Kdo so ‘ženske in moški visoke vrednosti’, o katerih vsi govorijo?

11. avgust 2023

Kdo so ‘ženske in moški visoke vrednosti’, o katerih vsi govorijo?

11. avgust 2023
Foto: Pexels

Kdo so ‘ženske in moški visoke vrednosti’, o katerih vsi govorijo?

11. avgust 2023
Foto: Pexels

Nasveti o tem, kako postati ženske in moški ‘visoke vrednosti’ so v zadnjem času obnoreli TikTok. Katere so torej lastnosti, zaradi katerih naj bi bile te osebe vredne več kot ostali?

Številni intervjuji in videoposnetki različnih ustvarjalcev vsebin na družbenih omrežjih pojasnjujejo, kaj pomeni biti ‘ženska ali moški visoke vrednosti’. Gre za vedenje in odločitve, s katerimi bodo ženske in moški dosegli višjo stopnjo cenjenosti in končali v bolj kakovostnem in srečnejšem razmerju.

Izraz ‘zmenki visoke vrednosti’ ima na TikToku preko 130 milijonov ogledov, izraza ‘moški visoke vrednosti’ in ‘ženska visoke vrednosti’ pa sta si prav tako prislužila milijon.

Psihologinja Sadia Khan, znana kot Sadia Psychology, je svoje vsebine že večkrat posvetila prav tej temi in moške in ženske usmerila v kakovosten odnos, ki temelji na omenjeni vrednoti.

Foto: Pexels

A zakaj je trend pravzaprav popolnoma zgrešen? Kadar strokovnjakinja postavi ideologijo ‘visoke vrednosti’ kot pravilno prakso, bo morda nekdo, željan ljubezni, mislil, da je to edini način za srečno in izpopolnjeno zvezo.

Po razlagah različnih poznavalcev ljubezni je ‘moški visoke vrednosti’ tisti, ki ima vse pod nadzorom in ve, kaj hoče. Je samozavesten, miren, skrbi zase, ima denar in zna zaščititi svojo ženo. “Visoko vrednega moškega” ni lahko osvojiti, najde pa ga lahko samo “ženska visoke vrednosti”.

@trellthetrainer 3 TRAITS OF A HIGH VALUE MAN #myroutine #mensgrooming #selflove #confidence #cleantok #highvalueman #howto #reform ♬ Time Goes "Bye" – Jex Nwalor

“Ženska visoke vrednosti” pa je ženska, ki moškega ne graja in se ne pritožuje, ampak ga lepo prosi in mu razloži, zakaj ji je nekaj pomembno. Ne dela drame, je čustveno stabilna in dopušča moškemu, da se sam odloča. Eden izmed ustvarjalcev vsebin je izjavil celo, da “ženska z visoko vrednostjo” “govori le, ko je nujno”.

@amira.bessette Someone told me I look like Anya Taylor and I cannot unsee it now 🙈#highvaluewomentiktok #highvaluedating #highvaluewomen #highvaluewoman ♬ GREECE (feat. Drake) – DJ Khaled

Sadia Khan pravi, da mora ženska spoštovati samo sebe in si ne dovoliti, da bi bila na voljo čisto vsakemu moškemu. Ustvariti mora ravnovesje med kariero in družino. Mora biti izbirčna in mora znati reči “ne” moškemu visoke vrednosti. Če zna zavrniti, bo to moškega pritegnilo.

Zdi se, da se z novonastalim trendom pravzaprav vračamo v preteklost, saj te definicije spominjajo na romantične priročnike iz prejšnjega stoletja in pravzaprav predstavljajo vse, kar si v današnjem svetu želimo spremeniti.

Foto: Pexels

“Moški visoke vrednosti” je le nov izraz za alfa moškega, ki mora imeti denar in ne sme pokazati šibkosti, medtem ko je “ženska visoke vrednosti” izraz  za podrejeno in poslušno žensko, ki ji ni dovoljeno izražati svojega mnenja.

Četudi se izraz “zmenki visoke vrednosti”  resnično nanaša na čustveno zrelost in samozavest, pa nas novonastale vsebine s tem izrazom, ne spodbujajo več k samospoštovanju. Vrednost je prevzaprav relativen pojem in zagotovo pri določanju svoje vrednosti ne potrebujemo strokovnjakov s TikToka.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close