Z božičnimi voščilnicami lahko zmanjšate simptome depresije

10. december 2022

Z božičnimi voščilnicami lahko zmanjšate simptome depresije

10. december 2022
Foto: Unsplash

Božič praznuje okoli 160 držav po celem svetu, ko se prižgejo lučke, okrasijo se domovi, po radiu slišimo vesele božične pesmi in zdi se, da so vsi v nekem veselem pričakovanju. Kljub temu pa je to tudi čas, ko se lahko počutimo izredno osamljene, simptomi depresije pa postanejo bolj intenzivni. 

Ena od tradicionalnih aktivnosti v božičnem času je tudi pošiljanje voščilnic. Prva božična voščilnica je bila poslana leta 1843, poslal pa jo je Henry Cole, ustanovitelj Victoria in Albert muzeja. Od takrat naprej so si ljudje poslali več milijard voščilnic. Ocenjujejo, da jih milijardo vsako leto pošljejo zgolj v Združenem kraljestvu. Podatki prav tako kažejo, da je pošiljanje pisem v zatonu, kljub temu pa se je decembra 2020 spet povečalo. 

Univerza v Limericku na Irskem ter Univerza iz Liverpoola v Veliki Britaniji sta zato analizirali povezavo med simptomi depresije in ljudmi, ki v božičnem času pošljejo božične voščilnice in med tistimi, ki jih prejmejo. Zakaj jih ljudje pošiljajo? In kakšen vpliv imajo voščilnice na prejemnika? Podatke so primerjali tudi med različnimi verskimi skupinami. 

Foto: Pexels

Kaj so ugotovili?

Raziskava, narejena na podlagi odgovorov več kot 2400 ljudi, je pokazala, da približno 55 odstotkov ljudi, ki niso depresivni, vsako leto pošlje božične voščilnice, medtem ko le 46 odstotkov tistih z depresijo pošilja voščilnice. Rezultati so prav tako pokazali, da to velja predvsem za Kristjane, za katere je pošiljanje voščilnic najbolj značilno. 

Tako imenovano pro-socialno vedenje, na primer izražanje zahvale v pismih in karticah, izboljša razpoloženje obeh, tako pošiljatelja kot tudi prejemnika. Ne gre torej zgolj za vljudnostne fraze, temveč lahko s pošiljanjem voščilnic izboljšamo svoje razpoloženje in damo drugim vedeti, da jih cenimo in se spomnimo nanje.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close