To so oblačila in modni dodatki, ki slabo vplivajo na vašo hrbtenico

13. februar 2024

To so oblačila in modni dodatki, ki slabo vplivajo na vašo hrbtenico

13. februar 2024
Foto: Spotlight/launchmetrics

To so oblačila in modni dodatki, ki slabo vplivajo na vašo hrbtenico

13. februar 2024
Foto: Spotlight/launchmetrics

Kakšnim oblačilom se morate izogniti, če vas mučijo težave s hrbtenico?

Naslednja odkritja znanstvenikov nam povedo, česa ne bi smeli nositi med nakupovanjem, sploh če to traja dolge ure. In čeprav lahko na nek način zamahnemo z roko, saj smo vendarle vse to že same doživele v praksi in se morda iz tega tudi kaj naučile, ne bo odveč, če si vseeno preberemo, kaj so imeli o tem za povedati zdravniki iz Britanske zveze kiropraktikov.

Britanke so še bolj kot Slovenke nore na nakupovanje, to je, vsaj v povprečju gledano, njihov daleč najljubši hobi, zato dolge ure preživljajo v nakupovalnih središčih s svojimi prijateljicami, kjer do onemoglosti “vlečejo” kartice, vse dokler na njih ne presežejo limita.

Foto: Instagram @tamara

To so krivci za bolečine v hrbtenici

Da ne bi presegle še svojih zdravstvenih meja, pa so jim britanski kiropraktiki posredovali izsledke svojih raziskav, po katerih ima tri četrtine sodobnih žensk težave z bolečinami v hrbtenici, kar glede na sedeč način življenja in premalo telovadbe ni prav nič presenetljivo. Bolj pa jih je presenetilo dejstvo, da ženske še naprej nosijo neudobno obleko ali obutev, ki neposredno povzroča bolečine v hrbtenici, čeprav se zavedajo, da je tudi to vzrok njihovih težav.

Poglejmo si, kaj povzroča bolečine v hrbtu in ramenih ter slabo držo: to so ozke kavbojke, velike in prenatrpane torbe, ki se nosijo preko ene rame in parka jakne z velikimi oziroma težkimi kapucami.

“Nekateri najbolj priljubljeni ali trendovski kosi garderobe imajo neposreden vpliv na bolečine, recimo težke torbe, pa tudi ozek jeans, ki omejuje gibanje, predvsem v območju kolkov in kolen. Vse omenjeno vpliva zelo slabo tudi na našo držo, ne le, da nam med samim gibanjem povzroča bolečine,” je povedal Tim Hutchful, ki je sodeloval pri raziskavi, v katero so vključili tisoč žensk.

Foto: Instagram @rutaenroute

Najhujši so natikači z visoko peto

Okrcal pa je še druge sodobne modne trende, ki prav tako vplivajo na to, da se prisiljeno in nenaravno gibljemo, to so na primer asimetrični kroji, predimenzionirani oziroma napihnjeni ter predolgi rokavi, kapucarji (torej jakne s kapuco) in preveč masiven, težek nakit.

Seveda se ne smemo čuditi, da so med krivci za bolečine in slabo držo tudi visoke pete, še posebej pa natikači z visoko peto! Slednji ustvarjajo nestabilnost in s tem napetost v mišicah hrbtenice ter kronične bolečine. Izbirajmo torej superge, sploh ko vemo, da bomo dolgo na nogah, ali čevlje z nižjo peto in udobna oblačila, svetuje Hutchful.

Foto: Instagram @pollyvsayer

Tiste najbolj trendovske reči, v katerih se ne počutimo udobno in čutimo, da vplivajo na našo držo in povzročajo nelagodje, pa prihranimo za posebne priložnosti.

Izogibajmo se tudi nošenju pretežkih torb čez eno ramo, kadar moramo naokoli prenašati večje breme, raje izberimo nahrbtnik. Navsezadnje je tudi to prav lep in moden kos, obenem pa bo teža enakomerno razporejena na obeh ramenih.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close