Slovenska oblikovalka, ki je s svojim nakitom navdušila bogate Arabke

30. marec 2023

Slovenska oblikovalka, ki je s svojim nakitom navdušila bogate Arabke

30. marec 2023
Foto: Instagram

Presenečena je bila nad tem, kako prestižne in drage oprave se skrivajo pod njihovimi muslimanskimi oblačili.

Mariborčanka Bojana Kovačič Zemljič je znana oblikovalka nakita, ki je okitila že mnoge znane Slovenke. Njen nakit sta med drugim nosili Manca Košir in Viktorija Bencik Emeršič, na sebi pa ga je med snemanjem filma Nina, ki govori o življenju pevke Nine Simone, imela tudi ameriška igralka Zoe Saldana.

Zdaj lahko na seznam svojih strank doda tudi mnoge bogate Arabke, ki jim je svoj nakit predstavila na Expu v Dubaju.

Foto: Style

Kljub temu je najbolj ponosna na to, da se redne stranke k njej po 15 letih ustvarjanja še vedno z veseljem vračajo in da je njen nakit viden širom sveta.

“Najlepše mi je, ko mi kdo pove, da je bil na nekem dogodku v tujini in tam srečal žensko z mojim nakitom. To se mi zdi res super.”

Njena butična galerija, ki jo je v centru Maribora odprla leta 2009, je v vseh teh letih postala stičišče mariborskih ljubiteljev estetike in umetnosti. “V galerijo vključujemo tudi razstave likovne umetnosti. Do zdaj smo jih izvedli že več kot 50, gostimo pa tudi druge družabne dogodke,” pravi Zemljičeva.

Foto: E2RD

V intervjuju nam je zaupala, kako so njen nakit sprejele bogate šejkinje, kakšni so pomladni trendi nakita in katere napake delajo Slovenke pri nošenju ogrlic.

Se še spomnite svojega čisto kosa nakita, ki ste ga izdelali?

Čisto prvi izdelek je bila takšna malo kavbojska ogrlica iz usnjene vrvice in treh kroglic. Temu so sledile ogrlice iz poldragih kamnov in kristalov, zdaj pa sem se specializirala predvsem za uhane.

Kako zdaj, 15 let kasneje, gledate na svoje začetne kreacije? So vam še vedno pri srcu ali se vam zdijo preveč “začetniške”?

Še vedno so mi všeč, ta estetika mi je še zmeraj pri srcu. Ugotavljam, da skozi leta ostajam zvesta neki klasiki, ki pa ni običajna klasika, ampak mogoče malo odbita, urbana klasika. Tudi stranke, ki nosijo moj nakit, imajo klasičen stil, ki pa ga začinijo s svojo osebnostjo. Moji uhani so zanje samo pika na i.

Se je krog vaših strank v teh 15 letih kaj spremenil?

Niti ne. Vse zorimo skupaj z nakitom. Seveda zraven prihajajo tudi mlajše stranke, tiste čisto prve pa še zmeraj hodijo k nam. To so neodvisne, samostojne, urbane, odprte in prijazne ženske.

Foto: E2RD

Kaj je E2RD Galerija doprinesla Mariboru in Mariborčanom?

Že pogled skozi izložbo, tudi če je galerija zaprta, te lahko osreči, poboža z nekim estetskim elementom. Trudim se, da je galerija vedno urejena, da so vsi kosi vedno na pravem mestu. Vse je postavljeno z neko natančnostjo, izvirnostjo, včasih tudi drugačnostjo in šokantnostjo … ampak to je moj način izražanja, moje dojemanje lepote.

S svojim nakitom ste se predstavili tudi na Expu v Dubaju. Za to priložnost ste za Arabke izdelali dva modela uhanov iz 58,3 odstotka čistega zlata in diamantov. Kako so bili sprejeti?

Dizajn jim je bil zelo všeč, odziv je bil dober. V Dubaju sem imela nekaj znank in eno profesionalko, ki mi je pomagala priti do strank.

Sestanki in prodaja so potekali “ena na ena” in zanimivo je bilo, ko so šejkinje komentirale moje zlate, 9 tisoč evrov vredne uhane, kot “lep dnevni nakit”. To za njih ni dovolj bleščeče in dovolj prestižno, tam šteje diamant od dveh, treh karatov naprej.

Foto: Instagram

Kdo so bile potem vaše stranke?

V Arabskem svetu imaš najmanj dva razreda Arabk, eno so šejkinje, ki so zelo nedostopne in te ne sprejmejo kar tako zraven, razen, če te kdo priporoča.

To je čisto drug profil ljudi, saj so zelo obremenjene z velikimi modnimi znamkami. Ugotovila sem, da je to mogoče nekaj, s čimer se lahko identificirajo, zato ker niso v službah, nimajo svojih karier in so znamke tiste, ki jih delajo velike.

Na drugi strani pa imaš delovne ženske, ki imajo dobre pozicije in se identificirajo skozi svoje delo in niso obremenjene z znamkami. One ne iščejo izdelkov z velikimi logotipi ampak iščejo nekaj, kar “ne moreš pogooglati”. In tu smo potem nastopili mi.

Kdaj potem pokažejo svoj nakit, če so čez dan čisto zakrite?

Ženske se ne družijo toliko z možmi in nasploh moškimi in imajo svoje zasebne zabave, kjer si dajo dol rute in se naenkrat vse zablešči. Sicer pa izpod njihovih muslimanskih oblačil “štrlijo” čevlji, torbica, očala ter nakit na rokah in po teh stvareh lahko hitro oceniš, kam spadajo.

Nekatere imajo na sebi za 100 tisoč evrov vrednih oblačil in dodatkov.

Foto: E2RD

Kaj pa Slovenke, smo pogumne pri nošenju nakita? Kakšne so najpogostejše napake, ki jih opažate?

Mislim, da si vsako leto več upajo. Problem je samo pri nošenju verižic, tukaj je treba biti zelo previden, saj jih moraš prilagoditi glede na svojo postavo. Pomembna je predvsem dolžina.

Malenkost močnejše ženske morajo zelo paziti, da ogrlica ni predolga, torej ne sme iti do sredine prsi ali celo čez. Ustaviti se mora na dekolteju. Poleg tega zelo dolge ogrlice pristajajo le na enobarvne obleke.

Kaj smatrate kot svoj največji dosežek?

Svoje avtorske kolekcije. Največ mi pomenijo dobra sodelovanja na dolgi rok in da stranke spoštujejo in cenijo moje delo ter se z veseljem vračajo v mojo galerijo. To mi največ pomeni.

Trendom, pravite, ne sledite, ampak ustvarjate svoje. Kaj napovedujete za letošnje pomlad in poletje?

V ospredju bodo perle in barve. Še vedno ostajam pri fluoroscentnih barvah, neonsko roza in rdeči ter neonsko zeleni, v kombinaciji z belimi perlami, školjkicami. Ta kolekcija bo malo kičasta. Do zdaj sem imela toliko čistih, estetskih linij in se že veselim malo več barv, vendar s klasično osnovo.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close