Kaja Flisar / 11. oktober 2022

Pravila, ki se jih morate držati pri izbiri nakita

Prav nobena stvar ne razveseli ženske bolj kot zlat prstan, lepa ogrlica ali bleščeča zapestnica. Velik ali majhen, pravi ali umeten, poudarjen ali decenten. Nakit je pika na i naše podobe.

A ne samo, da polepša naš videz in nam dvigne razpoloženje, ima tudi  čustveno in simbolno vrednost. Z njim poudarimo naš položaj, preusmerimo pozornost in izrazimo našo osebnost.

V trgovinah in zlatarnah imamo na voljo veliko izbiro čudovitega nakita za vse priložnosti, za vse stile oblačenja, za vse oblike postav in obarvanosti. A žal vse prevečkrat namenjamo več pozornosti in denarja izboru oblačil, kot pa nakitu.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki jih morate upoštevati pri izbiri in nošenju nakita.

Foto: IMAXtree

Bodite zmerni

Nakit je zasnovan tako, da doda piko na i vaši obleki, preveč nakita le odvrne pozornost od vašega celotnega videza. Zato se držite pravila manj je več. Z osredotočanjem na eno ali dve področji telesa, bo vaša podoba videti najbolje. Uhanom dodajte zapestnico, ogrlici prstan.

Uskladite ga z oblačili

Enostavna oblačila boste lepo nadgradile z nakitom, medtem ko oblačila, ki so že sama po sebi razkošna, močnih barv ali bogatih materialov, pustite, da govorijo sama zase.

Upoštevajte svoj stil oblačenja

Ženske z naravnim stilom po navadi ne nosijo nakita, klasičen slog oblačenja dovoljuje le zlat in srebrn nakit ali perle, dramatična ženska pa si lahko privoščijo velik in poudarjen nakit.

Foto: IMAXtree

Izogibajte se kompletom

Kompleti ogrlic, zapestnic, uhanov in prstana so že zdavnaj iz mode. Bolj učinkovito in estetsko je, če se odločite za en sam kos nakita, ki je inovativen, nenavaden, morda celo unikaten.

Vse je v proporcih

Pri izbiri nakita vedno razmišljajte o razmerjih in upoštevajte, kako kosi, ki jih nosite, izgledajo kot celota. Izberite en vpadljiv kos in zmanjšajte pomen preostalega nakita.

Nosite jih v nizu

Veliko ogrlic hkrati, ki si jih nadenemo na obleko preprostega kroja lahko deluje zelo modno ali pa zelo ceneno. Zato previdno pri izbiri.

Foto: IMAXtree

Upoštevajte obliko vratu

Če je vaš vrat kratek in širši, izberite daljše ogrlice, ki bodo optično podaljšale vrat. Če imate močnejše prsi, pazite, da se ogrlica ne konča na najmočnejšem delu.

Mix & match

Staro pravilo usklajevanja nakita že dolgo ne velja več. Ni nujno, da se vaš nakit ujema, zato naj vas ne bo strah igranja s teksturo in materiali – ali z obojim. Najboljši način je nizanje različnih prstanov ali več ogrlic iz zlata in srebra. Pri tem uporabite kos, ki bo vseboval zlate in srebrne detajle ter tako različni kovini elegantno povezal v celoto.

Usmerite pozornost na zgornji del

Če se ne morete pohvaliti z lepo oblikovanim spodnjim delom telesa, je za vas poudarjena ogrlica dobra rešitev. Z njo boste pritegnili poglede navzgor.

Foto: IMAXtree

Uhani

Majhni za čez dan ali dolgi, viseči za zvečer – uhani so pomembni pri oblikovanju vašega stila. Njihov lesk omehča linije obraza in ga razsvetli.

Viseči uhani optično zožijo obraz in podaljšajo vrat, niso pa primerni za poslovno okolje.

Okroglemu obrazu pristajajo oglate oblike uhanov.

Uhani za vse priložnosti in vse oblike obrazov so kratki viseči uhani z barvnimi kamni. Barvo kamna izberite glede na vašo naravno obarvanost. Dobra izbita za vse barvne tipe je zeleni žad.

Foto: IMAXtree

Info plus

Legendarna Coco Chanel  je prave biserne ogrlice kombinirala z umetnimi. Pravi so dali žlahten lesk, umetni pa modnost in bogatost.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

New Report

Close