Recept za gladke in sijoče lase? Riževa voda!

13. marec 2023

Recept za gladke in sijoče lase? Riževa voda!

13. marec 2023
Foto: Pexels

Številni trdijo, da je riževa voda ključ do lepih in zdravih las, toda ali je v tem tudi kaj resnice?

Kaj sploh je riževa voda? Gre dobesedno za vodo, v kateri se je kuhal povsem navaden nesoljen beli riž. Riž po kuhanju odcedite in vodo pustite, da se ohladi. Na umite lase si nato nanesite riževo vodo, ki jo nežno vtrite v lase ter jo pustite približno deset minut, nato pa lase dobro sperite. Lasni stilisti svetujejo, da lase res dobro sperete, da se na lasišču ne začne nabirati škrob. 

Tehnika je torej cenovno dostopna in enostavna, pa tudi preverjena. Umivanje z riževo vodo je bil starodavni japonski ritual, pri katerem so si dvorne dame lase namakale v fermentirani riževi vodi, ki so jo imenovali Yu-Su-Ru, riževo vodo pa so uporabljali tudi drugod po Aziji kot naravno zdravilo za rast in zdravje las. Ta naj bi pomagala njihovim lasem, da hitreje rastejo, običaj, ki ga danes prakticirajo po vsem svetu, pa so pred leti obudili tudi prek YouTuba. 

Foto: Pexels

Raziskave so pokazale tudi, da aminokisline, vitamini in proteini, ki se nahajajo v riževi vodi, zares izboljšajo zdravje las in jih obnovijo. Antioksidanti jih prav tako zaščitijo pred lomljenjem in razcepljenimi konicami zaradi UV žarkov in onesnaženosti. Riževa voda prav tako pomaga uravnavati nivo pH lasišča, posledično pa lasje niso preveč suhi ali mastni, lasišče pa ni srbeče ali polno prhljaja. 

Riževa voda, ki jo imenujejo tudi “čudežna voda” vsebuje tudi veliko proteinov, zaradi česar lahko kodri postanejo močnejši, manj izpadajo ter niso tako suhi, posledično pa se tudi ne zapletajo. 

Foto: Unsplash

Kljub temu pa nekateri strokovnjaki opozarjajo, da z riževo vodo prav zaradi visoke vsebnosti proteinov ne smemo pretiravati. Čeprav so proteini nujno potrebni za zdrave lase, lahko preveč proteinov povzroči prav nasproten učinek – lasje postanejo krhki, suhi in lomljivi. Rižev tretma se zato priporoča le enkrat tedensko, pri čemer lahko druge proteinske maske izpustimo. 

Z redno uporabo riževe vode lahko lasje zrastejo neverjetno hitro, učinke naj bi bili vidni že po dveh do treh tednih, vsa razsežnost čudežne vode pa je lahko opazna po približno šestih mesecih redne uporabe. 

Avtor
Piše

B.P.

Style. Več novic

New Report

Close