Kim Kardashian razglašena za "moškega leta". Gre za poniževanje moških?

17. november 2023

Kim Kardashian razglašena za "moškega leta". Gre za poniževanje moških?

17. november 2023
Foto: Profimedia

Resničnostna zvezdnica krasi naslovnico revije GQ, na kateri nosi moško obleko s kravato.

Revija GQ vsako leto podeli nazive “moški leta”, s čimer počasti tiste, ki so vidno zaznamovali kulturo, modo, zabavo in šport. A letos je več kot polovica prejemnikov tega naziva žensk, med njimi tudi Kim Kardashian, ki so jo imenovali tudi za “tajkuna leta”.

Foto: Instagram @gq
Foto: Instagram @gq

Kim hkrati krasi eno od treh naslovnic, na kateri je oblečena v moško obleko s kravato, na drugih dveh naslovnicah pa sta igralec Jacob Elordi in raper Travis Scott.

Ta poteza je ujezila marsikoga, saj številni menijo, da bi morali biti na naslovnicah ne glede na naziv samo moški.

Foto: Instagram @gq
Foto: Instagram @gq

Pri reviji “niso razumeli naloge”

“Kot družba se še vedno borimo za pravice žensk, transspolnim osebam ne pustimo, da tekmujejo v ženskih športnih kategorijah ali pa da bi oglaševali na primer ženske obleke, a na naslovnico kot moškega leta damo žensko, Kim Kardashian, in to je v redu? Niso mi všeč dvojna merila,” se je glasil eden od komentarjev, drugi pa so se spraševali, ali je biti uspešna poslovna oseba “moška” značilnost.

Ena izmed uporabnih družbenih omrežij je odgovorne pri reviji označila za neresne in jim očitala, da “niso razumeli naloge”. Eden izmed uporabnikov pa se je vprašal, koliko časa bo zahodna družba še “poniževala moške”.

Foto: Instagram @kimkardashian
Foto: Instagram @kimkardashian

A Kim ni prva …

A ljudi ne jezi le Kim na naslovnici, ampak tudi dejstvo, da je poleg nje več kot polovica letošnjih nagrajencev žensk. Na seznamu moških leta, na katerega so se uvrstili tudi raper Offset, modni oblikovalec Tom Ford, glasbenik Andre 3000 in komik Tim Robinson, so se resničnostni zvezdnici pridružile še režiserka Celine Song, Simone Rocha, Katarina Johnson-Thompson in Jenni Hermoso.

Kritiki so to, da je 11 od 20 nagrajencev žensk, označili za sramotno, ter dodali, da GQ moške s tem prikazuje kot šibke, se iz njih norčuje, ženske pa poveličuje, navaja Daily Mail.

Foto: Profimedia

Sicer pa Kim ni prva ženska, ki krasi letno izdajo te revije, niti prva ženska, ki je prejela naziv “moški leta”.

V preteklosti so se na njej pojavile že Jennifer Lopez, Jennifer Aniston, Scarlett Johansson in Rihanna, prva ženska, ki je prejela naziv “moški leta”, pa je bila leta 2018 Rose McGowan. Dobila ga je zaradi svojega dela pri gibanju #MeToo.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close