Top 12 popotniških destinacij za leto 2024

Verjamemo, da ste si že naredili seznam držav in destinacij, ki bi jih želeli obiskati v prihodnjem letu. Če še niste, smo za vas izbrali 12 idej!

Budimpešta, Madžarska

Če ne boste imeli planov za daljše potovanje, ne smete pozabiti na naše vzhodne sosede. Budimpešta je eno najlepših evropskih mest, ki se razteza ob obeh bregovih reke Donave. Z bogato in čudovito arhitekturo, med katerimi izstopa Madžarski parlament, Budimskim gradom na griču, Széchenyjevem verižnim visečim mostom ter celo otokom na Donavi, kjer poteka tudi odmeven popularen festival Sziget, vas bo povsem očarala. Ne pozabite preizkusiti njihovih sladkih kurtošov, se dvigniti nad mesto na velikem vrtiljaku in pa obiskati eno od številnih termalnih kopališč.

Foto: Instagram @travel2budapest

Kikladski otoki, Grčija

Kikladi ali kikladski otoki v Egejskem morju obkrožajo sveti otok Delos in so eni najbolj popularnih otokov za poletni oddih. Če ste željni zabave in imate malce več pod palcem, potem se odločite za Mikonos ali Santorini, za ležanje na plaži in uživanje v samoti pa priporočamo katerega od bolj znanih otokov, kot so Ios, Sikinosi, Siros, Paros in Kea. Poleg čudovitih plaž, ne smete pozabiti na njihovo kulinariko, v kateri ne manjka njihovih lokalnih pridelkov z olivami, mlečnimi izdelki, pistacijami in žafranov na čelu.

Foto: Instagram @billakosssss

Otočje Moluki, Indonezija

Če obožujete naravo in začimbe, se odpravite na drugi konec sveta, na enega izmed približno tisoč otokov, ki sestavljajo otočje Moluki nedaleč od Papue Nove Gvineje. Pred nekaj sto leti Moluki niso bili cenjeni zaradi turkizno obarvane vode, temveč zaradi začimb, ki so tu rasle. Na otokih začimb, kakor so jih poimenovali v 16. stoletju so pridelovali klinčke, muškatni orešček, vaniljo, cimet in poper, a so po kolonizaciji Nizozemcev in Portugalcev izgubili monopol omenjenih začimb. Prevzele vas bodo idilične bele peščene plaže, kristalno čista voda ter pohodi po vulkanskem pobočju in biotsko bogatem deževnem gozdu.

Foto: Instagram @terrax

Yorkshire, Velika Britanija

Zaljubili se boste v zgodovinsko pokrajino, značilno angleško podeželsko arhitekturo in nacionalni park največje grofije v Združenem kraljestvu. Obiščite enega od treh naravnih parkov Yorkshire Dales National Park, severni jorški barji in okrožni park Peak, ki si jih lahko ogledate peš, na konju ali celo z vožnjo z balonom in tako iz zraka občudujete spektakularne prizore območja. Navdušila vas bodo mesta York, Leeds, Sheffield, Hull, Bradford, Ripon, Wakefield in Doncaster ter pečine bemptona na obrobju Bridlingtona.

Foto: Instagram @your_yorkshire

Grenada, Karibi

Spakirajte kovčke in se podajte na Karibe, natančneje v Grenado, otoško državo, ki se ponaša z izrednim zelenjem in turkizno modrim morjem. Med drugim je otok poznan po pridelovanju kakava in muškatnih oreškov, zato obvezno zavijte v kakšno slaščičarno in hišo čokolade. Ljubitelji potapljanja in umetnosti ne smete pozabiti na Underwater Sculpture Park, podvodni park skulptur, ki jih je ustvaril angleški kipar Jason deCaires Taylor ter razstavil v morju na približno 10 metrih globine.

Foto: Instagram @leeflytravel

Pariz, Francija

Ni treba preveč razglabljati, da bo glavno mesto Francije letošnje poletje povsem oblegamo, saj bodo tam potekale poletne olimpijske igre. Pa tudi sicer je Pariz eden izmed najbolj obiskanih mest na svetu. Očaral vas bo Eifflov stolp, čudovite uličice na predelu Montmartre, razgled s stopnišča pri baziliki Sacré-Cœur, številni muzeji in galerije pa tudi notredamska katedrala in slovite Elizejske poljane, na katerih se nahajajo najprestižnejši modni butiki. Če ste omejeni s časom in ne najbolj navdušeni nad umetnostjo, brez težav izpustite Louvre in zavijte v kakšnega od številnih parkov, na poti v katere se obvezno ustavite v kakšni od pekarn in ljubkih kavarn.

