Najdražja kava je narejena iz mačjih kakcev in druga zanimiva dejstva o kavi

01. oktober 2022

Najdražja kava je narejena iz mačjih kakcev in druga zanimiva dejstva o kavi

01. oktober 2022
Foto: Unsplash

Danes po svetu praznujejo vsi ljubitelji kave – obeležujemo namreč njen svetovni dan. 

Kava je druga najbolj priljubljena pijača na svetu, takoj za vodo. Ljubezen do kave je skupna vsem, ne glede na geografsko lokacijo in kulturo. Čeprav jo kuhamo različno, so osnovne značilnosti kave enake povsod na svetu. 

Številni jo pijejo povsem iz navade, o njej pa ne vejo prav dosti. Za koliko od spodaj navedenih zanimivih dejstev ste že slišali?

Za kavo se lahko zahvalimo … kozam!

Legenda pravi, da so v devetem stoletju eitopijski kmetje opazili, da se koze nenavadno obnašajo. Kadar so jedle rastlino, imenovano Coffea, so dobile veliko energije in ponoči niso spale. Lokalni duhovnik se je odločil, da bo tudi sam poskusil to rastlino in iz nje naredil pijačo, zaradi katere je po zaužitju ostal buden celo noč. In tako se je začela pridelovati kava.

Foto: Unsplash

Obstajata dve vrsti kavnih zrn

Čeprav ima vsak svoje preference – nekateri imajo raje kavo znamke Barcaffe ali Franck, drugi Illy, tretji kaj drugega, pa je v resnici najpomembnejša razlika v samih kavnih zrnih. Te ločimo na Arabico, ki ima bolj sladek okus s pridihom čokolade, medtem ko je Robusta bolj močna in bolj grenka. 

Kavna zrna so v resnici sadeži

Morda res izgledajo kot zrna in vsi jim rečemo zrna, toda v resnici gre za semena sadežev. Kavne rastline namreč pridelajo majhne sadeže, podobne brusnicam.

Ko so dovolj zrele, jih nabiralci poberejo in procesirajo tako, da odstranijo zunanjo rdečo lupino ter obdržijo zelenkasto seme, ki ga nato posušijo. To seme je kavno zrno, kot ga poznamo. 

Sadeži kavnih rastlin. (Foto: Profimedia)

Največ kave pridelajo v Braziliji …

Mednarodna kavna organizacija (ja, tudi to obstaja) pravi, da je Brazilija trenutno vodilna pridelovalka kavnih zrn. Na drugem mestu pa je, skoraj s pol manjšo proizvodnjo, Vietnam.

… največ kave pa se spije na Finskem

Prej omenjena organizacija je razkrila, katera država je po letošnjih podatkih največja ljubiteljica kave. Gre za Finsko, kjer vsak na leto povprečno spije 12 kilogramov kave. Na drugem mestu je Švedska z enajstimi kilogrami hrane, sledijo pa jima Islandija, Norveška in Danska. Da je kava tako priljubljena v severnih državah niti ni tako nenavadno – kava navsezadnje lepo ogreje in nas obdrži budne tudi, kadar je hitro tema. 

Foto: Unsplash

Najdražja skodelica kava na svetu stane sto evrov 

Iz iztebkov azijske palmove cibetke, živali, ki je še najbolj podobna mački, delajo najdražjo vrste kavo na svetu. Kava se imenuje Kopi Luwak, številni pa ji rečejo tudi kava mačjega kakca. Kavo se naredi iz kavnih sadežev, ki jih azijska palmova cibetka poje, prebavi in nato izloči. Zrna so nato očiščena in procesirana, takšno skodelica kave pa nas lahko stane med petintrideset in sto evrov. 

Reče se espresso in ne eskpreso

Zakaj? Ker v italijanščini espresso pomeni iztisnjen ven. Espresso je tako me dobil zaradi procesa, pri katerem iz vrele vode iztisnemo kavna zrna. 

Foto: Unsplash

Brezkofeinska kava ni zares brez kofeina

Če se želite popolnoma izogniti kofeinu, potem brezkofeinska kava ni prava rešitev. Ta namreč navkljub svojemu imenu še vedno vsebuje od 2 do 12 miligramov kofeina na skodelico. 

Zvok iz ozadja v kavarnah poveča našo kreativnost  

Se tudi vi kdaj radi odpravite v kavarno in tam obsedite nekaj ur? Morda preberete knjigo, odgovorite na nekaj mailov ali pa delate na projektu. Čeprav so kavarne običajno hrupne, polne ljudi, zvokov kavnega avtomata in žvenkljanja s kozarci in priborom, pa ti zvoki znanstveno dokazano povečujejo našo kreativnost in posledično se poveča tudi naša produktivnost. 

Foto: Unsplash

Vse pivce kave so nekoč kaznovali

V času Otomanskega imperija so ljudi, ki so pili kavo, kaznovali s smrtjo. Morda to zveni precej drastično in dramatično, toda v tistem času so verjeli, da je kava narkotik, zato so prepovedali njeno uživanje.

Največja skodelica kave je vsebovala več kot dvajset tisoč litrov kave

Leta 2019 se je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisala Kolumbija, kjer so en mesec izdelovali skodelico, ki so jo nato napolnili z 22 739,14 litri kave.

Style. Več novic

New Report

Close