Knjiga princa Harryja je najbolje prodajana neleposlovna knjiga v zgodovini

11. januar 2023

Knjiga princa Harryja je najbolje prodajana neleposlovna knjiga v zgodovini

11. januar 2023
Foto: Profimedia

In to že prvi dan v prodaji.

Avtobiografija princa Harryja Spare (Rezerva) je na knjižne police prišla v torek, 10. januarja, in že prvi dan postala najbolje prodajana neleposlovna knjiga v zgodovini, je sporočila založba Transworld Penguin Random House.

Pojasnili so, da so v torek prodali že 400.000 izvodov knjige v klasični, elektronski in zvočni obliki, poroča STA.

Foto: Profimedia

Princ Harry ob bok Harryju Potterju

“Vedeli smo, da bo ta knjiga uspešnica, a to presega celo naša velika pričakovanja,” je dejal direktor založbe Larry Finlay, direktor Transworld Penguin Random Housea. “Po naših podatkih je bilo v prvih dneh več prodanih le knjig, v katerih je zvezda drugi Harry,” je dodal in pri tem imel v mislih knjige o Harryju Potterju, na spletni strani poroča tiskovna agencija Reuters.

Številne knjigarne na Otoku so odprle vrata opolnoči, da bi lahko njihovi kupci čim prej prišli do knjige, ki je požela mnogo zanimanja in sprožila več afer, povezanih s kraljevo družino.

Foto: Profimedia

Svoje življenje je razgalil na 410 straneh

V knjigi spominov Spare, ki je bila napisana s pomočjo pisatelja J. R. Moehringerja, Harry na 410 straneh razkriva, kot je dejal, napake in lekcije, ki se jih je naučil v svojem življenju.

Med drugim je v njej opisal, kako ga je starejši brat fizično napadel, kako je izgubil nedolžnost in užival mamila, piše pa tudi o tem, kako sta brata nasprotovala poroki očeta, kralja Karla III., s Camillo Parker-Bowles, saj da sta se bala, da bo zlobna mačeha.

V knjigi tudi trdi, da je v času vojaškega služenja v Afganistanu ubil 25 talibanov, pri čemer izpostavlja, da žrtev ni videl kot ljudi, pač pa kot šahovske figure.

Foto: Profimedia

Za knjigo naj bi dobil 20 milijonov evrov

Harry naj bi za knjigo prejel predplačilo v višini 20 milijonov evrov. Napovedal je, da bo del izkupička od knjige, ki je bila objavljena v 16 jezikih, namenil britanskim dobrodelnim organizacijam, kar je potrdil tudi založnik.

Prinčeva biografija je bila najbolj pričakovana knjiga o britanski kraljevi družini po biografski knjigi o Harryjevi materi, princesi Diani, pred tremi desetletji.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close