To so znaki, da ste preveč obsedeni s svojim razmerjem!

08. oktober 2022

To so znaki, da ste preveč obsedeni s svojim razmerjem!

08. oktober 2022
Foto: Unsplash

Obdobje medenih tednov je čas, ko naenkrat razumete vsa besedila pesmi, ko s svojo ljubeznijo želite preživeti vsak trenutek in morda celo pomislite: “Joj, tako sem obsedena z njim.” Takšni občutki so v začetnem obdobju normalni, toda obstajajo znaki, ki nakazujejo, da se bosta strast in zaljubljenost spremenili v soodvisnost od partnerja. 

Obdobje medenih tednov je čas, ko naenkrat razumete vsa besedila pesmi, ko s svojo ljubeznijo želite preživeti vsak trenutek in morda celo pomislite: “Joj, tako sem obsedena z njim.” Takšni občutki so v začetnem obdobju normalni, toda obstajajo znaki, ki nakazujejo, da se bosta strast in zaljubljenost spremenili v soodvisnost od partnerja. 

Soodvisnost od partnerja pomeni, da smo odvisni od partnerja, njegove pozornosti, njegove ljubezni, prav tako pa želimo partnerju dati prav takšno količino podpore, ljubezni in pozornosti. Pri takšnem razmerju so meje zelo šibke, kar povzroči izgubo identitete, saj se dojemamo le v odnosu do partnerja. 

Kakšni so znaki, da je vaše razmerje lahko nezdravo?

1. Cel svet se vrti le okoli vašega partnerja

Povsem normalno je, da čez dan razmišljate o svojem partnerju, navsezadnje je velik del vašega življenja. Toda v trenutku, ko se osredotočite le nanj, tako da je vse v vašem življenju povezano z njim, potem vaše razmerje postaja toksično.

Foto: Unsplash

Diana Dorell, pisateljica in svetovalka za zmenke, pravi, da je treba pritisniti na zavoro, kadar ugotovimo, da razmišljanje o našem partnerju postane moteče za naše delo in osebno življenje. Če se na primer v službi ne morete osredotočiti na delo, ker se neprestano sprašujete, ali vas partner pogreša, ali pa se začnete izogibati prijateljem in družini ter vsakič, ko vas partner pokliče, izpustite vse iz rok in se posvetite partnerju, je šla vaša obsedenost že predaleč.

2. Govorite samo o svojem razmerju

Ali kdaj opazite, da vas prijatelji nehajo poslušati ali pa celo zavijejo z očmi, kadar omenite svojega partnerja? Premislite o tem, kako pogosto o njem govorite s prijatelji. Če je vsaka tema lahko izhodiščna točka za to, da ga omenite v pogovoru, ste z njim obsedeni, toda če neprestano razlagate svoje razmerje prijateljem, potem ste verjetno obsedeni s tem, v katero smer gre vaše razmerje in kako globoko je. 

3. Vaše čustveno stanje je odvisno od razpoloženja vašega partnerja

Se vam kdaj zgodi, da imate občutek, da vaša čustva sploh niso več vaša? Ko naenkrat postanejo odvisna od tega, v kakšnem stanju je vaše razmerje ter slednje postane središče ter vzrok vaših čustvenih nihanj, potem je vaše razmerje toksično. Empatično čutenje partnerjevih čustev je nekaj zdravega, toda nihanja čustev glede na vaše razmerje, je zaskrbljujoče.

Foto: Unsplash

4. Ste na vrtiljaku čustev

Susan Winter, strokovnjakinja za razmerja, pravi, da je eden od znakov za odvisnost in obsedenost z razmerjem tudi nihanje čustev, ki postanejo spremenljiva in nepredvidljiva – v trenutku preidete iz veselega ali evforičnega stanja v obup in strah, da vas partner ne ljubi več. To kaže na to, da ima partner v našem življenju najpomembnejšo vlogo. 

5. Partnerjeve potrebe so pomembnejše od vaših

Če njegove potrebe postavljate pred svoje, želite zadovoljiti svojega partnerja, njegove potrebe in rešiti njegove težave, potem ste verjetno odvisni od vašega razmerja. Postaviti morate meje, ki jih v razmerju primanjkuje, in poskrbeti, da zadovoljite svoje potrebe.

Foto: Unsplash

6. Nimate več hobijev

Ko prenehate z aktivnostmi, ki ste jih včasih počeli samo zase (na primer plesne vaje, branje za užitek, risanje, kuhanje …), ker čas raje preživite s partnerjem, je to lahko znak, da je vaše razmerje nezdravo. Premisliti morate o tem, kaj razmerje prinese v vaše življenje in čemu se zaradi razmerja odpovedujete. 

V zdravem razmerju bo seveda prišlo do kompromisa, toda pomembno je, da oba obdržita samostojnost in se še naprej ukvarjata s svojimi hobiji. Če začnemo preveč posvajati hobije svojih partnerjev, zato da bi preživeli še več časa skupaj in osrečili svojega partnerja, potem lahko na dolgi rok zavržemo svoje želje in delamo zgolj to, kar rad počne naš partner.

Foto: Unsplash

7. Vaši prijatelji in družina so zaskrbljeni

Nikar ne ignorirajte svojih bližnjih, če ti izrazijo svojo skrb glede vašega razmerja. Prav tako je pomemben znak, če svojih prijateljev in družine ne vidite več pogosto, saj prioritizirate svojega partnerja. Čeprav je lahko ignorirati mnenja drugih, pa vaši bližnji vaše razmerje verjetno vidijo veliko bolj nepristransko kot vi, toda zaradi pomanjkanja mej, ki jih imate, boste to verjetno doživeli kot napad. 

Pri zdravem razmerju gre za ravnotežje in kompromise z obeh strani. Če se še vedno sprašujete, ali je vaše razmerje nezdravo in ste obsedeni s svojim partnerjem, potem se za konec vprašajte: “Kako vesela sem?” Če ste še vedno v obdobju medenih tednov, toda še vedno lahko dobro funkcionirate sami, potem ni skrbi. Samostojno življenje in veliko veselja, kadar ste s partnerjem, je dober znak, nasprotno pa gre lahko za obsesijo, če je vse, kar počnete, odvisno od tega, kaj bi o tem menil vaš partner. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close