Neverjetni učinki alg za sijočo in lepo kožo

23. julij 2023

Neverjetni učinki alg za sijočo in lepo kožo

23. julij 2023
Foto: Unsplash

Narava nam ponuja veliko sestavin, ki vsebujejo aktivne učinkovine, s pomočjo katerih lahko izboljšamo našo kožo in tudi počutje.

Alge so ena tistih sestavin, katerih aktivne učinkovine znanstveniki odkrivajo vedno znova in znova in brez katerih kozmetična industrija ne bi zmogla. Odporne so na drastične temperature in okoljske spremembe, zato so največkrat opisane kot superživilo in vse bolj tudi kot ena ključnih sestavin zdrave negovalne rutine.

Med alge štejemo obsežno družino fotosintetičnih vodnih organizmov, ki segajo od enoceličnih bitij do velikih alg, ki v teh dneh pogosto kvarijo ležanje na snežno belih peščenih plažah. Med vsemi algami so morske alge tiste, ki jih strokovnjaki vključujejo v lepotne izdelke za telo in lase in se od običajnih alg razlikujejo predvsem po strukturi, vključno s stebli, listi in koreninami.

Foto: Pexels

Kakšne so prednosti alg pri negi kože?

Vlažilni in pomirjujoči učinki morskih alg so že dolgo znani, a to nista edini lastnosti, ki pozitivno vplivata na našo kožo. “Nekatere vrste alg imajo bioaktivne spojine, ki delujejo protivnetno, antioksidativno, posvetljujejo ten in celo krepijo obrambo celic pred UV-žarki,” pravi Sarah Chapman, strokovnjakinja za nego obraza.

Alge so tudi bogat vir vitaminov in mineralov, ki so bistvenega pomena za zdravje naše kože, vključno z vitamini B, C, E in magnezijem, ter bogat vir maščobnih kislin omega 3 in aminokislin. Vsebujejo tudi veliko joda, ki pomaga pri hitrejšem celjenju kože. Nekaterih spojin, ki jih alge vsebujejo, ni mogoče najti nikjer drugje, zato so še toliko bolj edinstvene. Ena od teh so posebni antioksidanti, ki se borijo proti prostim radikalom, ki poškodujejo naše celice in DNK.

Foto: Instagram @voyabeauty

Alge v izdelkih za nego kože

Za uživanje sta najbolj znani vrsti alg nori in spirulina, v formulacijah za nego kože pa boste pogosto našli makroalge, medtem ko so mikroalge, vidne le z mikroskopom, redkejše. Ena najpogostejših sestavin v kopelih fucus serratus preživi tako, da filtrira ocean za hranilne snovi in tako zbere ogromno mineralov in vitaminov. Veliko mineralov vsebuje laminaria digitata, ki ima močne protivnetne lastnosti ter ščiti kožo pred poškodbami iz okolja. Te navadno najdemo v anticelulitnih izdelkih, tako kot alge guam.

Ena od alg, ki jo boste našli v negovalnih izdelkih, je fucus vesiculosus, ki se jo jeseni nabira zaradi visoke vsebnosti vitamina C, poleti pa zaradi visoke vsebnosti vitamina A. Himanthalia elongata se uporablja predvsem pri izdelkih za ljudi s kombinirano ali mastno kožo. Vsebuje veliko vitaminov in esencialnih aminokislin ter ima naravno sposobnost vzpostavljanja ravnovesja v koži.

Alge nabirajo najpogosteje ročno, odrežejo pa jih tako, da lahko ponovno zrastejo. Te nabirajo v različnih morjih, predvsem na severu Atlantskega oceana. Na enem območju jih nabirajo po delih, da imajo alge dovolj časa za razcvet.

Naš izbor izdelkov, ki vsebujejo alge

Za zmanjšan videz gubic izberite olje za obraz znamke Elemis, ki koži zagotavlja maksimalno navlaženost in s tem preprečuje nastanek novih gub. Formulacija vsebuje trio morskih alg: rjavo morsko algo padino pavonico, rdeče in zelene morske alge.

Foto: Elemis

Algologie je relativno nova francoska znamka, ki v celoti temelji na algah, gojenih v okolici francoskega otočka Brehat, kjer leži eden največjih gojišč alg na svetu. Nam je všeč micelarni čistilni gel obogaten z micelo, ki se stopi v stiku s kožo in odstrani ličila in nečistoče v enem koraku. 

Foto: Algologie

Znamko KORA Organics je ustanovila avstralska manekenka Miranda Kerr in eden izmed izdelkov, ki vsebujejo alge, je vlažilna negovalna krema za obraz, namenjena za vse tipe kož. Vsebuje zelene alge in skrbi za intenzivno vlaženje, kožo pomirja ter vidno izboljša teksturo kožo, zmanjša opaznost gub ter por.

Foto: KORA Organics

V svojo jutranjo rutino lahko vključite znamko Dr. Dennis Gross. Njihov odstranjevalec čistil vsebuje morske alge, ki so bogate z esencialnimi aminokislinami in vitamini skupine B, izboljšajo elastičnost in vsebnost vlage v koži. Zahvaljujoč bogatim bioaktivnim spojinam koži zagotavlja hranila, ki pomagajo okrepiti zaščitno funkcijo kože in zagotavljajo pomirjujoče lastnosti, ki zmanjšujejo suhost kože.

Foto: Dr. Dennis Gross

Intenzivnejšo nego obljublja negovalni tretma za obraz znamke Biotherm, ki vsebuje rdeče alge. Namenjen je za zrelo kožo, saj so njeni učinki učvrščevanje in zmanjšanje gubic. Inovativno teksturo v obliki mikroemulzije sestavljajo prodorne mikrokapice, ki so 10-krat manjše od tistih v serumu za kožo.

Foto: Biotherm

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close