Kakšne so možnosti, da je poroka na slepo uspeh?

09. marec 2022

Kakšne so možnosti, da je poroka na slepo uspeh?

09. marec 2022
Foto: Unsplash

Ali verjamete, da se lahko zaljubite v nekoga, ne da bi ga videli? Netflixov šov Ljubezen je slepa že drugo sezono dokazuje, da je morda bolj izjema kot pravilo. 

Netflixov šov Ljubezen je slepa je luč sveta ugledal na začetku pandemije koronavirusa in doživel velik uspeh. 15 moških in 15 žensk se je spoznavalo, ne da bi en drugega videli. Celice, v katerih so se pogovarjali, je ločeval zid, pari pa so se deset dni spoznavali preko pogovora. Nekateri so se nato zaročili, šele po zaroki pa so se tudi osebno spoznali in tako preverili, ali je ljubezen res slepa. 

Prvo sezono tega socialnega eksperimenta je gledalo kar 30 milijonov ljudi, na koncu pa sta se dva para poročila in sta skupaj še danes. Druga sezona je bila statistično enako uspešna – v zakon sta stopila dva para. 

Cameron in Lauren sta usodni da dahnila v prvi sezoni Love is Blind in sta poročena še danes. Foto: Profimedia

Toda, kako realistično je pričakovati, da se v taki situaciji zares zaljubite?

Šov temelji na ideji, da lahko zgolj z emocionalno povezanostjo najdemo svojo sorodno dušo. Da je ljubezen, ki ne temelji na fizičnem izgledu ali dotiku, zares tista prava. Psihologi se s tem ne strinjajo povsem. Romantični odnosi namreč deloma temeljijo in so odvisni tudi od tega, ali nas oseba fizično privlači. 

Charly Lester, strokovnjakinja za razmerja, pravi, da morajo biti ljudje, ki najdejo ljubezen v takih šovih, zelo predani ideji o tem, da je ljubezen slepa. “Običajno so to ljudje, ki so starejši in ki bolj ali manj vedo, česa si v zvezi želijo,” pravi Lesterjeva in dodaja, da so to tudi ljudje, ki so ostale oblike spoznavanja ljudi že preizkusili. 

Videz je še vedno pomemben

Tako kot večina resničnostnih šovov pa je tudi Ljubezen je slepa poln konvencionalno privlačnih ljudi. Viren Swami, profesor socialne psihologije na angleški univerzi Anglie Ruskin pravi, da prav zaradi tega ta “socialni eksperiment” ni zares uspešen. Čeprav šov na videz odstranjuje fizično privlačnost, pa so tekmovalci v šovi konvencionalno privlačni Američani, za katere je zelo verjetno, da si bodo tudi fizično všeč. 

Swami celo pravi, da je celotna ideja o ljubezni brez fizične privlačnosti povsem napačna. Privlačnost je namreč kompleksna stvar, ki pa velja za eno ključnih pri iskanju partnerja, zato je tudi ideja šova po njegovem povsem zgrešena. Lester je glede iskanja slepe ljubezni bolj optimistična – pravi, da če si želite najti ljubezen brez fizične komponente, potem v take šove pojdite brez pričakovanj ali specifičnih preferenc. 

Shake Chatterjee je na primer v šov prišel s številnimi preferencami – od številke ženskih konfekcijskih oblačil, do tega, koliko ženska telovadi in ali je dovolj suha in lahka, da bi si jo lahko dvignil na ramena. Njegove preference so bile celo barva las in izgledalo je, da se je le odlepil od vseh pričakovanj in preferenc glede partnerke, ko je za roko zaprosil Deepti Vempati.

Ko pa sta se srečala in se začela spoznavati, je Shake ugotovil, da ga Deepti ne privlači. Čustvena navezanost ni bila dovolj, Shake je ostalim v šovu celo hitel razlagati, da ima ob poljubljanju z Deepti občutek, da poljublja svojo teto. Deepti je nato pred oltarjem rekla ne, Shake pa je postal najbolj osovražen tekmovalec šova.  

Tudi Slovenija ima svoj šov

Sorodna verzija šova Ljubezen je slepa je tudi Married At First Sight, ki so jo prvič posneli leta 2013 na Danskem. Svoje različice so posneli v številnih državah, v Sloveniji pa lahko Poroko na prvi pogled prvič spremljamo na Planet TV. Šest moških in šest žensk je stopilo pred oltar in tam so svojega partnerja videli prvič, skozi začetke zakona pa jih z različnimi izzivi vodijo strokovnjaki.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close