To je najboljša krema za upočasnjevanje staranja kože

11. avgust 2023

To je najboljša krema za upočasnjevanje staranja kože

11. avgust 2023
Foto: Unsplash

Eno izmed najpogostejših vprašanj, ki ga dobim, je: Katera je najboljša krema proti gubam? In odgovor je presenetljiv za marsikaterega izpraševalca, saj zveni: krema z zaščitnim faktorjem. Ne, ni nek ‘fensi’ serum ali krema z revolucionarnimi sestavinami, ampak dobri stari SPF. Zakaj?

Najprej zato, ker je vloga kozmetike pri neki kože predvsem preventivna (ne, žal nobena krema ne ‘briše gub’, ne glede na ambiciozne marketinške besede na embalaži) in zaščitna krema je najboljša preventiva pred prezgodnjim staranjem kože.

Skozi tri najpogostejša vprašanja uporabnikov poglejmo, zakaj je tak cirkus okoli zaščitne kreme.

Ali je zaščita pred UV-sevanjem v negi kože res tako nujna?

Če želimo imeti lepo, zdravo in čim bolj mladostno kožo tudi v zrelih letih, ja, saj UV-sevanje povzroča med 80-90 % staranja kože. Lahko rečemo, da je praktično glavni krivec za prezgodnje staranje kože, poškodbe zaradi UV-sevanja pa se kažejo v obliki hiperpigmentacij, gub, izgube tonusa, pa tudi kakšne rdečice, aken in drugih posledic zaradi povezanih vnetnih procesov. UV-sevanje dokazano povzroča, poslabša ali sproži tudi različna kožna obolenja, ki pa ne vplivajo samo na videz, ampak tudi življenje. Vem, zveni zelo dramatično, ampak ‘takle mamo’.

Foto: Unsplash

Dramatično je predvsem zato, ker se UV-poškodbe akumulirajo. V poletnih mesecih se večina veseli lepo porjavele kože, a to je samo pokazatelj, da je prišlo do poškodb, ki si jih koža zapomni! To v praksi pomeni, da postanejo vidne šele, ko njihova količina preseže sposobnost našega organizma za njihovo sprotno in učinkovito odpravljanje.

Starejši kot smo, težje naš organizem popravlja, obnavlja in vzdržuje celice, zato nam koža običajno izstavi račun za neumnosti in nečimrnost iz mladosti nekoliko kasneje v življenju. Tista hiperpigmentacija, ki se vam bo naenkrat pojavila v 41. letu starosti, ne bo posledica enega nezaščitenega sprehoda po plaži, ampak vrste let aktivnega sončenja, neuporabe zaščitnih krem in zaščitnih pripomočkov. Štirideseta so običajno leta, v katerih se pokažejo vsi sončni grehi iz mladosti. Pri nekaterih prej, pri drugih kasneje – z več ali manj vidne škode.

Skratka, preudarno in dosledno (in s tem mislim vsakodnevno) ščitenje kože pred UV-sevanjem je na splošno kar dobra ideja, zato je tudi del osnov nege kože. Spada v ‘sveto trojico‘, iz katere smo že tudi podrobneje spoznali pomembnost ustreznega čiščenja in vlaženja kože.

Ali moram zaščitno kremo s faktorjem prav zares uporabljati vsak dan?

Jap. Da bi v popolnosti izkoristili preventivne učinke zaščitne kreme, je ključna dosledna uporaba, saj UV-sevanje ne počiva.

Foto: Tika Hribar

Skratka, UVA so barabe, glavni krivci za propad oz. staranje kože, in ti so vedno v akciji in predstavljajo kar 95 % sevanja, ki doseže zemljo. ZATO, je pomembna dosledna uporaba zaščitne kreme vsak dan. Višino faktorja pa seveda lahko prilagajamo sezoni in situaciji, ampak moramo imeti v mislih, da se z višino UVB zaščitnega faktorja v splošnem zvišuje tudi UVA zaščita.

  • SPF = Sun Protection Factor in označuje višino zaščite pred UVB-sevanjem,
  • PPD ali UVA/PF označuje višino zaščite pred UVA sevanjem. Tega podatka običajno ni na embalaži, saj ni standardiziran, nam pa oznaka UVA v krogcu pove, da UVA zaščita znaša vsaj 1/3 UVB (SPF) zaščite.

    Oba podatka nam povesta, za koliko krat se podaljša naša naravna zaščita kože pred UV-sevanjem in koliko odstotkov UV-sevanja krema prestrega / absorbira.

Saj uporabljam BB kremo s faktorjem, to je najbrž dovolj?

Žal ni. BB kreme ali tekoče podlage nanesemo veliko premalo, da bi nas ustrezno ščitila pred UV-sevanjem. Splošno pravilo je, da moramo za zaščito navedeno na embalaži nanesti 2mg/cm2 kože, kar je približno 1,25 ml za obraz oz. za dva prsta kreme. Kar je v praksi veliko! Večina BB krem in sorodnih izdelkov ni namenjena nanosu v taki količini in bi ob ustreznem nanosu izgledali precej ‘obloženo’ in nič kaj lepo. Ustrezna zaščitna krema je najbolj zanesljiva, pa tudi kozmetično elegantna možnost.

Vendar mnoge življenjske okoliščine vplivajo na razpad filtrov tako, da jih sčasoma odbrišemo ali odpotimo. Zato je reaplikacija zaščitne kreme nujno potrebna, saj nas le tako ščiti skozi ves dan. Uradna priporočila priporočajo replikacije na 2-4 ure, a v praksi reaplikacije prilagajamo našim okoliščinam. Na plaži se držimo tega priporočila, v urbanem okolju in pa tudi upoštevajoč sezono, lahko seveda nekoliko pogoljufamo in koži še vedno zagotovimo dobro zaščito.

Foto: Pexels

Skratka, najdemo zaščitno kremo, ki nam ustreza, nam je prijetna za uporabo in jo lahko nanesemo v ustrezni količini vsak dan. Jasno, po pameti. Če ste cel dan na kavču pred TV, jo lahko izpustite, v normalno aktivnih okoliščinah pa je vsakodnevna uporaba pomemben del ustvarjanja nove navade, ki bo na dolgi rok naredila ključno spremembo za vašo kožo.

Ko se koži ni treba boriti za odpravljanje škode zaradi UV-sevanja, ima namreč čas biti lepa. In to potrjuje veliko mojih sledilk, ki so z uvedbo dosledne uporabe zaščitne kreme opazile bistvena izboljšanja kože že zgolj zaradi te spremembe.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Tika Hribar

Style. Več novic

New Report

Close