Ta živila povzročajo zastajanje vode v telesu

11. avgust 2023

Ta živila povzročajo zastajanje vode v telesu

11. avgust 2023
Foto: Pexels

Ta živila povzročajo zastajanje vode v telesu

11. avgust 2023
Foto: Pexels

Kljub temu da imamo ta živila mnogi izjemno radi, je bolje, da se jih izogibate, če se želite znebiti odvečne vode v telesu.

Če se počutite zabuhle in napihnjene, je povsem možno, da se spopadate z odvečno vodo v telesu. Največje spremembe, ki jih povzroča presežek vode v telesu, občutimo na nogah, stopalih, prstih, trebuhu in obrazu.

Teža lahko čez dan zaradi odvečne vode niha celo za kilogram do dva, ponekod tudi več. Čeprav to ni skrb vzbujajoče z vidika zdravja, se vseeno želimo izogniti tistemu neprijetnemu občutku napihnjenosti.

Foto: Unsplash

Vzroki za odvečno vodo so lahko posledica jemanja zdravil, predvsem antibiotikov, dehidracije in celo prekomernega sedenja ali stanja, ali hormonskih sprememb. Če želite v kratkem času izgubiti odvečno nakopičeno vodo, je ključnega pomena, da začnete z dieto in posvetite pozornost živilom, ki se jim morate izogibati.

Čips in slani prigrizki

Čeprav se zdi samoumevno, je izogibanje slanim prigrizkom ključno prav zato, ker sol zadržuje vodo v našem telesu.

Čips, hitra hrana in vnaprej pripravljeni prigrizki vsebujejo veliko skrite soli, zaradi katere smo žejni in hrepenimo po več vode. Kljub dodatni količini vode pa povečan vnos soli povzroči, da raven izločanja urina ostane enaka, saj telo poskuša uravnotežiti ravni natrija v celicah. To zastajanje vode se kaže v napihnjenosti in zabuhlosti telesa.

Foto: Unsplash

Kruh, testenine in riž

Rafinirani ogljikovi hidrati lahko povzročijo otekanje in napenjanje. Ko zaužijemo hrano, kot so kruh, testenine ali riž, se odvečna energija, ki je ne porabimo takoj, shrani v mišicah kot glikogen.

Za vsak gram glikogena, shranjenega v mišicah, telo zadrži tri grame vode. Zato se po zaužitju velike količine pice, rižot ali testenin pogosto zbudimo z otečenim obrazom in občutkom napihnjenosti. Če se želite izogniti pretiranem zastajanju vode, raje posezite po drugih živilih.

Foto: Unsplash

Sladka hrana

Sladkor, rafiniran ogljikov hidrat, prav tako povzroča zadrževanje vode s shranjevanjem odvečnega glikogena. Poleg tega zvišuje tudi raven inzulina, zaradi česar lahko ledvice zadržujejo natrij in vodo.

Kot da zadrževanje vode ni dovolj slabo, ga še poslabšamo z natrijem. Zato že se želite znebiti odvečne vode (in teže) v telesu, se raje vzdržite pretiranega uživanja sladkorja.

Foto: Unsplash

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close