To je najbolj trendi barva okraskov, ki morajo biti na vaši smrečici

29. november 2022

To je najbolj trendi barva okraskov, ki morajo biti na vaši smrečici

29. november 2022
Foto: Anže Petkovšek

Kombinacija zlate in rdeče je preteklost …

Zdi se, da smo letos vsi pohiteli s postavljanjem božičnega drevesa in okraševanjem doma. Očitno smo po dveh letih, ko so bili prazniki okrnjeni zaradi pandemije, vsi željni druženj in komaj čakamo, da nas prevzame božični duh.

A še preden tudi mi do konca okrasimo svoj dom, smo obiskali zakladnico božične okrasitve Pro-Mak, kjer smo izvedeli, katere barve so letos najbolj priljubljene in kakšni okraski se morajo znajti na naši smrečici.

Foto: Anže Petkovšek

50 odtenkov … zlate!

Letos se vse vrti okrog zlatih odtenkov, razlaga lastnica trgovine Marka Karpan. “Od natur, do bordo in roza zlate. Čisto nova barva je Very Peri, dinamična kombinacija modre, rdeče in vijolične, ki jo je Pantone razglasil za barvo leta.”

Ker je ta precej nenavadna za božične dekoracije, bodo ljudje potrebovali nekaj časa, da jo sprejmejo, pravi in doda, da je najbolj prodajana še vedno belo zlata barva, ki je večna klasika.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Na božičnih drevesih tudi rože

Pozabite na klasične gladke krogle, te že nekaj časa niso v modi. “Smrečica s samo gladkimi kroglicami je dolgočasna. Gladke krogle so staromodne in starinske, to je bilo aktualno vsaj 20 let nazaj. Krogle morajo imeti teksturo, lahko je grobo zrnata ali fino zrnata, in naj bodo različnih oblik – špičaste, v obliki storžev … glavnem nekaj mora krogla imeti,” razlaga Karpanova.

Foto: Anže Petkovšek

Na smrečice se zadnjih nekaj let dodajajo tudi pozlačene vejice in rože. “Tako kot so na oblačilih, so tudi na novoletnih dekoracijah. Večinoma so to božične zvezde in magnolije – to sta dve roži, ki sta v zimskem času najbolj iskani in najbolj aktualni. Veliko je tudi vejic, pentljic in spiralic.”

Foto: Anže Petkovšek

Nove tehnologije in nove oblike

Kaj pa božična drevesa? Njihova izdelava je prešla v novo proizvodnjo. “Niso več izdelane iz PVC traka, ampak so vse vejice vlite iz polietilena, nato pa so iz teh vejic sestavljena božična drevesa. Tako lahko dobimo taka v obliki smreke, tise, bora, itd.”

Lastnica podjetja Marka Karpan. (Foto: Anže Petkovšek)

Ne pozabite na pravilo okraševanja

Ste vedeli, da pri okraševanju božičnega drevesa obstaja pravilo, ki določi, koliko okraskov morate nanj obesiti? Karpanova razloži: “Če hočemo res bogato smreko, to pomeni 100 okraskov na meter višine, sicer pa je povprečje vsaj od 50 od 60 okraskov na meter višine.”

Pri tem pa dodaja, da izberite takšne, ki jih boste lahko sproti dokupovali … saj veste, da se vsako leto kakšen razbije. “Prinesite vzorec v našo trgovino in z veseljem vam bomo svetovali, kakšni okraski bodo najbolje pristajali k njim,” zaključi.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close