Ste že slišali za “nepo baby”?

22. december 2022

Ste že slišali za “nepo baby”?

22. december 2022
Foto: Profimedia

Splet je otroke slavnih staršev zreduciral na dve besedi.

V zadnjih nekaj tednih je beseda “nepo baby” pritegnila veliko pozornosti, pri čemer je izraz postal stalnica v jeziku družbenih medijev, hashtag #nepotismbaby pa je zbral že skoraj 10 milijonov ogledov na TikToku.  

In tako je splet odkril obsežno zaroto: Hollywood vodi nevidno mrežo družinskih vezi – in vsi to vedo!

Besedna zveza “nepo baby” oz. “nepotism baby” označuje otroke, ki so se rodili že slavnim staršem, kar je omogočilo slavo tudi njim.

Vsak je otrok od nekoga, a zdi se, kot da je prav vsak v Hollywoodu otrok nekoga pomembnega. Evforijo, eno najodmevnejših serij v zadnjem času, je na primer ustvaril sin velikega režiserja, v njej pa je sodelovala tudi hčerka drugega režiserja.

Ali pa recimo igralka Maya Hawke, ki je znana po vlogi v Stranger Things. Maya nima le enaga slavnega starša, ampak dva (Uma Thurman in Ethan Hawke), poleg tega jima je tudi izjemno podobna.

Polovica brooklynskih indie umetnikov ima očete s stranmi IMDb. In izkazalo se je, da je celo lik Cousin Greg iz serije Nasledstvo, sin enega od fantov, ki so oblikovali logotip za ustnice skupine Rolling Stones.

Maya Hawke (Foto: Profimedia)

Nerodna besedna zveza – “otrok slavne osebe” – je bila skrajšana na privlačno besedno zvezo: “nepo baby“. TikTokerji pa so se tako lotili mnogih videov, v katerih razkrivajo, katere znane osebe so v sorodu z drugimi slavnimi osebami in so si celo podobni.

Prav tako pa so nekateri na spletu začeli slavne starše prepričevati, naj bodo do svojih otrok nesramni, da bodo ti bolj skromni.

Veliko znanih igralcev je “nepo” otrok

Večina velikih imen v Hollywoodu je pravzaprav začelo kot pomladki holivudske elite, kot so George Clooney, družina Gyllenhaal, Liza Minelli, Jamie Lee Curtis, Drew Barrymore, Angelina Jolie, Carrie Fisher in celo Gwyneth Paltrow.

Zdaj pa so presegli slavo svojih staršev – do te mere, da je na splošno pozabljeno, da spadajo v kategorijo nepotizma.

Jamie Lee Curtis (Foto: Profimedia)

Z novo generacijo malčkov nepotizma, ki rastejo v zvezde, se zdi, da smo zamenjali kolektivni prezir do tistih, ki so uspešni zaradi svojih sorodnikov, in se odločili, da je to neizogiben del družbe in v njihovem položaju bi sami verjetno storili enako.

Največja dilema pri “nepo babies” pa je: so slavni, ker so slavni tudi njihovi starši, ali so slavni, ker so dejansko dobri v tem, kar počnejo?

Občinstvo vam bo oprostilo dejstvo, da vam ni bilo treba trdo delati, da ste dobili vlogo v filmski produkciji, vredni milijardo dolarjev, če le znate igrati. Ljubitelji mode vas ne bodo preganjali, ker ste na svoj šestnajsti rojstni dan postali model in obraz velike blagovne znamke, če boste to storili dobro in z občutkom. Vaša glasba se bo poslušala in celo postala viralna, kot je glasba Willow Smith, če bo to le dobra glasba.

Privilegij ne pomeni, da ne delate trdo ali se ne soočate z drugimi izzivi, pomeni pa, da je vaše življenje lažje kot za tiste brez istega privilegija.

Willow Smith (Foto: Profimedia)

Ne obstajajo ločeno od staršev

A drugi otroci slavnih pravijo, da ločeno od svoje družine ne obstajajo. “Nikoli ne predvidevam, da bo kdo dejansko vedel, kdo za vraga sem,” je dejal Colin Hanks (sin Toma Hanksa) v epizodi Conan O’Brien needs a friend. “Odkrito povedano se verjetno sploh ne spomnijo mojega imena. Jaz sem samo podaljšek nekoga drugega, kot, ‘Oh, ti si sin tega in tega’.”

Maude Apatow (hči Judda Apatowa in Leslie Mann) je za revijo Porter povedala, da jo ta izraz “žalosti”. Zoë Kravitz (hči Lennyja Kravitza in Lise Bonet) pa pravi, da jo je napolnil z “globoko negotovostjo”.

Zoë Kravitz (Foto: Profimedia)

Gwyneth Paltrow (hči Blythe Danner in Bruca Paltrowa) je o tem sočustvovala s Hailey Bieber (hčerko Stephena Baldwina in nečakinjo Aleca Baldwina), ki je na svojem Youtube kanalu povedala: “Ljudje so te pripravljeni potegniti dol in reči: ‘Ne spadaš sem.’”

Gwyneth z mamo Blythe (Foto: Profimedia)

Pri 16 letih je manekenka in igralka Lily-Rose Depp dobila svojo prvo kampanjo pri Chanelu, isti hiši, pri kateri je delala njena mati Vanessa Paradis; leto prej je debitirala v filmu skupaj s svojim očetom Johnnyjem Deppom.

V novembrskem profilu Elle pa je zavrnila namigovanja, da je bila njena pot zanjo očiščena: “To preprosto nima smisla.”

Lily-Rose Depp z mamo Vanesso. (Foto: Profimedia)

Odziv na izjavo je bil hiter. Na TikToku so uporabniki Rose pozivali naj “utihne in si neha delati iluzije”. Njene kolegice manekenke so jo zmerjale na Instagramu. “Imam veliko nepo prijateljev, ki jih spoštujem,” je v Instagram Story zapisala vrhunska manekenka Vittoria Ceretti, “vendar ne morem poslušati, kako se primerjaš z menoj. Nisem se rodila na udobni seksi blazini z razgledom.”

Odzivi na izjave “nepo babies” so pogosto močni in negativni, na kar se slavni sklicujejo, ko pravijo, da jim ni lažje, kot ostalim. Kako lahko dve majhni besedi povzročita toliko konflikta? Dojenček je kup veselja; “nepo baby” je fizični dokaz, da je meritokracija laž. Ljubimo jih, sovražimo jih, ne spoštujemo jih, obsedeni smo z njimi.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close