Trik, s katerim boste zaspali v nekaj sekundah!

14. julij 2022

Trik, s katerim boste zaspali v nekaj sekundah!

14. julij 2022
Foto: Pexels

Bivši ameriški marinec je delil trik, s katerim zaspi v nekaj sekundah in ljudje pravijo, da je genialen.

TikTok je aplikacija, polna lepotnih, spalnih in wellness trikov, ki ljudem olajšajo življenje. Pred kratkim pa je zaslovela nova tehnika, ki se imenuje “8-minutni Navy Seal dremež”.

Navy SEALs je ameriška specialna enota vojne mornarice ZDA.

Jocko Willink, bivši pripadnik enote SEAL oziroma tjulnjev, je v podcastu z Mikhailo Peterson delil, da ker je vsak dan vstajal ob 4:30, se je pogosto zgodilo, da se je čez dan počutil utrujenega. Zato je razvil trik za izjemno kratek dremež, ki pa naj bi bil izjemno osvežujoč.

“Če se počutim utrujenega, zadremam – zadremam za osem do deset minut. Ne vem, če ste že kdaj poskusili. Svoja stopala dvignite nad svoje srce, recimo uležete se na tla in naslonite noge na kavč ter si nastavite alarm čez 10 minut. Če ste res utrujeni, boste zaspali takoj in ko se boste zbudili, boste imeli občutek, kot da ste spali šest ur,”

je Jocko opisal svojo rutino.

Posnetek, ki je dosegel že več kot osem in pol milijona ogledov, je mnoge spodbudil, da so to preizkusili tudi sami. TikTokerka Alice Jennings je poročala, da se je po tem dremežu počutila presenetljivo dobro in povedala: “Počutim se, kot da sem se konkretno naspala.”

V komentarjih pa je dodala: “Preizkusite, ko ste resnično utrujeni. Jaz sem zadremala dobesedno v nekaj sekundah.”

Drug uporabnik je zatrdil, da je osem minutni dremež “spremenil njegovo življenje”, ter da je bil to “eden izmed najboljših spancev v mojem življenju.”

A nekateri niso imeli take sreče: “Prespala sem svoj alarm in se zbudila čez dve uri z nogami na stolu,” je poročala ena izmed uporabnic, druga pa je priznala: “Preizkusila sem in po 30 minutah obupala.”

Foto: Unsplash

Kaj pravijo strokovnjaki?

Strokovnjak za spanec Dave Gibson pravi: “Na prvi pogled se to sliši kot popoln trik za tiste, ki smo v stiski s časom, vendar sem skeptičen. Zamisel, da bi zaspali dovolj hitro, da bi lahko dremali 8 minut, preden se oglasi budilka, se ne zdi preveč realistična, še posebej zato, ker za večino traja veliko dlje kot 8 minut, da zaspijo,” je povedal.

“Prav tako je nesmiselno primerjati koristi 8 minut spanja s 6 urami nočnega spanja. Da, nekateri vaši kognitivni procesi se morda zdijo ostrejši, ostale koristi spanja, kot je med drugim pomlajevanje telesa, možganov in imunskega sistema, pa preprosto ne bodo prisotne.”

Dodal je še: “Dvig nog je zanimiv zasuk v smislu vračanja krvi v srce, vendar ga ne preizkušajte, če imate bolečine v spodnjem delu hrbta. Prav tako za večino ljudi, ki jim dejansko uspe zaspati v osmih minutah, velja, da jim primanjkuje spanca, če lahko tako hitro zaspijo. Če želite izboljšati pretok krvi in celo zmanjšati verjetnost za krčne žile, potem lahko preizkusite, vendar ne pričakujte, da boste spali le osem minut.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close