Koliko telovadbe je potrebne, če delate sede?

25. avgust 2023

Koliko telovadbe je potrebne, če delate sede?

25. avgust 2023
Foto: Pexels

Vsi vedo, da ni dobro presedeti več ur, vendar je to težko spremeniti, če je vaše delo povezano z računalnikom. A zato so se znanstveniki potrudili in izračunali, koliko aktivnosti je potrebno, da izničimo številne negativne učinke sedenja na zdravje.

Štirideset minut zmerne do močne vadbe na dan je potrebnih za doseganje ravnotežja pri osebi, ki 10 ur mirno sedi, so pokazali rezultati raziskave. A že vsaka vadba in celo samo stanje na nogah do neke mere pomaga.

Analiza je pokazala, da se je tveganje za smrt med tistimi, ki vodijo sedeč način življenja, povečalo, ko se je zmanjšal čas, porabljen za zmerno do močno telesno dejavnost.

Foto: Pexels

Raziskava temelji na metaanalizi devetih prejšnjih študij, ki so vključevale skupaj 44.370 ljudi v štirih različnih državah, ki so nosili neko obliko naprave za sledenje gibanju. “Pri aktivnih posameznikih, ki se ukvarjajo z zmerno do intenzivno vadbo 30 do 40 minut na dan, povezava med dolgim ​​časom sedenja in tveganjem smrti ni bistveno drugačna kot pri tistih, ki malo sedijo,” so poročali raziskovalci.

Z drugimi besedami, ukvarjanje z nekaterimi aktivnostmi zmerne intenzivnosti, kot so: kolesarjenje, hitra hoja, vrtnarjenje – lahko zmanjša tveganje za zgodnjo smrt.

Prednost prav te raziskave je, da je temeljila na razmeroma objektivnih podatkih iz naprav (ure, zapestnice) in ne na podatkih, ki so jih poročali udeleženci raziskave sami.

Foto: Pexels

Študija je bila opravljena v skladu z globalnimi smernicami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za leto 2020 o telesni dejavnosti in sedečem življenjskem slogu, ki jih je sestavilo 40 znanstvenikov s šestih celin. British Journal of Sports Medicine pa je izdal posebno številko z omenjeno študijo in smernicami Svetovne zdravstvene organizacije v času pandemije, ko so bili ljudje še posebej zaskrbljeni za svoje zdravje zaradi koronavirusa in izolacije, v katero smo bili prisiljeni.

Raziskave, ki temeljijo na merilnikih telesne pripravljenosti, so na splošno boljši merilniki telesne aktivnosti, podpirajo pa jih tudi pri WHO, ki priporoča 150 do 300 minut zmerne telesne dejavnosti ali 75 do 150 minut intenzivne telesne dejavnosti vsak teden kot protiutež sedenju.

Hoja po stopnicah namesto z dvigalom, igranje z otroki in hišnimi ljubljenčki, udeležba na jogi ali plesu, opravljanje gospodinjskih opravil, vožnja s kolesom so vsi navedeni kot načini, kako so ljudje lahko bolj aktivni.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close