Teksas bo dobil prvi 3D tiskani hotel na svetu

27. marec 2023

Teksas bo dobil prvi 3D tiskani hotel na svetu

27. marec 2023
Foto: Architectural Digest

V teksaški Marfi se bo sredi puščavske krajine začela gradnja prvega hotela in stanovanj, zgrajenih s 3D-tiskalnikom.

V zadnjih nekaj letih se je 3D-tiskanje preselilo z miz na gradbišča in si tako utira pot v večje, ambicioznejše arhitekturne projekte.

Zdaj gre 3D-tiskanje še dlje in vstopa v svet luksuznega gostoljubja. Arhitekt Bjarke Ingles sodeluje s 3D tiskalnikom Icon in lastnico hotela Liz Lambert pri ustvarjanju 3D tiskanega hotela v Marfi v Teksasu.

Foto: Architectural Digest

Architectural Digest je razkril, da bo hotel sedel na 62 hektarjih puščave zahodnega Teksasa in zavzel mesto prej obstoječega Lambertovega hotela El Cosmico, ki je meril le 21 hektarjev. Tam, kjer je El Cosmico ponujal vzvišeno vzdušje kampiranja, bo novi projekt vseboval kupolaste apartmaje, skupne prostore, okrogel neskončni bazen ter zunanje kopeli in kuhinje.

Poleg hotelskega vidika bo nepremičnina vključevala počitniške hiše z dvema, tremi in štirimi spalnicami, ki bodo na voljo za nakup, in so idealne za pobeg od mestnega vrveža.

Foto: Architectural Digest

Vsaka rebrasta rezidenca in soba je zasnovana tako, da poveča izkušnjo puščave s strešnimi okni in pogledom na gorovje Davis. Puščavska zemlja bo dodana mešanici materiala Lavacrete tiskalnika Icon 3D, da se strukture še bolj povežejo s puščavsko lokacijo hotela.

Vsaka zgradba bo natisnjena z Iconovimi velikanskimi stroji Vulcan, s katerimi je mogoče strukture zgraditi v krajšem času kot standardno zgradbo.

Foto: Architectural Digest

3D natisnjene zgradbe proizvajajo manj odpadkov in so 350 odstotkov močnejše od domov in hotelov, zgrajenih s tradicionalnimi metodami. Strukture, zgrajene s 3D-tiskalnikom Icon, so prav tako očitno učinkovitejše od standardnih zgradb.

A treba je opozoriti, da je proizvodnja betona Lavacrete drugi največji vir emisij ogljika na svetu, zato je ekipa pri ostalih vidikih gradnje iskala načine za zmanjšanje proizvodnje ogljika. Kdaj bo hotel odprt, še ni znano, bomo pa potrpežljivo čakali na to informacijo.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close