To je 5 najpogostejših fraz, ki jih uporabljajo lažnivci!

02. maj 2024

To je 5 najpogostejših fraz, ki jih uporabljajo lažnivci!

02. maj 2024
Foto: Instagram @tobiasrtr

To je 5 najpogostejših fraz, ki jih uporabljajo lažnivci!

02. maj 2024
Foto: Instagram @tobiasrtr

Če na vaše vprašanje oseba odgovori s protivprašanjem, je to že eden od znakov, da imate pred seboj lažnivca …

Kdor trdi, da se ni še nikoli v življenju zlagal, zagotovo laže. Če ne drugega, t. i. ‘bele laži’ vsak od nas sem in tja uporabi zaradi vljudnosti in ohranjanja dobrih odnosov z bližnjimi. Dejstvo je, da malokdo prenese čisto, popolno, včasih že naravnost brutalno iskrenost oziroma resnico.

To seveda ni zagovor lažnivcem: zelo grdo je lagati zaradi osebne koristi ali celo nalašč, z namenom zavajanja druge osebe. Velikokrat menimo, da bi laž in lažnivca takoj prepoznali, a dejstvo je, da so nekateri ljudje zelo spretni ‘nakladalci’, zato vam bo morda v pomoč naslednji seznam.

Po ugotovitvah psihologov se lažnivci in lažnivke najpogosteje zatečejo k naslednjim 5 frazam.

Foto: Instagram @lucamornet

1. “To je v bistvu vse”

‘V bistvu’ je fraza, ki naj vam takoj sproži alarm – nekaterim je zazvonil prepozno. Če vam nekdo reče, da je to ‘nekako vse’ ali uporabi besedno zvezo ‘v bistvu’, je to nadvse opazen znak, da vam je oseba na drugi strani marsikaj zatajila.

Gre za poskus kamuflaže tega, kar se je v resnici zgodilo. Če boste to frazo prepoznali, se boste znali pametneje zoperstaviti lažnivcu.

2. “Za to ni(maš) dokazov”

Namesto, da bi priznal krivdo, se lažnivec skriva za stvarmi, ki niso dokazljive. Tipično tudi za odvetnike, kajne?

S tem vam oseba na drugi strani pove, da je resnica manj pomembna od tega, kar je dokazljivo, kaj se da argumentirati in česa ne. Kratko in jedrnato: pred vami je manipulator in lažnivec (kateregakoli spola že).

Foto: Spotlight/Launchmetrics

3. “Zakaj bi naredil/-a kaj takega?!”

Vsak, ki dobi od partnerja ta stavek, naj se resno zamisli. Odgovarjanje na vprašanje s tem protivprašanjem je najpogostejši znak, da oseba laže oziroma prikriva resnico.

4. “Zakaj me obtožuješ?”

Namesto, da bi odgovoril/-a na vaše vprašanje, bo lažnivec ali lažnivka skušal/-a krivdo vreči na vas in tako doseči, da se ji celo opravičite za nadlegovanje, ker želite izvedeti resnico.

Lažnivci radi premaknejo fokus na drugo osebo ali situacijo oziroma preusmerijo pozornost. Vsega prezira in pomilovanja vredno!

Foto: Instagram @edwestwick

5. “Ne spomnim se (tega)”

Lažnivci s to frazo zmanjšujejo občutek krivde in odgovornosti za storjeno. Če se nekdo brani samo s tem stavkom, namesto, da bi se poskusil spomniti, kaj je oziroma česa ni naredil in vas zgolj ‘na kratko’ odpravi s tem, je jasno kot beli dan, da laže.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close