Visoke temperature slabšajo simptome nizkega pritiska: kako si pomagati?

30. junij 2022

Visoke temperature slabšajo simptome nizkega pritiska: kako si pomagati?

30. junij 2022
Foto: Unsplash

Visoke temperature in vlažnost slabšata simptome nizkega tlaka, saj prihaja do širjenja žil.

Vrtoglavica, zamegljen vid, kratka sapa, potna koža in omedlevica so simptomi, pri katerih vam lahko pomagamo.

Vendar pa v večini primerov nizek krvni tlak pri mladih in zdravih ljudeh ni skrb vzbujajoč, če ni posledica določene bolezni ali zdravila, običajno pa je dovolj, da se bolnik drži določenih ukrepov, pravi dr. Tanja Pekez-Pavliško, družinska zdravnica.

Nekaj nasvetov, s katerimi boste olajšali ali pa celo preprečili prenizek krvni tlak:

  • Ne pretiravajte s kavo – številne študije so pokazale, da kofein, ki je v kavi, ne vpliva bistveno na zvišanje krvnega tlaka, ko je ta nizek. Kofein v resnici spodbuja izločanje vode iz telesa, in tako privede do protiučinka in vas dehidrira.

  • Uravnotežite obroke – nepravilen vnos hrane upočasni pretok krvi, zato se boste počutili še bolj utrujeni in vam bo primanjkovalo energije za normalno delovanje, zato je pomembno, da svojo prehrano organizirate skozi več manjših obrokov čez dan.
Foto: Unsplash
  • Za odžejanje jejte več juh – pijte več tekočine in jejte sadje, ki vsebuje veliko vode, na primer lubenice in melone – to bo uravnalo cirkulacijo in ublažilo težave.

  • Povečajte vnos hrane, bogate z vitamini B, predvsem B12, ter vitaminom C, kalcijem, železom in beljakovinami – priporočljiva je zelena listnata zelenjava, pomaranče, banane, brokoli, fižol, sončnice, pšenični kalčki, pesa, zelena, krompir in suho sadje …

  • Bodite bolj aktivni – vadba lahko pomaga pri uravnavanju pritiska, vendar ne začnite iznenada, da ne bi povzročili nasprotnega učinka. Priporočljive so vaje, kot so hitra hoja, tek, plavanje, zmerno kolesarjenje in rolanje.
Foto: Unsplash

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close