Slavni glasbenik šokiral: se res umika iz glasbe?

04. maj 2023

Slavni glasbenik šokiral: se res umika iz glasbe?

04. maj 2023
Foto: Profimedia

Nad Eda Sheerana se je zgrnilo kar nekaj črnih oblakov. Pevec na sodišču bije bitko proti obtožbi plagiatorstva za pesem Thinking Out Loud, med zahtevnih sodnim procesom pa je izgubil še babico.

Britanski pevec Ed Sheeran je zaradi vse večjega razočaranja ob poteku sodnega postopka zaradi avtorskih pravic dejal, da bo popolnoma zapustil glasbeno industrijo. Naj spomnimo, Ed na sodišču bije bitko proti domnevnemu kršenju avtorskih pravic. Njegovo uspešnico iz leta 2014 so svojci Eda Townsenda obsodili kot plagiat pesmi Let’s Get It On, ki jo je Townsend ustvaril skupaj z Marvinom Gayem.

Sheeran je na sodišču zanikal, da je kopiral elemente soul klasike. Med pričanjem je 32-letnega Sheerana njegova odvetnica Ilene Farkas vprašala, kaj bi storil, če bi tožbo izgubil. Odgovor, ki je mnoge presenetil, se je glasil: “Če se to zgodi, sem končal z glasbo.” Pevec je tožbo označil za žaljivo in med pričanjem poudaril, da za svojo kariero trdo dela.

Foto: Profimedia

Obtožnica v primeru pesmi Thinking Out Loud vključuje trditev, da sta Sheeran in njegova soavtorica Amy Wadge zavestno plagiirala ikonično zaporedje štirih akordov balade. Sheeran je pričal, da sta z Wadgejevo pesem napisala skupaj, med njenim obiskom njegovega doma v Angliji. Povedal je, da je, medtem ko je Wadgeova brenkala akorde, v refrenu pesmi zapel zamisel `I’m singing out now`, ki je sčasoma postala `I’m thinking out loud`.

Amy je na pričanju dejala, da je pri soustvarjanju skladbe Thinking Out Loud uporabila `osnovno` akordno progresijo, saj se ni nikoli formalno naučila igrati kitare. Dejala je, da ni mogoče, da bi s Sheeranom kršila avtorske pravice.

Odvetniki Townsendovih dedičev, ki so obtožnico vložili že leta 2017, so prejšnji teden poroti pokazali koncertni posnetek nastopa v živo, na katerem je pevec zapel obe pesmi. Townsendov odvetnik Ben Crump je dejal, da je nastop “priznanje” plagiatorstva. Sheeran je obtožbo zanikal in dejal, da je “precej preprosto prepletati pesmi”, če so v isti tonaliteti. “Na številnih koncertih mešam pesmi,” je dejal po navedbah Daily Maila.

“Veliko skladb ima podobne akorde. Lahko preideš z Let It Be na No Woman No Cry in se vrneš nazaj. Bil bi idiot, če bi stal na odru pred 20.000 ljudmi in to počel,”

je dodal Sheeran.
Foto: Instagram @teddysphotos

Ob sodnem postopku še premiera dokumentarca in smrt babice

Ed ima v času sodnega postopka sicer dodobra zapolnjen urnik. Včeraj je izšel namreč dokumentarni film z naslovom The Sum of It All, ki razkriva del njegove intime, vključno z zakonom, izgubo prijatelja in težavami z duševnim zdravjem. Pevec in pisec besedil bo po poročanju CNN jutri izdal tudi nov album Subtract, konec tedna pa bo sodeloval kot sodnik v oddaji Ameriški idol. Pestro dogajanje zadnjega tedna je zaznamovala še smrt babice, pogreba katere se zaradi vseh obveznosti ni mogel udeležiti.

Ed se na zatožni klopi glede plagiatorstva ni znašel prvič. Pevca sta glasbenik Sami Chokri, ki nastopa pod umetniškim imenom Sami Switch, in producent Ross O’Donoghue obtožila, da je refren Sheeranove pesmi Shape Of You iz leta 2017 plagiat njune pesmi z naslovom Oh Why. Sodišče je takrat presodilo, da Edova uspešnica ni plagiat, kako pa se bo razpletlo tokrat, pa bomo še videli.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close