To je 12 najpogostejših razlogov za razhod

29. junij 2022

To je 12 najpogostejših razlogov za razhod

29. junij 2022
Foto: Unsplash

Vsako razmerje je edinstveno, a strokovnjaki razkrivajo, da obstaja 12 najpogostejših razlogov za prekinitev, ki se pojavijo pri skoraj vseh parih.

Za vso srečo, ki nam jih odnosi prinesejo, ti zahtevajo tudi veliko dela in pozornosti. V ZDA se v povprečju polovica vseh zakonov konča z ločitvijo. Ena izmed raziskav pa kaže, da ima kar 33 odstotkov ljudi težave z vzdrževanjem romantičnih odnosov.

Zakaj je vzdrževanje razmerja tako težko? Nedavna raziskava skupine psihologov je razkrila, da obstaja 12 najpogostejših razlogov, zaradi katerih se razmerja težko obdržijo – ali pa se celo končajo.

Strokovnjaki ocenjujejo, da le 30 odstotkov odraslih nima težav z ohranjanjem dolgoletnih romantičnih zvez.

12 najpogostejših težav

  1. Zmanjševanje navdušenja. Glavna težava pri vzdrževanju dolgoročnega razmerja je težava z ohranjanjem energije in navdušenja. Mnogim partnerjem/zakoncem se dolgotrajna razmerja zdijo utrujajoča in se hitro naveličajo. Prav tako menijo, da strast in romantična intenzivnost zbledita prej, kot so pričakovali. Zmanjševanje navdušenja je še posebej problematično med ljudmi, ki se spopadajo z rutino.
  2. Dolge delovne ure. Strokovnjaki menijo, da se uspešnost zakona lahko oceni na podlagi delavnika zakoncev. Partnerji, ki imajo dolge delovne ure in dajejo kariero na prvo mesto, imajo težave z ohranjanjem razmerij.
  3. Pomanjkanje osebnega prostora in časa. Občutek zadušenosti in pomanjkanje osebnega časa so pogost razlog za težave v razmerjih. Ljudje, ki se počutijo omejene v svojem razmerju, ali da jim partner neprestano “teži”, imajo težave z ostajanjem v razmerju.
  4. Težave z osebnostjo. Ljudje, ki se opisujejo kot unikatne ali sebične, imajo težave ostati v dolgoročnih razmerjih. Prav tako ljudje, ki se pogosto pritožujejo svojim partnerjem, ne ostanejo v teh zvezah prav dolgo.
  5. Oklepanje. Partnerji, ki se oklepajo svoje boljše polovice ter zlahka postanejo odvisni od drugih in pogosto postavijo partnerjeve potrebe pred svoje imajo prav tako težave z dolgoročnimi razmerji.
Foto: Unsplash

6. Slab seks. Neujemajoč libido in nezadovoljstvo s spolnim življenjem sta zelo pogost razlog za prekinitev razmerja.

7. Nezvestoba in nasilje. Pomanjkanje spolnega zanimanja za partnerja ali nezvestoba je eden od razlogov, ki preprečuje, da bi odnosi trajali. Zloraba, zlasti v obliki fizičnega nasilja, je še en razlog.

8. Otroci. Nekateri pari, ki imajo otroke, poročajo, da skrb za otroke zahteva preveč energije, da bi še investirali v odnos. To pa privede do razpada odnosa.

9. Pomanjkanje truda. Vsi odnosi zahtevajo trud in nekaterim parom preprosto zmanjka energije. Posamezniki, ki ne upoštevajo potreb svojih partnerjev ali jih zanemarjajo, se soočajo z resnimi izzivi v odnosih.

Značilnosti te oblike zanemarjanja odnosov so oddaljenost, jemanje partnerja za samoumevnega, nepoštenost, nekompromisnost in nedopuščanje partnerjevih idiosinkrazij.

Foto: Unsplash

10. Težave s socialnim krogom. Ljudje, ki nasploh nimajo dobrih odnosov z družino, prijatelji in bližnjimi, imajo pogosto tudi težave z ohranjanjem romantičnih odnosov.

11. Odsotnost monogamije. Posamezniki, ki se težko upirajo skušnjavam in sodelujejo v prešuštvu ali aferah, imajo težave pri ohranjanju dolgoročnih odnosov.

Ni potrebno, da se varanje sploh zgodi, že občutek, da nekdo “zamuja priložnosti”, ali nenehno primerjanje s prejšnjimi razmerji, ne da bi se vpletli v afero, je dovolj, da se razmerje konča.

12. Težave z obnašanjem. Psihološki problemi, odvisnosti ali iskanje pomoči družine, da razmerje lahko obstane, so tudi močni znaki, da razmerje ne bo trajalo.

Raziskovalci pa ugotavljajo, da so vsi te faktorji odvisni tudi od spola. Pri ženskah je bil pogostejši problem težave s obnašanjem, pri moških pa zmanjševanje navdušenja. Prav tako dodajajo, da so mnogi problemi produkt moderne družbe, saj so v prejšnjih desetletjih varnost in stabilnost razmerja pretehtali pomanjkanje navdušenja.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close