Kam na martinovanje?

12. november 2022

Kam na martinovanje?

12. november 2022
Foto: Unsplash

Martinovo je priljubljen slovenski praznik, ki ga praznujejo tudi drugod po Evropi. 

Če imajo Američani in Kanadčani zahvalni dan, imamo Evropejci martinovo. Pred našim štetjem je bil to povsem pogansko praznovanje, zahvala bogovom za dobro letino in prošnja za obilno letino tudi v naslednjem letu. Kasneje je to postal tudi krščanski praznik, pri katerem praznujemo svetega Martina, svetnika in škofa, ki se je odpovedal vojaški službi v rimski vojski in svoje življenje posvetil revežem. 

Pri nas in na Hrvaškem se zato 11. november praznuje kot praznik vina, ki ga praznujejo vsi vinogradniki. Do tega dne je mošt obravnavan kot nečisto in grešno novo vino, nato pa se ga na ta dan blagoslovi in spremeni v pravo vino.

Ob praznovanjih jemo znamenito Martinovo gos ali raco, mlince, rdeče zelje, ob jedi si privoščimo kozarec ali dva novega vina, za posladek pa so pečena jabolka. 

Kje doživeti pravo martinovanje?

V Ljubljani

Če vas mika odkrivanje ljubljanskih vinskih poti, potem je današnji dogodek pravi za vas. Po dveh letih se namreč na mestne ulice in trge vrača Ljubljanska vinska pot, na katerem se bodo predstavili številni vinogradniki, glasbeniki, pa tudi vinske kraljice. 

V primeru, da zamudite vinsko pot, vas sedemnajstega in osemnajstega novembra čaka tudi Slovenski festival vin, ki poteka že od leta 1997, takrat se je sicer imenoval Festival novih vin.

Na festivalu se bo predstavilo okoli 160 vinarjev, ki bodo obiskovalcem predstavili več kot 550 vinskih vzorcev. 

Foto: Unsplash

V Mariboru

Martinovanje v Mariboru je največje javno martinovanje v Sloveniji. V štajerski prestolnici se je v preteklih letih zbralo tudi do dvajset tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine. Letošnje praznovanje bo prvič potekalo kar na šestih lokacijah.

Številne restavracije cel mesec ponujajo tudi prave Martinove pojedine, na ogled bodo tudi razstave, na voljo bo živa glasba, na stojnicah pa bodo ponujali številne dobrote in mlado vino. 

V Kranju

Če ste ta vikend zasedeni, se lahko na vinsko pot podate naslednji petek in soboto ali pa še teden kasneje. V rovih pod starim Kranjem se bo namreč predstavilo več kot 180 različnih vinarjev.

Poleg kulturnega programa in vina bo mogoče poskusiti tudi sire, krušne izdelke in mesnine, posamezna vinorodna območja pa bodo predstavila tudi svojo turistično ponudbo in gastronomijo.

Foto: Unsplash

Na Dolenjskem

V Sevnici bodo danes organizirali Martinov pohod, praznovanje pa bo popestrila skupina Zvita feltna. V nedeljo pa v Šmarjeških toplicah pripravljajo občinsko martinovanje s pohodom, Martinovo tržnico, krst vina in bogat kulturni program. 

Na Primorskem

Tudi na Primorskem praznujejo praznik vina. Ponekod so nazdravil že prejšnji konec tedna, vrhunec pa bo zagotovo ta vikend.

Klet Vinakoper vabi v Koper na tridnevno praznovanje, pestro pa bo tudi v Vipavski dolini, kjer bo v soboto potekalo tudi najbolj množično praznovanje na Primorskem, na katerem bodo za glasbeni program skrbeli tudi Mambo Kings in Miran Rudan, v nedeljo pa Vinska klet Vipava pripravlja martinovanje z ansamblom Saša Avsenika.

Po dveh letih se v te kraje vrača tudi prireditev Vinski hrami Vipavske doline med Martinom in božičem. 

Spletna stran The-slovenia.com je naredila odličen zemljevid Martinovanja 2022:

!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(“script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(“script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);

Martinova praznovanja pripravljajo tudi drugod po državi, policisti pa opozarjajo, da bodo ta vikend izvajali poostren nadzor in preverjali psihofizično stanje voznikov.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close