S temi dodatki boste doma ustvarili popoln vrtni kotiček

19. april 2024

S temi dodatki boste doma ustvarili popoln vrtni kotiček

19. april 2024

S temi dodatki boste doma ustvarili popoln vrtni kotiček

19. april 2024
Foto: IKEA

Ob prijetnem IKEA brunchu na CUBO golf igrišču Ljubljana Smlednik smo predstavniki medijev skupaj z znanimi vplivneži spoznavali njihovo vrtno kolekcijo in se zaljubili v barvite retro dodatke, ki popestrijo čisto vsak prostor.

Spoznali smo tudi nekaj odličnih idej in trikov za preobrazbo zunanjih prostorov, med občudovanjem kolekcije pa nas je podjetje IKEA razvajalo s kulinaričnimi specialitetami s švedskim pridihom, ki so na voljo v njihovi trgovini.

Na meniju so bili njihovi prepoznavni hot dogi, slastne pite in čokoladne kroglice.

Foto: IKEA

Triki za preobrazbo zunanjih prostorov

Pred nami so topli, sončni dnevi, ko bomo veliko časa preživeli zunaj, na prostem. Če si doma ustvarite popoln vrtni kotiček, vam za dozo sonca, miru in sprostitve ne bo treba daleč. Za popolno vrtno pohištvo in šik dodatke bodo poskrbeli pri podjetju IKEA.

Ne glede na to, ali živite v hiši z velikim vrtom ali v stanovanju z majhnim balkonom – pri njih boste našli ideje in nasvete, kako balkon, teraso ali vrt spremenite v udoben in privlačen prostor.

Foto: IKEA

Pri podjetju IKEA so znani po tem, da ponujajo krasne rešitve za zunanje prostore, ki so pogosto veliki le nekaj kvadratnih metrov. Ključ do urejenega in navidezno večjega prostora se skriva v premišljenih rešitvah za shranjevanje in pametnem pohištvu, ki ne bo prehud za vašo denarnico.

“Pri majhnih prostorih je najbolj pomembno, da nehamo razmišljati o kvadraturi kot v kvadratnih metrih, ampak da razmišljamo o kubičnih metrih, se pravi o višini,”

svetuje Lejla Hafizović, vodja notranjega oblikovanja v podjetju IKEA Slovenija.
Foto: IKEA

Kako majhen balkon spremeniti v čim bolj funkcionalnega

IKEA ponuja veliko izdelkov, ki jih lahko pritrjujemo na steno, torej dvigujemo nad glavo, kamor lahko shranimo izdelke, ki niso v vsakdanji rabi, morajo pa nekje biti. “Recimo shranjevanje lantern, luči, ki jih čez zimo pospravimo, poleti pa uporabimo.” Hkrati ne smemo razmišljati o majhnem prostoru, ampak o pametnem prostoru.

“Pameten prostor je prostor, ki se je sposoben spreminjati. Se pravi izbiramo kose, ki se enostavno premikajo, so na kolesih, stoli, ki so preklopni, se zlagajo in se lahko umikajo. Kar se tiče shranjevanja, pa se poigramo z zaprtim in odprtim shranjevanjem. Na ta način ne zapolnimo preveč prostora, ampak mu dodajamo globino,”

razloži Hafizović.
Foto: IKEA

Eni najbolj praktičnih so zložljive mize in stoli iz serije NÄMMARÖ, s katerimi lahko prihranite kar nekaj prostora, saj jih lahko enostavno pospravite, ko jih ne potrebujete. Pri podjetju IKEA so družino NÄMMARÖ dopolnili s kosi modularnega pohištva, ki jih je mogoče prilagoditi in sestaviti glede na prostorske omejitve.

S povezovanjem posameznih sedežnih enot, zlahka ustvarite sedežno garnituro, ki se po velikosti in obliki popolnoma prilega prostoru. Nad njo je navdušena tudi vplivnica Maša Črešnik:

“Moj najljubši kos za na teraso je definitivno klasičen les z dodatki temnih barv in kakršen koli kontrast drugih barv, ki popestri ta les.”

Zunanje pohištvo, ki kljubuje vsakemu vremenu

Nas je navdušila predvsem kolekcija SEGERÖN, ki omogoča, da prosti čas preživljate na prostem vse od prvih pomladnih mesecev do pozne jeseni. Gre za serijo prilagodljivega zunanjega pohištva, ki je primerno za vsako vreme, klimo in dejavnost ter je enostavna za vzdrževanje.

In če vas skrbi, da bi materiali pod vplivom različnih vremenskih dejavnikov izgubili svoj čar, naj vas potolažimo. Izdelani so iz materialov, ki ne potrebujejo vzdrževanja.

So testirani in odobreni za uporabo v javnih prostorih, kot so restavracije, kar potrjuje, da so dovolj vzdržljivi, da prenesejo obsežno vsakodnevno uporabo.

Pikniki, nad katerimi bo navdušena vsa družba!

Ljubitelji žara boste navdušeni nad izdelki GRILLSKÄR, ki zagotavljajo, da bo kuhanje na prostem odslej potekalo na še višji ravni. Kolekcija omogoča enostavno postavitev zunanje kuhinje na vrtu ali terasi.

Žaru na oglje lahko dodate kuhinjski otok, stransko mizico in celo pomivalno korito. In ko smo že pri hrani – za naslednji piknik naj vas navdihne njihova kulinarika, nad katero bodo navdušeni vsi gostje.

Foto: IKEA

“Meni je na splošno všeč ta njihova kulinarika, ker je zelo raznovrstna, velik poudarek dajo tudi na veganske in vegetarijanske jedi. Če jih že doma ne delamo toliko, kot bi bilo morda treba, jih vsaj tukaj poskusim. Zelo pa so mi všeč tudi njihove čokoladne kroglice. Ko je čas za sladico, si ga vedno vzamem,”

navdušeno razlaga vplivnež in kolumnist Jure Marolt.

Živahni dodatki za pravo poletno vzdušje

Vse to lahko popestrite z živahnimi barvami in vzorci z retro pridihom iz kolekcije BRÖGGAN, ki vsebuje sklede, čašo, karafo, talno blazino, torbo za na plažo in številne druge izdelke.

Rebecca Gliha se je zaljubila v živahno retro rumeno skodelico: “Tale skodelica bi bila top za moje jutranje rituale!”

Foto: IKEA

Ja, v novih kolekcijah IKEA za zunanje prostore vsak najde nekaj zase in si tako ustvari vrtni kotiček čisto po svojem okusu.

Style. Več novic

New Report

Close