Vse, kar morate vedeti o Met Gala 2023

19. april 2023

Vse, kar morate vedeti o Met Gala 2023

19. april 2023
Foto: Profimedia

Bliža se največji modni dogodek leta, zato smo na enem mestu zbrali vse, kar morate vedeti o letošnji tematiki, povabljencih in gostiteljih.

V Metropolitanskem muzeju umetnosti se vsako leto zberejo oblikovalci in zvezdniki z vsega sveta, da pokažejo svoje najbolj inovativne modne kreacije. Prireditev Met Gala je enkraten dogodek, na katerega so povabljeni zvezdniki, ki v svetu zabave in glamurja največ pomenijo.

Kaj je prireditev Met Gala?

Met Gala je dobrodelna prireditev Kostumografskega inštituta newyorškega Metropolitanskega muzeja, ki jo vsako leto organizira glavna urednica revije Vogue Anna Wintour.

Na dogodku zbirajo sredstva za Metropolitanski muzej umetnosti (MET) in od slavnih gostov se pričakuje, da na ta dan široko odprejo svoje denarnice. Dogodek zaznamuje tudi začetek spomladanske razstave, ki bo letos v znamenju velike retrospektive legendarnega nemškega modnega oblikovalca Karla Lagerfelda.

Foto: Profimedia

Kdo so letošnji gostitelji?

Prireditvi Met Gala 2023 bodo poleg Anne Wintour sopredsedovali igralka Penelope Cruz, pevka Dua Lipa, igralka Michaela Coel in teniški igralec Roger Federer.

Kdo bo vodil rdečo preprogo?

Vsakoletni neposredni prenos z rdeče preproge, ki nam bo omogočil ekskluziven pogled na prihode priljubljenih zvezdnikov, bodo vodili Emma Chamberlain, LaLa Anthony, Derek Blasberg in Chloe Fineman.

Emma bo rdečo preprogo vodila že drugič. Spomnimo se, da je lani navdušila s sovjim ikoničnim stavkom “love you, bye,” ki ga je izrekla raperju Jacku Harlowu, in neverjetnim trenutkom “big slay” z manekenko Gigi Hadid. Prepričani smo, da bomo letos od voditeljice dobili še več nepozabnih trenutkov.  

Foto: Profimedia

Kdaj bo najbolj modna prireditev leta?

Če ste modni navdušenec, potem najbrž že veste, da se Met Gala odvije prvi ponedeljek v maju (edini izjemi sta bili prireditvi leta 2020, ki je bila zaradi pandemije odpovedana, leta 2021 pa so jo zaradi pandemije prestavili na september).

Lani so dogodek lahko ponovno organizirali prvi ponedeljek v maju, enako bo tudi letos, ko se bo Met odvijal 1. maja. Letošnja razstava z naslovom Karl Lagerfeld: Linija lepote bo za javnost odprta od 5. maja do 16. julija.

Foto: Profimedia

Kdo so povabljenci?

Seznam gostov je do večera pred dogodkom strogo zaupen. Vendar se ga redno udeležujejo nekatera največja imena v šovbiznisu – od Beyoncé in Lady Gaga, pa do Madonne in Rihanne. Med povabljenci so tudi sestre Kardashian, ki pa letos naj ne bi prejele svečanega vabila.

Oblikovalci se dogodka najpogosteje udeležijo s svojimi muzami: Marca Jacobsa je pred leti recimo spremljala Kate Moss, Nicolas Ghesquièr pa je prišel v spremstvu Emme Stone.

Foto: Profimedia

Kakšna je letošnja tema?

Tema večera je ‘v čast Karlu’, naslov pa Karl Lagerfeld: Linija lepote. Na razstavi bo Andrew Bolton, odgovorni kustos kostumografskega inštituta Wendy Yu, predstavil delo pokojnega Karla Lagerfelda, ki je preminil leta 2019.

Prva večja retrospektiva Lagerfelda bo poklon njegovi karieri od 50. let minulega stoletja do njegove zadnje kolekcije iz leta 2019.

Foto: Profimedia

Lagerfeld je v svojem življenju delal pri številnih uglednih modnih hišah, kot so Balmain, Chloé, Fendi in Chanel, poleg tega pa je ustanovil tudi lastno blagovno znamko. Na razstavi bo na ogled več kot 150 del, mnoga od njih pa bodo opremljena tudi z Lagerfeldovimi skicami.

Vogue je temo Met Gala 2023 razkril septembra lani, s posebno napovedjo Pharrella Williamsa, enega najbolj znanih Chanelovih ambasadorjev in sodelavcev, ki si jo lahko ogledate spodaj:

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close