbami. Na vaših stopalnih lahko nastanejo mehki žulji z vlažno teksturo in napolnjeni s tekočino ali trdi otiščanci, s izrazito trdo in zadebeljeno kožo.

Preprečevanje žuljev vključuje nošenje udobnih čevljev, ki se dobro prilegajo nogi, izogibanje pretesnim ali pretesnim čevljem in uporabo blazinic ali obližev za zmanjšanje trenja na območjih, ki so nagnjeni k žuljem. Če mehurčki že nastajajo, je pomembno, da jih ne počite, saj lahko pride do okužbe. V kolikor so žulji ali otiščanci izredno nelagodni in boleči ter se ponavljajo, takrat domača nega ni ustrezna rešitev in je potrebno strokovno odstranjevanje in zdravljenje.

Foto: Pexels

Prvo nošenje sandalov največkrat povzroči nastanek žuljev, saj koža še ni navajena in se morajo stopala navaditi na drugačno vrsto obutve. Svetujemo vam, da ko prvič obujete sandale s trakci, da jih nosite krajši čas in ne ves dan. Nastanku žuljev botruje tudi vročina, saj pričnejo stopala otekati in čevlji postanejo (pre)tesni.

Foto: Pexels

Do lepih stopal v 6 korakih

1. Kopel
Za mehčanje kože si najprej pripravite kopel z nekaj kapljicami eteričnega olja čajevca. Voda naj bo prijetne temperature in ne prevroča. Stopala namakajte vsaj 10-15 minut. Kopeli so izjemno sproščujoče in osvežujoče, če vas mučijo težke noge. Če čez dan dlje časa stojite ali ste veliko hodili, si stopala olajšajte tako, da jih namočite v solno kopel. Žulje boste zacelili z blazinicami za žulje ali hidrokoloidnimi obliži, ki bodo lajšali bolečino pri nošenju čevljev, hkrati pa omogočili popolno obnovitev kože.

2. Piling
Redno odstranjevanje odmrle kože je ključni del priprav stopal na poletje. Piling je ključni del priprave stopal na poletje. Če so vaša stopala bolj suha in hrapava kot običajno, pred klasičnim piljenjem poskusite s pilingom z granulami ali encimski piling s kislinami (mlečno, mandljevo ali glikolno kislino). Ti so največkrat v obliki negovalne maske za enkratno uporabo. Nogavice z negovalnimi sestavinami obujete za 15 minut ali več, odvisno od izdelka, ostanke izdelka izperete, nato pa se koža na stopalnih postopno in počasi lušči tudi do 14 dni in več.

3. Odstranjevanje zadebeljene kože
Trdo kožo na stopalni je potrebno odstraniti ročno, pri čemer je najbolje uporabiti pilo ali nožni kamen. Pazite, da ju uporabljate samo na mokri ali vlažni koži, da se koža ne poškoduje. Lahko izberete tudi napravo za odstranjevanje trde kože, pri vseh pripomočkih pa bodite pozorni na ustrezno površino, ki mora biti primerna za stanje vaše kože.

4. Hidracija
Koža na stopalih je do desetkrat debelejša od kože na preostalem delu telesa, zato zahteva veliko intenzivnejšo hidracijsko rutino. Investirajte v bogato kremo za stopala, da bodo videti negovana tudi, ko boste nanje za nekaj časa pozabili. Idealno bi bilo na stopala nanesti vlažilno kremo po vsakem tuširanju. Predlagamo, da kremo ali gel za noge nanesite na stopala zvečer in čez nadenite nogavice. Niti ni pomembno katere sestavine vsebujejo izdelki, ampak bolj to, da ste konsistentni in kožo redno vlažite.

5. Manikira
Negovana stopala zahtevajo tudi ustrezno dolžino nohtov. Pozabite na dolge nohte, četudi obvladate čudovite poslikave z laki. Nohti naj bodo vedno postriženi in ne pozabite na odstranitev obnohtne kožice. Nohte strizite naravnost, saj tako preprečite vraščanje nohtov, ki so izjemno nadležni in še bolj boleči. Bodite pozorni na vsakršno sled o glivicah. Bolezen, ki se hitro širi in prenaša, vam lahko povzroči velike težave, zato je hitro zdravljenje ključnega pomena. V kolikor ste dobili glivice, ne uporabljajte lakov za nohte ter ne obiskujte bazenov ali savn.

6. Lakiranje
Zadnji korak je lakiranje, ki poživi in dopolni vsak odprt čevelj, poleg tega pa zakrije morda brazdasto površino nohtov. Bodite ustvarjalni in se zabavajte ob eksperimentiranju z novimi barvami lakov za nohte, saj je poletje idealen čas prav za to!

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close