Kako se spopasti s spomladansko utrujenostjo?

26. marec 2024

Kako se spopasti s spomladansko utrujenostjo?

26. marec 2024
Foto: Instagram @chloelecareux

Če vas še ni popadla spomladanska utrujenost, pa vas bo zagotovo čez nekaj dni, ko bomo prešli na poletni čas.

Spomladanska utrujenost je nekaj povsem normalnega. Vzrok zanjo tiči v znižanju odpornosti ob prehodu letnega časa, hitra sprememba vremena, prehod iz krajših dnevov v daljše, od zime utrujen organizem, ki se je moral ščititi pred mrazom in prehladi, … Ni čudno, da se počutimo izžete.

Foto: Instagram @chloelecareux

Na srečo lahko utrujenost hitro odpravimo, ali pa jo vsaj omilimo. Tu je nekaj nasvetov, kako se spopasti s spomladansko utrujenostjo:

  • Uravnotežena prehrana: Poskrbite, da boste jedli uravnotežene obroke, ki vključujejo sadje, zelenjavo, polnozrnate izdelke in beljakovine. Izogibajte se preveliki količini sladkorja, preprostih ogljikovih hidratov in kofeina, saj lahko ti povzročijo nihanje energije.
  • Redna telesna dejavnost: Vadba lahko pomaga povečati raven energije in izboljšati razpoloženje. V svoj vsakdan poskusite vključiti vsaj 30 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti, kot je hoja, tek, kolesarjenje ali joga.
  • Dovolj spanja: Poskrbite za dovolj spanja, saj lahko pomanjkanje spanja prispeva k občutkom utrujenosti. Poskusite vzdrževati reden urnik spanja in si privoščite dovolj časa za počitek. Poslušajte svoje telo, ko vam sporoča, da je utrujeno. Če začutite, da se je potrebno ustaviti in spočiti, storite to.
  • Izogibanje stresu: Stres lahko poveča občutke utrujenosti. Če je le mogoče, se poskusite izogniti stresnim situacijam, ali pa se naučite tehnik sproščanja, kot so meditacija, dihalne vaje ali joga.
Foto: Instagram @annelauremais
  • Pojdite na svež zrak: Sprehod ali preživljanje časa zunaj lahko pomaga osvežiti telo in um ter izboljšati vaše razpoloženje.
  • Dovolj hidracije: Pazite, da pijete dovolj vode skozi ves dan, saj lahko dehidracija povzroči občutke utrujenosti.
  • Omejitev uporabe elektronskih naprav pred spanjem: Modra svetloba, ki jo oddajajo pametni telefoni, tablice in ostali računalniški zasloni, lahko motijo spanec. Poskusite omejiti uporabo teh naprav pred spanjem.
  • Posvetite se hobijem in užitkom: Poiščite aktivnosti, ki vam prinašajo zadovoljstvo in sprostitev, ter si vzemite čas zanje. To vam lahko pomaga obnoviti energijo in izboljšati razpoloženje.
Foto: Instagram @chloelecareux

Če se občutki utrujenosti ne izboljšajo ali postanejo hujši, se posvetujte s svojim zdravnikom, saj lahko utrujenost kaže tudi na druge zdravstvene težave.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close