V modnem svetu so (znova) zaskrbljeni nad tem trendom

13. april 2023

V modnem svetu so (znova) zaskrbljeni nad tem trendom

13. april 2023
Foto: IMAXtree

Modni oblikovalci in modne hiše so za prihodnjo jesen in zimo zasnovali dih jemajoče kolekcije, a je med vsemi trendi v oči najbolj bodel trend, za katerega smo bili prepričani, da ga ne bomo nikoli (ali pa vsaj ne kmalu) več videli.

Ne govorimo o trendu plisiranih kril, volančkov ali strogo krojenih plaščev, ampak o trendu oz. (ne)izbiri manekenk. Na modnih pistah v New Yorku, Londonu, Milanu in Parizu je bilo namreč opazno pomanjkanje plus-size modelov. Po poročanju CNN je to še toliko bolj zaskrbljujoče, saj se dogaja v času, ko večinoma v ZDA poteka prava evforija uporabe zdravil za zaviranje apetita v obliki injekcij ali tablet. Ta (predvsem Wegovy in Ozempic, ki je sicer namenjen zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2) že zadnjih nekaj tednov v javnosti odmevajo kot hollywoodska skrivnost hujšanja, kar je že povzročilo porast povpraševanja in povečano zlorabo uporabe teh zdravil.

Za mnoge modne komentatorje in zagovornike raznolikosti so bile modne piste za sezono jesen/zima 2023 v ostrem nasprotju z (čeprav omejenim) napredkom in opojnimi obljubami zadnjih sezon. To nazadovanje je bilo v modnih medijih deležno številnih kritik. Njegov potencialni vpliv pa se ocenjuje tudi širše, saj je z razmahom teh zdravil za hujšanje velikost 0 (pri nas 34 oz. XS) za mnoge zdaj oddaljena le še recept stran.

Od 34 do 42 in nazaj

Leta 2020 sta Jill Kortleve in Paloma Elsesser postali prvi manekenki izven vzorčnih velikosti, ki sta hodili za italijansko modno hišo Fendi. Tradicionalno se vzorčna velikost uvršča med številke 32 in 36. Britanska znamka Erdem je leta 2021 vstopila na trg večjih velikosti in svojo ponudbo razširila na velikost 50. Januarja 2022 je Valentino pritegnil pozornost z modno revijo visoke mode, na kateri so sodelovala dekleta različnih tipov postav. In če sta omenjeni manekenki ter ena najbolj slavnih plus-size modelov Ashley Graham sodelovali na preteklih modnih tednih, v tej sezoni njihovih ali številnih drugih ženstvenih oblin modne piste niso videle.

Po podatkih modnega iskalnika Tagwalk se je število modelov srednjih in plus velikosti v primerjavi s sezono pomlad-poletje 2023 zmanjšalo za 24 odstotkov. Podobno je pokazalo poročilo o vključevanju različnih velikosti, ki ga je izvedel Vogue Business, in sicer, da je bilo 95,6 odstotkov vseh videzov, predstavljenih za jesen-zimo 2023, v velikostih od 32 do 36.

Jill Kortleve je izredno uspešna plus-size manekenka. (foto: IMAXtree)

“To je bilo dokončno nazadovanje,” je dejala agentka Mina White, ki zastopa supermodele plus size in supermodele z oblinami, med njimi Elsesserjevo in Graham. “Bilo je frustrirajoče videti, da nekateri oblikovalci ne vključujejo zaobljenih teles, kot so jih v preteklosti,” je dodala. Fendi in Valentino se na pozive za komentar s strani medijske hiše CNN nista odzvala, medtem ko pri znamki Erdem tematike niso želeli komentirati. “Videti nekoga, kot je Ashley Graham, v prvi vrsti številnih velikih hiš v popolnem videzu (ki ga je zagotovil oblikovalec), je bilo težko,” je nadaljevala Mina.

“Želeli so izkoristiti njeno podobo in popularnost, da bi zasedli določen prostor na trgu, vendar niso želeli, da se odraža na njihovih modnih revijah.”

Nekaj, večinoma manjših, blagovnih znamk je to sezono vseeno vključilo modele različnih velikosti. V Londonu so izstopale nove blagovne znamke Di Petsa, Karoline Vitto in Sinead O’Dwyer, v New Yorku so z vključevanjem večjih velikosti izstopali Christian Siriano, Coach, Kim Shui, Collina Strada in Bach Mai.

Eno najbolj osvežujočih modnih revij v Parizu pa je s ponudbo zabavnih, čutnih in ženstvenih videzov, ki so dopolnjevali različne velikosti, predstavila belgijska znamka Esther Manas. Na prvencu Harrisa Reeda za modno znamko Nina Ricci je revijo celo otvorila plus-size manekenka Precious Lee.

Precious Lee na modni reviji Nina Ricci. (foto: IMAXtree)
Paloma Elsesser na modni reviji Fendi. (foto: IMAXtree)

Vse se prične pri vzorčnih številkah

A kaj je odločilno, da modne hiše izberejo manekenke z manjšimi konfekcijskimi številkami? Začne se z velikostjo vzorcev oblačil, ki so narejena pred serijsko proizvodnjo in se običajno nosijo na modnih revijah. Če se pri vzorčnih velikostih daje prednost istemu tipu postave, so modeli na modni stezi lažje zamenljivi, kar modnim hišam prihrani čas in denar, če bi kdo med postopkom izbire za revijo ali po njem odpadel ali zbolel.

