Karel III. je v vseh kraljevih rezidencah prepovedal to specialiteto

21. november 2022

Karel III. je v vseh kraljevih rezidencah prepovedal to specialiteto

21. november 2022
Foto: Profimedia

Organizacije Peta mu je v znak hvaležnosti poslala posebno košarico.

Britanski kralj Karel III. je v vseh kraljevih rezidencah prepovedal postrežbo francoske “specialitete” foie gras, so sporočili iz skupine za pravice živali Peta. Sporno pašteto pa je iz svojih rezidenc odstranil že, ko je bil še valižanski princ, poroča STA.

Iz Pete so sedaj javili, da so od kraljeve družine dobili pismo, ki potrjuje, da je to živilo umaknjeno. V znak hvaležnosti so mu poslali košarico “faux gras” ali lažni foie gras, ki jo je pripravil veganski kuhar Alexis Gauthier.

Sedaj to velja tudi za Buckinghamsko palačo

Tiskovna predstavnica organizacije Peta je dejala, da je “kralj Karel je že kot valižanski princ iz svojih rezidenc odstranil foie gras – zavržen izdelek, za katerega se race in gosi pred zakolom na silo hranijo, dokler njihova jetra ne nabreknejo do desetkrat večje velikosti, kot je njihova naravna velikost,” ter dejala, da imajo potrditev, da to sedaj velja tudi za Buckinghamsko palačo in ostale kraljeve rezidence.

Podpredsednica Pete Elisa Allen je vse prebivalce Otoka pozvala, naj sledijo kraljevemu zgledu in se foie grasu odpovejo na prihajajočem in na naslednjih božičnih večerjah.

Foie gras je sporna, ker gosi in race prisilno hranijo s koruzo, s tem pa se njihova jetra močno povečajo. V požiralnik jim vtaknejo posebno lijakasto cev, skozi katero jo nato pitajo. (Foto: Pexels)

Bo naslednji korak prepoved pravega krzna?

Foie gras se sicer lahko uvaža in prodaja v Združenem kraljestvu, vendar je njegova proizvodnja prepovedana. Po brexitu naj bi nastopila tudi prepoved uvoza tega izdelka, vendar naj bi bili ti načrti zdaj preloženi.

Peta se zavzema tudi za to, da bi se kralj za svoje kronanje prihodnje leto odpovedal oblačilu iz pravega krzna in namesto njega uporabil živalim prijazno umetno krzno.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close