Raziskava razkriva: vaše mačke vas delajo nore!

08. oktober 2022

Raziskava razkriva: vaše mačke vas delajo nore!

08. oktober 2022
Foto: Pexels

Znanstveniki so se poglobili v vedenje mačk in kako to vpliva na nas in odkrili, da naše male kepice z nami včasih tudi manipulirajo.

Če bi vas kdo vprašal, kako vaša mačka vpliva na vas, bi najbrž našteli vsa čustva od jeze, do mirnosti. A znanstveniki so pred kratkim odkrili, da naše mačke na nas vplivajo na načine, kakršne si nikoli ne bi mislili. Ne le, da so naši kosmatinci pametnejši, kot smo mislili, lahko so tudi izjemno manipulativni.

Seveda to ne pomeni, da gre za eno izmed vaših novih toksičnih razmerij, a njihovo stranišče pa morda je.

Ena izmed pet možnosti za parazit

Raziskave iz leta 2015 dokazujejo, da so se paraziti toxoplasma gondii, ki živijo v mačjih iztrebkih, naselili že na do treh milijonov ljudi. Druga študija ocenjuje, da imate eno od petih možnosti, da imate tega parazita.

Razen očitnega velikega dejavnika je to problem, ker paraziti ostanejo v vaših možganih in lahko manipulirajo z vašim vedenjem. Glede na raziskave postanejo ljudje s parazitom bolj samokritični, nevrotični in negotovi. Včasih so bila ta počutja rezervirana samo za nedelje zvečer.

Foto: Pexels

Simptomi se lahko razlikujejo glede na vaš spol. Ženske običajno postanejo bolj ekstrovertirane, vestne, vztrajne in moralistične (zaradi parazita), moški pa postanejo bolj impulzivni, sumničavi in ​​ljubosumni.

Morda pa ljudje o tem govorijo, ko pravijo, da imajo lastniki mačk “tipe” osebnosti.

Kako torej te majhne pošasti najdejo vašo mačko?

Mačke navadno ujamejo parazita tako, da ubijejo plen in ga pojedo. Torej, če vaša mačka uživa v okusnem mišjem priboljšku, obstaja velika verjetnost, da se je okužila s tem parazitom, glede na to, da je ena od nalog parazita ohromitev miši, da ne morejo bežati pred plenilci. Grozno! Zdaj imate mrtvo miško in parazita, s katerima se morate spopasti.

Foto: Unsplash

Na žalost ni zdravila za toksoplazmozo, če jo ima vaša mačka. Če ugotovite, da je vaš kosmati prijatelj imel nesrečo, da se je srečal s tem zajedavcem, morate med menjavo stelja začeti nositi masko.

A v nevarnosti ste le, če je vaša mačka zunanja, a ima notranje stranišče, torej če se vaša mačka srečuje z zunanjimi zajedalci. Prav tako je svetovano, da če svoje ljubljenčke hranite z mesom, da ga prej termično obdelate.

Dobra novica pa je tudi, če imate zdrav in močan imunski sistem, ni razloga za skrb. A če ste morda noseči ali pa imate prejšnja kronična obolenja, bodite pazljivi in redno čistite mačja stranišča, saj parazit potrebuje 1 do 5 dni, da se razvije na zraku.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close