Vendar je to po besedah Whitove za lase privlečen izgovor, ki modnim znamkam nove obraze predstavi več mesecev pred začetkom sezone in so mere manekenk jasno zapisane v njihovih portfeljih. To je hkrati tudi njeno orožje pred zavrnitvijo v stilu ‘nismo imeli oblačil v njenih velikostih‘. Eden izmed izgovorov modnih znamk je tudi cena izdelave, češ, da so večje vzorčne številke prevelik finančni zalogaj. “Ne verjamem, da je tako, verjamem, da gre za ljudi, ki niso ustrezno izobraženi o tem, kako to narediti pravilno,” dodaja Whitova.

Foto: Profimedia

Londonska stilistka in urednica Francesca Burns se strinja, da so vzorčne številke del težave. Leta 2020 je na Instagramu objavila, da ji je znamka Celine za snemanje poslala pet videzov v številki 36, od katerih nobeden ni ustrezal 18-letnici, za katero je bilo to prvo fotografiranje v modni industriji. Objava je v hipu postala viralna. Burnsova je za CNN povedala, da je bila ‘zgrožena’, in se spomnila, kako je bilo dekletu (po njenem mnenju) neprijetno. Objavo Burnsove, ki je sedanji sistem označila za ‘nesprejemljiv’, so na veliko povzeli modni mediji, pri čemer pa pri znamki Celine incidenta niso želeli komentirati.

Nič še (morda) ni izgubljeno

Napredek je počasen, vendar ne povsem neobstoječ. V modnih kampanjah, na naslovnicah revij in uredniških fotografijah je opaziti vse večje vključevanje manekenk različnih tipov postav. V aprilski številki britanskega Vogua so bile Paloma Elsesser, Precious Lee in Jill Kortleve imenovane ‘novi supermodeli’.

Pred naslovnico je v uvodniku glavni urednik Edward Enninful zapisal hvalospev manekenkam, ker so ‘vodilne’ in imajo ‘močan položaj’ v industriji. Pri tem je sicer begalo neskladje z naslovnice, saj kljub prizadevanjem slavljenja plus-size manekenk dveh od treh oblek z naslovnic ni mogoče kupiti v večini večjih velikosti.

Enninful je v svoji objavi na družbenih omrežjih zapisal, da je razočaran nad modnimi revijami za jesen-zimo 2023:

“Mislil sem, da sem vstopil v časovni stroj. Revija za revijo, na kateri je prevladoval en tip telesa, toliko omejenih vizij ženskosti … spet je prevladovalo eno predpisano pojmovanje lepote in zdelo se mi je, da je bila prezrta resničnost toliko žensk po svetu.”

Mina White in Burnsova sta mnenja, da bi morali na težavo pomanjkanja večjih velikosti opozarjati vsi v industriji, ki imajo možnost vplivanja in sprememb ter da je velika odgovornost tudi na plečih mladih oblikovalcev, da prekinejo izključevanje različnih tipov postav, kot tudi rešijo vprašanja v zvezi s trajnostjo.

Foto: IMAXtree

V želji po številki 0 povečana zloraba zdravil

Včasih se zdi, da medijsko opozarjanje na težave te še bolj okrepi, in čeprav z informiranjem javnosti o previdnosti in preprečevanju določenega početja bralci storijo ravno nasprotno. V zadnjih nekaj tednih se je namreč precej govorilo o zdravilih za zaviranje apetita v obliki injekcij, ki naj bi jih (predvsem) zlorabljali zvezdniki.

Semaglutid, učinkovina v zdravilih Wegovy in Ozempic, je bila prvotno razvit za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. S posnemanjem hormona glukagonu podobnega peptida-1 (GLP-1) zmanjšuje signale lakote v možganih. “V kliničnih testih so udeleženci, ki so zdravilo uporabljali skupaj z manj kalorijami in večjo telesno dejavnostjo, v 68 tednih v povprečju izgubili približno 15 odstotkov telesne teže v primerjavi z 2,4 odstotkov udeležencev, ki so uporabljali placebo, navaja proizvajalec Novo Nordisk.

Evropska agencija za zdravila je v začetku marca opozorila na pomanjkanje zdravila Ozempic, ki bi lahko trajalo vse leto, in pozvala zdravnike, naj prednostno predpišejo zdravilo sladkornim bolnikom.

Foto: IMAXtree

Januarja je New York Times poročal o izrazu ‘Ozempic obraz’, ki ga je skoval newyorški dermatolog. V prispevku so pisali o več pacientih z vdrtim videzom, ki se lahko pojavi ob hitrem hujšanju. Do konca februarja je zdravilo prišlo na naslovnico revije New York Magazine v članku z naslovom “Življenje po hrani?”. Zahod je do ekstremnega načina hujšanja vse prej kot odklonilen, saj oglasi za injekcije GLP-1 polnijo celo postaje newyorške podzemne železnice.

Na družbenih omrežjih, spletnih forumih in zasebnih skupinskih pogovorih ljudje, ki želijo shujšati predvsem v estetske namene, iščejo način, kako zaobiti zadeve in priti do omenjenih zdravil. Endokrinolog dr. Robert Lash je poudaril, da je treba zdravila za hujšanje jemati le pod zdravniškim nadzorom in na veljavni recept.

“Če je imel nekdo normalno težo in je vzel zdravilo, ker je mislil, da bi lahko bil še vitkejši kot zdaj, bi to lahko povzročilo zaplete,”

je povedal za CNN in opozoril na slabost, bruhanje, drisko in celo težave z žolčnikom.

Modna industrija že dolgo promovira velikost 0 kot največjo vrlino, ne glede na njeno izvedljivost za številne ljudi ali morebitna zdravstvena tveganja. Mora se zavedati, da je vključevanje vseh velikosti nujno in da ni dovolj, da oblikovalci ustvarjajo oblačila v večjih velikostih, potrošniki jih morajo videti tudi na modnih revijah.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close