Kako se spopasti s spomladansko utrujenostjo?

Temu je preprosto treba narediti konec. Kako? Naj vam zaupamo nekaj trikov.

Spomladanska utrujenost? Kdo pa se z njo ne srečuje? Trenutno je ena izmed najbolj priljubljenih tem, skoraj najbolj pogost odgovor na vprašanje: ”Kako si?” in eden izmed pogostih izgovorov, zakaj se nam nečesa ne ljubi lotiti (bodisi so to službeni ali šolski projekti, sprejemanje pomembnih odločitev ali sprememb, treningi, spomladansko čiščenje stanovanja, vse je tako težko …). Temu je preprosto treba narediti konec. Kako? Naj vam zaupam nekaj trikov.

Še pred tem pa naj vas potolažim, da je vaša spomladanska utrujenost nekaj povsem normalnega. Njen vzrok je znižanje odpornosti od prehodu letnih časov, hitra sprememba vremena, poleg tega so tukaj: prehod iz krajših dnevov v daljše (pa ravno se je tvoje telo navadilo na zgodnji večer pa se spet prestavi ura in so naenkrat dnevi daljši), od zime utrujen organizem, ki se je moral prebijati skozi mraz, prehlade in bolezni in tako kot preostali del narave čez zimo malo ”zaspi” in v sebi zadržuje energijo (zato imamo tudi občutek da čez zimo več pojemo in se hitreje zredimo).

Torej, vzroke smo na kratko navedli iz preprostega razloga: če poznamo in sprejmemo vzroke potem lažje najdemo rešitve problema.

Moji kratki nasveti, kako se s težavo spopademo:

Pojejte veliko vitaminov

Svojemu telesu privoščite veliko vitaminov in ga napolnite z energijo, ki jo bo dobilo iz hranilnega in zdravega ”goriva”. Torej bolj konkretno: pojejte veliko zelenjave in sadja. Vaši obroki naj bodo lahki, saj vas težki obroki polni ogljikovih hidratov preveč zasitijo in telo postane še bolj zaspano. Vitamine najdete tudi v prehranskih dopolnilih. Morda si za prehodno obdobje omislite eno vitaminsko kuro in svoji redni prehrani dodaste dopolnilo za izboljšanje imunskega sistema (tako se preventivno zaščitite pred prehladi, ki so ponovno na udaru), posežeš po naravnih pripravkih, napitkih, vitamine pa dobiš tudi v obliki kapsul ali tabletk.

Nekaj primerov iz prakse:

-Zjutraj si pripravite svežo limonado.
-Namesto sladkih pijač si privoščite svež naravni sok ali smuti.
-Vaše kosilo naj bo čimbolj pisano. Pojejte čimveč raznolike zelenjave.
-Zmanjšajte svoje obroke ali jih razdelite na več manjših.

Naredite razstrupljevalno kuro

Detox, oziroma razstrupljanje je trend in lotite se ga lahko na različne načine. Na voljo so razstrupljevalni napitki, različne diete, kratek post itd. Zeleni napitki in tablete ne bodo kar naenkrat ščistili vaših notranjih organov in izprali nezdrave stvari iz vas. Za boljše počutje potrebujete dalj časa.

Obstaja pa veliko živil, ki ugodno vplivajo na telo in mu pomagajo, da samo vzpostavi svoj sistem, da vsi njegovi procesi delujejo pravilno ali jih pospešijo, dodatno pa mu lahko pomagate z gibanjem. Vlaknine ugodno vplivajo na prebavo, različna zelenjava in zelišča pospešujejo prebavo, vzpodbujajo telo da izloča strupe ali ugodno vplivajo na druge hormone v telesu, ki so ”zaspali” (sploh če smo čez zimo veliko grešili pri hrani, se premali gibali ali bili veliko bolni) ali pa so zmedeni od vseh sprememb.

Zelenjava, ki jo priporočam: zelje, regrat, brokoli, zelena, redkev, veliko sveže solate.
Zelišča, ki jih lahko dodaš redni prehrani: zeliščni čaji, zeleni čaj, ingver, kurkuma.

 

Nekaj primerov iz prakse:

-Spijte veliko vode
-Za nekaj dni se odrečite svojim nezdravim navadam (prekomerno pitje kave, alkohol, uživanje sladkorja itd.)
-Zjutraj si prirpavite zelenjavni smuti z veliko vlakninami in semeni.
-Namesto sladkih pijač ali kave spijte zeliščni čaj.
-Vpeljite zelenjavni dan, pojej veliko sveže zelenjave ali pijte samo zelenjavne sokove.
-Lotite se postenja (priporočam, da se, v primeru daljšega posta, o tem predhodno posvetujete z zdravnikom (o tem lahko najdete veliko informacij, ali povprašte na forumu)

Veliko se gibajte na svežem zraku in svojemu telesu privošči vitamin D

Ob prostem dnevu se odpravite na izlet v naravo. Namesto na kavico se s prijateljico odpravita na sprehod. Pohod v hribe je odlična športna aktivnost, ki vas bo poživila. Zapustite zaprte prostore, predihajte od zime utrujeno telo in sprotite napetost v mislih.

Body and mind vadbe kot so joga, pilates ipd. pa ugodno vplivajo na počutje in pomagajo pri uravnavanju stresa (ki je lahko velikokrat glavni krivec za vaše slabo počutje in celo nekatera bolezenska stanja).

Dobili ste veliko informacij in načinov, kako si v spomladanskem času izboljšati počutje. Izberite si tiste načine, katerim boste lahko sledili. Verjemite da, če boste upoštevali le par od naštetih nasvetov, boste opazili razliko v počutju in morda spremenite katero od svojih navad tudi na dolgi rok, saj boste sami začutili pozitiven vpliv zdravega načina prehranjevanja, gibanja in lahko je letošnja pomlad nov začetek za izboljšanje kvalitete vašega življenja.

 

Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik, fotograf Ivan Bliznetsov

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close