Katero hrano je po tradicionalni kitajski medicini najbolje jesti poleti?

30. julij 2023

Katero hrano je po tradicionalni kitajski medicini najbolje jesti poleti?

30. julij 2023
Foto: Unsplash

Eno temeljnih načel tradicionalne kitajske medicine je, da lahko prehrana vpliva na vaše zdravje. In tako kot glede na letne čase spreminjamo oblačila in lepotne trende, moramo v poletnih časih spremeniti tudi naš jedilnik.

Verjetno ste že slišali, da lahko mediteranska prehrana, ki vključuje paradižnik, mastne ribe in semena, ščiti pred poškodbami zaradi sonca, zdravniki tradicionalne kitajske medicine k povezavi med zdravjem in prehrano pristopajo nekoliko drugače kot običajna medicina. Prehranske smernice se tako delno vrtijo okoli letnih časov in njihovih zaznanih lastnosti. Jesen je na primer povezana s suhostjo, zima pa s hladom, je dejala Sandra Chiu, strokovnjakinja za akupunkturo in zelišča iz New Yorka.

Uravnotežena prehrana in živila, ki hladijo

Ttradicionalna kitajska medicina narekuje izvajanje stvari tako, da se vedno usmerjamo v ravnovesje in se počutimo res celovito in dobro. Strokovnjakinja priporoča uživanje živil, ki naravno preprečujejo vročino, torej živila, ki so hladilne narave. “Včasih se zaradi poletne vročine počutimo na robu in smo bolj razdražljivi in ta živila pomagajo razdražljivost zmanjšati,” pravi Chiu in dodaja, da lahko zdravijo tudi težave kot so ekcemi, akne, otekline in edemi. Po podatkih ameriške šole za tradicionalno kitajsko medicino (ACTCM) so druge pogoste poletne zdravstvene težave nespečnost, razbijanje srca in težave z govorom.

Foto: Canva

Vendar Chiu, ki ima skoraj 20 let izkušenj na svojem področju, poudarja, da ima tradicionalna kitajska medicina bolj individualen pristop k zdravju kot zahodna medicina ter da nobena metoda ne bo delovala za vsakogar ali za vsako telo.

“Pomembno je poudariti, da je v kitajski medicini izbira živil, zelišč ali celo strategij zdravljenja z akupunkturo odvisna od posameznika,”

pravi strokovnjakinja za tradicionalno kitajsko medicino.

Pravi, da naj pozabimo na poenostavljanje v smislu uporabe besed ‘to je najboljše za …’ ter da v praksi tradicionalne kitajske medicine ni univerzalnega zdravila, ki bi ustrezalo vsem. To sicer ne pomeni, da ni vredno upoštevati priporočila za uživanje spodnjih živil v vročih poletnih mesecih.

Lubenica

Sočno lubenico, ki sicer spada med zelenjavo in ne sadje, kot mnogi zmotno menijo, je po mnenju strokovnjakinje odlična hrana za hlajenje. “Lubenica je skoraj tako močna kot visokozmogljiva zelišča, ki se v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo za hlajenje telesa,” pravi Chiu in pojasnjuje, da pripomore odstraniti odvečno vodo iz telesa. Pri tem poudarja, da zaužijte tudi beli del ob lupini, ne zgolj rdeče meso. Večina ljudi namreč beli del lubenice zavrže. Tega nikar ne storite, saj vsebuje vitamine A, C in B6, A, ter magnezij, cink in kalij. Lubenico pa ne uživajte zgolj kot sladico ali osvežilno malico, temveč jo v solatah kombinirajte s hladilnimi živili kot so paradižnik, zelena in solata.

Foto: Unsplash

Čaj iz koruznih laskov

Nič hudega, če ste zanj slišali prvič, naj vas potolažimo, da niste edini. Čaj iz koruznih laskov deluje kot blag diuretik in naj bi zniževal krvni tlak, preprečeval okužbe sečil, zniževal holesterol in deloval protivnetno. Koruzni laski vsebujejo veliko vitamina K in C ter kalij. Čaj lahko kupite v trgovinah z zelišči in zdravo prehrano, lahko pa ga pripravite tudi sami. S koruznega klasa olupite laske ter jih skuhajte v vodi, čaj, ki je blagega, a rahlo sladkega okusa, nato precedite. Po mnenju strokovnjakinje Chiu je primeren za ljudi, ki se spopadajo z zabuhlostjo in otekanjem telesa.

Foto: Unsplash

Grenka melona

Še ena neznanka slovenske kulinarike je grenka melona, sadež, ki ga pogosto gojijo v Aziji, Afriki in na Karibih ter je podoben nagubani bučki ali kumari. Po podatkih centra za raziskovanje raka Memorial Sloan Kettering nekatere raziskave kažejo, da lahko grenka melona ali njeni izvlečki preprečujejo raka, zdravijo sladkorno bolezen in uničujejo določene viruse.

Grenka melona je zelo priljubljena na Kitajskem, v Indiji, na Tajskem, Filipinih in v Vietnamu, uživa pa se jo praženo z jajci ali s fermentiranim fižolom. Živilo, tako kot lubenica, ne uživajte, če imate šibek prebavni sistem. Glede na to, da boste grenko melono težko našli v kakšni izmed trgovin, je najbolje, da si jo posadite kar sami.

Foto: Unsplash

Naravni sladkor namesto umetnega

Tradicionalna kitajska medicina poletje deli na dva dela, zgodnje in pozno poletje, zato se priporočila za prehrano med obema obdobjema nekoliko razlikujejo. Medtem ko živila s hladilnim učinkom ostajajo osnovna hrana vse poletje, se v zgodnjem poletju priporoča uživanje živil grenkega ali rahlo kislega okusa, kot so buče in poletne buče, v poznem poletju pa živila sladkega okusa, kot so korenje, zelje, grah, jabolka, fige, jagodičevje, medene melone in koščičasto sadje. Kot sladka živila so upoštevana živila, ki so naravno sladka in ne živila, ki jim je sladkor dodan.

Sladki hrani se je potrebno v poletnih mesecih izogibati, prav tako začinjeni in ocvrti hrani. Na seznamu živil, ki jih je treba v poletnih mesecih po načelih tradicionalne kitajske medicine omejiti, so še sladoled, ledena kava, ocvrt krompirček, alkohol in podobni izdelki. In ravno ti se na naših jedilnikih znajdejo poleti (pre)pogosto.

Foto: Canva

Iz svoje prehrane izključite led

Še ena poletna stalnica, na katero je treba biti pozoren, je led. Tradicionalna kitajska medicina močno odsvetuje led, tudi v pijačah, saj lahko preveč ledu povzroči kopičenje odpadnih snovi v našem telesu, povzroča utrujenost in zadrževanje tekočine v telesu.

“Če imate težave s prebavo in menstrualne krče, boste imeli manj težav, če se boste izogibali ledu,” pravi strokovnjakinja Chiu.

Četudi je poletje in je led prvo živilo, po katerem posežemo, je po besedah strokovnjakinje bolje, če uživamo toplo ali vročo hrano.

Foto: Unsplash

Strokovnjakinja Sandra Chiu poudarja, da na naše dobro počutje in zdravje v poletnih mesecih veliko vpliva tudi naše početje in zadrževanje v naravi. “Prepustite se prostemu času na prostem in se prepustite qi (energiji) narave. Pozimi te priložnosti ne boste imeli tako kot poleti,” dodaja.

Ne pozabite tudi, da se je potrebno za notranjo izpopolnjenost napolniti s prijetno energijo in negovati svojega duha. Lepota ni aktualna, temveč globoka.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close