Kakšna je razlika med dušo dvojčico in sorodno dušo?

29. oktober 2022

Kakšna je razlika med dušo dvojčico in sorodno dušo?

29. oktober 2022
Foto: Profimedia

Z dušo dvojčico ne bomo nujno v romantičnem odnosu in morda bo v našem žvljenju le za kratek čas, toda na nas bo pomembno vplivala.

Ste že kdaj spoznali koga, ki vam je življenje obrnil na glavo? Ne veste zakaj, toda občutek imate, da vam je bilo namenjeno spoznati to osebo. Morda niste pričakovali, da vam bo všeč, saj ni ravno vaš tip človeka, toda znajdete se v razmerju, ki je burno, povezava med vama pa je nekaj posebnega. Nato pa se konča in zdi se, da se vam je podrl svet. Je eden tistih razhodov, ki vas morijo še leta. 

Takšne povezave resda obstajajo, toda pojavljajo se nerazumevanja o tem, kaj takšne povezave pomenijo, pravi psihospiritualna mentorica in svetovalka za razmerja Lisa Vallejos. Veliko ljudi duše dvojčice enači z romantično sorodno dušo in izraza uporablja kot sopomenki, toda v resnici gre za dva različna koncepta. 

Pri dušah dvojčicah gre lahko za povsem platonski odnos, ki pa je lahko prav tako buren, prijateljstvo pa gre skozi številne dogodivščine, pa tudi težave. Lahko gre tudi za odnos med starši in otroki ali pa odnos med sodelavci. 

Foto: Profimedia

Kaj je torej duša dvojčica?

Duša dvojčica je oseba, ki bo za vedno spremenila vaše življenje. Z njo imate poseben odnos, čutite povezavo, zdi se, da ste našli svojo drugo polovico in oni do vas čutijo prav tako močno povezavo. Z njo ob strani na svet začnete gledati drugače in vaša duša dvojčica vas prisili, da postanete boljša oseba ter začnete ceniti sami sebe. Zaradi duše dvojčice se začnemo zavedati svojih prednosti in slabosti. Čeprav gre za odnos z drugo osebo, pa obstajajo z namenom, da izboljšamo odnos sami s sabo. 

Ko boste spoznali svojo dušo dvojčico, boste že od začetka imeli občutek, da osebo poznate že dlje časa. Pogosto ima duša dvojčica podobne travme iz otroštva kot vi sami, toda razlike med vajinimi travmami vama bodo zares pomagale pri tem, da rastete, razumete in sprocesisrate svojo preteklost. Vaša duša dvojčica je kot vaš odsev, druga polovica vaše duše, s pomočjo katere se lahko začnete zavedati, kdo ste in kako preboleti preteklost. 

Povezuje vaju travma 

Odnos z dušo dvojčico je intenziven in težaven, saj od nas zahteva, da se soočimo sami s samo in s svojimi težavami, posledično pa odnos z dušo dvojčico običajno ne traja večno. Takšna razmerja, ne glede na to, ali gre za platonična ali romantična, so izredno naporna in in težko jih je vzdrževati.

Hitro lahko postanejo nezdrava – vaša samozavest postane odvisna od duše dvojčice, kadar nista skupaj, težko funkcionirata, pojavijo se lahko tudi nezdrave navade, eden v drugem vzbujata občutke negotovosti in slabosti. Razhod je vedno boleč in pogosto zahteva nekaj časa, da ga prebolimo. 

Foto: Profimedia

“Večina duš dvojčic, ki jih poznam, niso pristala skupaj s svojo dvojčico, ampak so našla svojo sorodno dušo. Mislim, da sorodnim dušam ni namenjeno, da so v doživljenjskem razmerju,” pravi Vallejos. Toda ker takšni ljudje čutijo visoko stopnjo povezanosti, ki lahko preide tudi v toksično razmerje, se lahko zgodi, da se duše dvojčice razidejo in potem spet pridejo skupaj ali pa se celo znajdejo v začaranem krogu, kjer se to večkrat ponovi.

To vas bo le dodatno prizadelo, saj ta oseba preprosto ni tam zato, da bi vas brezpogojno ljubila, temveč zato, da bi se od nje ter zaradi nje naučili nekaj o sebi. 

Kakšna pa je sorodna duša?

Sorodna duša je oseba, s katero imate prav tako močno povezavo, toda ta ni tako intenzivna kot z dušo dvojčico, obenem pa tudi ni tako nezdrava. 

“Vaša sorodna duša je vaš sopotnik na poti življenja – potrebujete en drugega, da rastete izven limitov vas samih.”

Dr Michael Tobin, družinski in zakonski psiholog

Da spoznate sorodno dušo, se morate zavedati, da ljudem ni namenjeno, da so sami in da cilj razmerja ni to, da se zadovoljijo vaše potrebe, temveč je to izziv za rast in za pomoč partnerju, da doseže svoj potencial, meni Tobin. 

Foto: Profimedia

Nikjer ne piše, kdaj boste srečali svojo sorodno dušo, nekateri jo srečajo pri petnajstih, drugi pri 75. Sorodno dušo lahko srečate kjerkoli – vse je namreč odvisno od pravega “tajminga”. Obenem je pomembno poudariti, da je sorodnih duš lahko več vrst. Lahko gre za romantično sorodno dušo, sorodno dušo v obliki prijatelja, znanca, ki ga redko srečate, toda vedno čutite globoko povezanost ali poslovnega partnerja. 

Pomirja vas in vas sprejema

Sorodni duši nista nujno enaki, toda odlično vas poznajo in vas sprejemajo take, kot ste. Razmerje je stabilno, obenem pa še vedno čutite močno povezanost. Sorodna duša vas bo razumela bolje kot kdorkoli, zaradi nje boste želeli biti boljša oseba. Ne glede na to, kaj se zgodi, jo boste vedno nosili v svojem srcu. 

Medtem ko so duše dvojčice ena duša, razdeljena na dva dela, pa sta sorodni duši dve duši, ki se srečata in se dopolnjujeta. Če bi dušo dvojčico lahko primerjali z odsevom lastnih slabosti, pa je sorodna duša ravno nasprotno. Sorodna duša predstavlja vse naše dobre lastnosti.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close