Kronanje novega britanskega kralja zasenčila princesa Kate

06. maj 2023

Kronanje novega britanskega kralja zasenčila princesa Kate

06. maj 2023
Foto: Profimedia

Na današnjem kronanju kralja Karla III. je v beli obleki Alexandra McQueena pozornost ukradla valižanska princesa Kate Middleton.

Kate je navdušila z belo obleko britanske znamke Alexander McQueen iz svile slonokoščene barve, posuto s srebrnimi vezeninami vrtnic, bodal, narcis in motivov deteljice, ki simbolizirajo različne narode Združenega kraljestva. Čez obleko je nosila tradicionalno kraljevo ogrinjalo modre in rdeče barve. Po podatkih CNN je Kate nosila tudi par uhanov iz biserov z diamanti Jess Collett, ki so nekoč pripadali princesi Diani, ter razkošno naglavno okrasje v obliki lovorike oblikovalcev znamke Alexander McQueen.

Člani kraljeve družine so na kronanje prišli v tradicionalnih regalijah. Valižanski princ William je bil oblečen v slovesno uniformo valižanske garde.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Princesa Charlotte je bila prav tako oblečena v belo obleko z ogrinjalom, na kateri je izstopala cvetlična vezenina znamke Alexander McQueen. Nosila je podoben srebren naglavni obroč kot njena mama Kate, lase pa je imela spete v kitko, ki je bila na spodnjem delu glave zavita v široko figo.

Princesa Charlotte (Foto: Profimedia)
Princ Louis and princesa Charlotte (Foto: Profimedia)
Princ George (Foto: Profimedia)

Zvezdniška zasedba

Britanska igralka Emma Thompson je na slovesnost prišla v enobarvnem plašču z rdečim potiskom vrtnic oblikovalke Emilie Wickstead. Če smo že navdušeni nad plaščem z zvonastimi rokavi, pa nas je precej razočaral črna obleka, katere material je videti precej cenen, še najbolj pa zmoti dekolte, ki bi ga za takšno priložnost morala zakriti.

Dame Emma Thompson (Foto: Profimedia)

Kronanja so je udeležila tudi Katy Perry, ki je bila poleg skupine Take That ena izmed nastopajočih. Izbrala je velikanski klobuk, obleko s kratkimi rokavi ter rokavice v barvi sivke. Na cerkveni obred je prišla z glavnim urednikom britanskega Vogua, Edwardom Enninfulom.

Katy Perry (Foto: Profimedia)

Med drugimi so se britanskega dogodka leta udeležili še Judi Dench, ki je v filmu upodobila kraljico Elizabeto, pevec Lionel Richie ter britanska voditelja Ant in Dec.

Lionel Richie (Foto: Profimedia)
Ant McPartlin and Dec Donnelly (Foto: Profimedia)
Prva dama Amerike Dr. Jill Biden in njena vnukinja Finnegan Biden (Foto: Profimedia)

Modne oprave članov kraljevih družin

Britanski dogodek leta se je pričel že v zgodnjih dopoldanskih urah, ko se je britanska kraljeva družina od Buckinghamske palače v sprevodu namenila do Westminstrske opatije, kjer so na glavo Karla III. položili dva kilograma težko kraljevo krono. Kronanja so se udeležili številni eminentni gostje, kraljeve družine z vsega sveta ter predstavniki 100 držav.

Pippa Middleton, ki se je kronanja udeležila z bratom Jamesom, je nosila svetlo rumeno obleko v stilu plašča britanske oblikovalke Claire Mischevani. Zraven je kombinirala bež salonarje in pisemsko torbico v enakem odtenku. Nam ne najbolj všečno kombinacijo je dopolnila s klobukom s plisiranim detajlom.

James in Pippa Middleton (Foto: Profimedia)

Princesa Beatrice je nosila nosila živahno rožnato obleko z dramatičnimi napihnjenimi rokavi in širokim pasom. Videz je poudarila z zlatim naglavnim obročem in ujemajočo se torbico, s salonarji iz bež semiša, zlatimi zapestnicami, prstani ter obročkastimi uhani z rožnatim safirjem, turmalinom in rožnatim opalom znamke Garrard.

Princ Harry in princesa Beatrice (Foto: Profimedia)

S svojimi elegantnimi in prefinjenimi opravami so navdušile tudi članice španske, romunske in grške kraljeve družine. Protokol kraljevih dogodkov zahteva za ženske na primer nošenje klobučkov, krilo mora obvezno prekrivati kolena, prepovedani so kakršnikoli dekolteji, odprta ramena ali razkrita koža telesa, udeleženke slovesnosti pa prav tako ne smejo imeti odprtih čevljev.

Španska kralj in kraljica Felipe in Letizia (Foto: Profimedia)
Romunski princ Radu in princesa Margareta (Foto: Profimedia)

Španska kraljica Letizia je navdušila v letošnji popularni Barbie barvi. Dvodelni kostim s suknjičem z gumbi, vezenino ter nabranim pasom je kombinirala z rožnatimi salonarji ter velikim okroglim klobukom. Modra barva je kraljeva barva in najbolj varna izbira za tovrstne dogodke. Temnejši odtenek sta zbrali romunska princesa Margareta in grška kraljica Anne-Marie, medtem ko je grška princesa Marie-Chantal izbrala svetlo modro obleko z veliko pentljo na rami in tankim pasom.

Grška kraljica Anne-Marie, grški princ Pavlos in princesa Marie-Chantal (Foto: Profimedia)
Monaški princ Albert II in monaška princesa Charlene (Foto: Profimedia)
Nizozemski Willem-Alexander in kraljica Maxima (Foto: Profimedia)
Princesa in princ Lihtenštajna Sophie in Alois (Foto: Profimedia)

Naj živi kralj

Kralja Karla III. in kraljico Camillo so okronali v londonski Westminstrski opatiji, po kronanju pa sta se vrnila v Buckinghamsko palačo. 74-letni kralj se je na britanski prestol povzpel po smrti kraljice Elizabete II. že septembra lani, starodavni obred kronanja pa simbolizira začetek njegovega vladanja.

Eden izmed delov kronanja je maziljenje z oljem, izdelanim v Jeruzalemu, ki pa tokrat na zahtevo kralja ni vsebovalo nobenih sestavin živalskega izvora. Olje je sicer narejeno po skrivnem receptu, tradicionalno je bila del mešanice tudi ambra, ki nastaja v črevesju kita glavača.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kraljev sin princ Harry je na kronanje prišel sam, brez soproge vojvodinje Susseške Meghan Markle, ki pa je bila na kronanje kljub nešteto nesoglasij in pranjem perila v javnosti vseeno povabljena. Zakaj se dogodka ni udeležila, zaenkrat še nihče ni pojasnil. V skladu z liturgijo za kronanje pa princ Harry ni imel imel uradne vloge pri kronanju.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close