Velikonočne čokoladne kreacije, ki jih ne bi želeli pojesti

06. april 2023

Velikonočne čokoladne kreacije, ki jih ne bi želeli pojesti

06. april 2023

Ne zaradi tega, ker ne bi bile okusne, ampak zato, ker so pravo umetniško delo. Prav škoda bi jih bilo pospraviti v nekaj minutah, ko pa je vanje vloženega več ur filigransko natančnega rokovanja s čokolado.

Če ste mislili, da so macroni, eclerji in druge francoske sladice prefinjene in zahtevne, spoznajte ene najbolj kompleksnih čokoladnih kreacij in sladic, ki so jih priznani svetovni in slovenski slaščičarji pripravili za letošnjo veliko noč.

Dekadentna pisana jajčka

Za kreacijo barvitih jajčk na podstavku se skriva chef Luka Mirjan Simšič, ki je svoje kulinarično znanje izpopolnjeval v Belgiji pri ukrajinski slaščičarki Dinari Kasko. Vsaka jajček ateljeja Luka’s patisserie je sestavljen iz treh delov. Notranjost sladice ja narejena iz sadja, nato sledi ovoj iz različnih vrst čokolade, vseh skupaj pa je odeto še v eno plast čokolade. Izberete lahko jajček v štirih barvah, modri, rumeni, oranžni in zlati. Velikonočno jajce je postavljeno na maslemno skodelico, polnjeno z mandljevo kremo in posuto z drobljencem.

Foto: Luka`s Patisserie

Kokoška in zmaj

V ljubljanski slaščičarni s francoskimi slaščicami Fétiche Patisserie, kjer njihove značilne rogljičke pripravlja japonski slaščičar Hatase Toshihiro, bodo letošnje praznike proslavili s prefinjenimi in dovršenimi čokoladnimi skulpturami. Živo zeleni zmaj s sladkim presenečenjem v notranjosti simbolizira Ljubljano, njihovo kolekcijo pa dopolnjuje še zabavna bela kokoška iz čokolade.

Foto: Instagram @fetichepatisserie
Foto: Instagram @fetichepatisserie

Zajec v klobuku

Francoski slaščičar Etienne Leroy, ki je že bil proglašen za najboljšega na svetu, je za Lenôtre, slovito pariško butično slaščičarno in butik v enem, ustvaril gurmansko čokoladno umetnino. Tema inspiracije za kreacijo je bila magija, bolj natančneje čarovniški klobuk. Mojstrovina v omejeni izdaji je izdelana iz 1,5 kilograma mlečne in bele čokolade ter je v celoti ročno izdelana.

Foto: Instagram @lenotre

Skrivnostni azteški svet

Sloviti slaščičarski mojster Pierre Hermé v svoji velikonočni kolekciji vabi na fascinanten potop v skrivnostni svet predkolumbovskih civilizacij. Vir navdiha je tri tisoč let stara zgodovina neverjetne umetniške raznolikosti, polna skrivnosti. Očarljiva velikonočna kolekcija na robu svetega, kjer se vsak kos dotakne domišljije, vključuje jajca s hieroglifi ter azteškimi in majevskimi podobami, praline, krokante in tablice iz mlečne, temne in bele čokolade.

Foto: Instagram @pierrehermeofficial
Foto: Instagram @pierrehermeofficial

Belgijsko delikatno gnezdo

Čokoladnica Neuhaus je za letošnje praznike pripravila čokoladno mojstrovino, ki so jo čokoladni mojstri izdelovali kar 80 ur. Izložbo butika v Bruslju krasi pet ročno izdelanih botaničnih velikonočnih jajc. Vsako jajce, ki spominja na gnezdo, ima v sebi še eno čokoladno jajce. Njihova velikonočna kolekcija sicer vključuje raznovrstna jajčka, zajčke in kokoši iz vseh vrst čokolade ter čokoladne bomboniere.

Foto: Instagram @neuhaus
Foto: Instagram @neuhaus
Foto: Instagram @neuhaus

V vrtincu

Minimalistična moderna velikonočna jajčka je nastala izpod rok mojstra Alexandreja Dufeuja, ki je glavni slaščičar v enem izmed dubajskih ekskluzivnih hotelov. Delikatno jajce je sestavljeno iz krhkih čokoladnih lističev, ki se elegantno spiralno ovijejo v jajčno obliko.

Foto: Instagram @alexandre_dufeu

Flower power

Velikonočno kolekcijo, ki jo zaznamujejo sedemdeseta leta z generacijo otrok cvetja na čelu, je predstavilo podjetje Dalloyau, prestižno ime francoske kulinarike. Kolekcijo, imenovano Flower Power v omejeni izdaji, je ustvaril Jérémy Del Val, francoski prvak v pripravi sladic. Zaznamujejo jo barve, cvetje in pop kreacije. Tri različice jajčka in dva različna zajčka so narejeni iz temne, mlečne in bele čokolade.

Pisan(k)a geometrija

Čokoladni atelje francoskega kuharja Alain Ducasse, ki upravlja številne restavracije s tri zvezdnično Dorchestersko na čelu in velja za enega največjih v svetu gastronomije, je za veliko noč predstavil kolekcijo čokoladnih izdelkov, katerih glavna nit so grafične in čiste linije. Njihova letošnja velikonočna jajčka z narebreno teksturo je napolnjena z okusno hrustljavo pralino, poskrbeli pa so še za številne velikonočne igrive kreacije kot so petelin, zajec in jagenjček iz 75-odstotne temne in 45-odstotne mlečne čokolade.

Foto: Instagram @lechocolatalainducasse
Foto: Instagram @lechocolatalainducasse

Lisičji lov na jajčka

Praznična velikonočna kolekcija, kot si jo je zamislil Yann Couvreur, vključuje velikonočno jajce, polnjeno z lešnikovo pralino in okrašeno s podobo lisičke, bonboniero v obliki zvite lisičke, čokoladno lisičko ter praline. Za znameniti pariški veleblagovnici Galeries Lafayette pa so ekskluzivno pripravili še različico jajčka s prahom iz praženih pekan orehov.

Foto: Instagram @yanncouvreur
Foto: Instagram @yanncouvreur

Jajce v jajcu

Značilno velikonočno jajce ikonične slaščičarne Laduree v Parizu je ustvaril kuhar Julien Alvarez. Sestavljeno je iz čokoladnega okvirja surove teksture ter krhkega jajca iz sladkorja, na katerem izstopa monogram, ki spominja na dragulj.

Foto: Instgram @maisonladuree

Nebeška poslastica

Hotel Four Seasons Hotel George V v Parizu je pod taktirko slaščičarskega mojstra Michaela Bartocettija z ekipo za praznovanje letošnje velike noči pripravil izvirne slaščice. Velikonočno jajce je na voljo v dveh okusih. Jajce iz temne čokolade je sestavljeno iz okusne praline iz lešnikov s sladkimi, dišečimi notami, dekadentne lešnikove in limonine karamele ter karameliziranih lešnikov in solnim cvetom v sredici. Različica iz 40-odstotne perujske mlečne čokolade blesti v družbi praline iz bučnih semen in solnim cvetom. Kolekcijo zaznamuje še prelepa kreacija v obliki želoda z vijugasto teksturo.

Foto: Four Seasons Hotel George V
Foto: Four Seasons Hotel George V

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close