Foto: Instagram @leoniehanne

Sveta Lucija, Karibi

Otoška država, kjer se ti zdi, da se čas ustavi, se nahaja v vzhodnem Karibskem morju na meji z Atlantskim oceanom. Največje mesto svete Lucije je Castries, njeno sedanje glavno mesto, drugo največje mesto pa je Soufrière, prva francoska kolonialna prestolnica na otoku. Navdušila vas bo s prekrasnim morjem, čudovitimi plažami in gostoljubnimi ljudmi, za vse avanturiste pa priporočamo namakanje v vulkanskih blatnih kopelih Soufrière, spust po ziplinu skozi bujne deževne gozdove ter vožnjo po podeželju s štirikolesniki.

Foto: Instagram @pakuj_walizy

Mongolija, Azija

Jahanje konj ob jezeru Khovsgol, bivanje v nomadskih šotorih, budistični samostani in safari na kamelah po sipinah puščave Gobi so le eni od pristnih doživetij v neskončno širnih planjavah redko poseljene stepske države. Nahaja se med Rusijo in Kitajsko, ponuja pa številne naravne bisere. Otrokom bodo zanimivi ostanki dinozavrov, malce bolj duhovno orientiranim pa obiski šamanov.

Foto: Instagram @ganulzii_photographer

Maroko, Afrika

Sever Afrike je vedno bolj zanimiv za avanturistične popotnike kot tudi za družine z majhnimi otoki. Trenutno so letalske karte do Maroka iz bližnjih letališč izredno ugodne, zato ne oklevajte in se odpravite na raziskovanje pravljične države od morja do puščave. Casablanca, Fez, Marakeš in Rabat so obvezne postojanke, kjer lahko obiščete tradicionalne tržnice, si ogledate pridelavo usnja, hammame in so idealna kombinacija avanture, puščave, zelenja ter maroške kulture in arhitekture. Predlagamo še ogled soteske Dades, filmskega prizorišča z najlepšo kasbo Ait Benhadou ter okušanje lokalnih dobrot.

Foto: Instagram @sanjamacur

Kengurujski otok, Avstralija

Otok, ki leži 13 km od obale Južne Avstralije, je raj za ljubitelje narave z bogatimi domačimi živalmi, dramatičnimi obalnimi znamenitostmi in bogatimi kmetijskimi površinami ter eden najboljših krajev v Avstraliji za opazovanje divjih živali, kot so koale, kenguruji, morski levi in tjulnji.

Foto: Instagram @authentickangarooisland
Foto: Instagram @authentickangarooisland

Izmir, Turčija

Izmir je velemesto na zahodnem delu Turčije in tretje najbolj naseljeno mesto v Turčiji, razprostira se okoli velikega zaliva in je obdano z gorami. Široki bulvarji, stavbe s steklenimi pročelji in sodobni nakupovalni centri so posejani s tradicionalnimi rdečimi strešniki, tržnico iz 18. stoletja ter starimi mošejami in cerkvami, čeprav mesto bolj spominja na sredozemsko Evropo kot na tradicionalno Turčijo. Obvezno si oglejte mestno javno dvigalo Asansor, ljubke uličice z bari in restavracijami, stol z uro, veličastno mošejo Hisar ter ruševine in arheološke najdbe v okoliških manjših mestih.

Foto: Instagram @hergunbirazmugla

Normandija, Francija

Če se boste potikali po Franciji, se odpravite še na zahod, v pokrajino Normandija, ki je znana po plažah, morski hrani ter agrikulturi. Najbolj je znana po največji vojaški operaciji in osupljivi naravni lepoti. Na seznamu stvari, ki ji morate videti je otok Mont Saint-Michel s cerkvijo, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, bele apnenčaste pečine na obali Cote d’Albatre, spektakularen dvorec Chateau de Fontaine-Henry in Monetova hiša.

Foto: Instagram @lecmn

Katja Štravs / 29. december 2023
Avtor
Piše

Katja Štravs

New Report

Close