Tako pogosto bi morali prati svoja oblačila!

27. april 2023

Tako pogosto bi morali prati svoja oblačila!

27. april 2023
Foto: Profimedia

Debata o pranju oblačil se kar ne konča.

Že pred časom smo pisali o tem, ali je sprejemljivo pižamo nositi več noči zapored, toda debata se očitno nikakor ne konča. Ljudje se neprestano prepirajo o tem, na koliko časa je treba prati pižamo, spodnje perilo, kavbojke, majice, plašče, kape, skratka vse, kar nosimo. Naša prepričanja glede higiene in oblačil so namreč različna ter so posledica družbe in kulture, v kateri smo odraščali in bivamo, nekateri pa pretirano perejo oblačila tudi zato, ker to lahko počnejo, medtem ko morda v drugih državah in kulturah to ni potrebno in ni mogoče. 

Strokovnjaki opažajo, da so številni zaradi vseh odločitev, tudi zaradi odločitev glede oblačenja, zelo utrujeni ter se želijo temu izogniti. Kadar oblačila nosimo več dni zapored, nam oblačenje ne predstavlja veliko stresa, ravno zato ljudje včasih nosijo ista oblačila tudi večkrat zapored. 

Foto: Pexels

Če ne vemo, na koliko dni je treba prati oblačila, ima to lahko različne posledice. Oblačila, ki jih peremo prepogosto, se hitreje uničijo, na drugi strani pa oblačila, ki jih nosimo dlje časa brez pranja, lahko povzročijo težave s kožo ali vnetja.

Da se nesoglasja enkrat in za vselej razrešijo, vam predstavljamo nekaj osnovnih načel glede pranja oblačil.

Univerzalno pravilo: če se dotika vašega telesa, naj gre v koš za umazano perilo

Čeprav stroga pravila ne obstajajo, pa strokovnjaki menijo, da je nekaj kosov oblačil, ki bi jih morali prati po enkratni uporabi. To so spodnje perilo, nogavice, hlačne nogavice, pajkice in oblačila za šport. Gre za oblačila, ki se dotikajo delov naših teles, na katerih je veliko naravnih bakterij, z vsakodnevnimi aktivnostmi in potenjem pa so ti deli telesa odlično gojišče za bakterije. 

Oblačila, ki jih nosimo pri športnih aktivnostih, lahko pridejo v kontakt z drugimi bakterijami, ki lahko povzročijo resna vnetja, zaradi česar je pranje oblačil po enkratni uporabi oblačil nujno. Nekateri menijo, da je prepotena oblačila treba samo posušiti, toda to v resnici samo še poslabša situacijo. Če namreč oblačila posušimo s sušilcem za lase ali sušilcem za oblačila, s tem zgolj omogočimo bakterijam, da rastejo. Pri športnih oblačilih zato potrebujemo vročo vodo in detergent.

Foto: Pexels

Zakaj je treba nogavice prati po enkratni uporabi? Gljivična vnetja so vedno na pohodu, saj so naši čevlji odlično gojišče za glivice: temno je, toplo in vlažno. Prav zaradi tega strokovnjaki svetujejo, da enkrat na mesec v pralni stroj vržemo tudi vložke od čevljev.

Katera oblačila lahko brez pranja nosimo večkrat?

Pri pižamah, majicah, jopicah, kavbojkah in drugih kosih je število zaporednih dni odvisno od tega, kako prepoteni smo in kako udobno nam je pri tem, da oblačila nosimo večkrat. Veliko ljudi na primer nosi spodnje majice, ki bi jih bilo potrebno oprati po vsaki uporabi, medtem ko majice in srajce, ki jih nosimo čez spodnje majice, lahko nosimo večkrat. 

Na splošno velja, da če se oblačilo dotika vaših genitalij, je treba ta kos oprati po vsaki uporabi. Nekateri nosijo pižamo ali pa celo kavbojke brez spodnjega perila – v tem primeru gresta oba kosa v pranje, če pa nosimo spodnje perilo, lahko tako pižamo kot tudi kavbojke nosimo večkrat. Še posebej kavbojke so kos, ki se lahko hitro uniči, če ga prepogosto peremo. Strokovnjaki zato predlagajo, da če nosite spodnje perilo in hlače niso prepotene ali umazane, jih ni potrebno prati več kot enkrat na mesec, seveda pa je to odvisno tudi od okolja, v katerem živimo, ter od naše kože. 

Foto: Instagram @oakandorange

Plašči in jakne običajno ne potrebujejo pogostega pranja. Strokovnjaki predlagajo pranje enkrat mesečno, saj se ti kosi ne dotikajo neposredno vaše kože, v primeru, da določen kos res nosite vsak dan, razmislite o pranju na dva tedna. 

Kadar se sprašujete, ali bi določen kos lahko ponovno nosili, se vprašajte:

Ali smrdi? Ali imam katero od kožnih bolezni, ekcem, izpuščaj ali srbečico? Ali je kos vidno umazan? Ali se veliko znojim? Ali nosim spodnje perilo?

Vsa ta vprašanja nam lahko pomagajo pri odločitvi.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close