Zakaj imamo tako radi praznične običaje?

27. november 2022

Zakaj imamo tako radi praznične običaje?

27. november 2022
Foto: Unsplash

Rituali predstavljajo ene najpomembnejših trenutkov v našem življenju in pogosto jih povezujemo s posebnimi priložnostmi.

Ko pomislimo na praznične tradicije, nas običajno preplavijo občutki veselja, vznemirjenja in nostalgije. Kot bi lahko že vohali sveče, okusili božično večerjo in slišali božične pesmi, ki smo jih peli kot otroci.  

Te tradicije in rituali so eni glavnih in najlepših trenutkov. Ne gre nujno zgolj za tradicionalno preživljanje praznikov, temveč tudi za praznovanje rojstnih dni, verskih ali državnih praznikov, božiča, novega leta … Bolj pomemben kot je trenutek, bolj poseben je ritual, ki ga imamo. 

Raziskave kažejo, da imajo rituali in običaji veliko pozitivnih učinkov na naše mentalno zdravje, saj v nas vzbudijo občutke intimnosti, povezanosti in pripadnosti. 

Foto: Unsplash

1. So oddih od vsakdanje anksioznosti

Naša vsakodnevna življenja so vse bolj stresna, polna negotovosti in anksioznosti. Poseben praznik, za katerega točno vemo, kako ga bomo praznovali in s kom, pomeni določen občutek varnosti, strukture, nadzora in stabilnosti. 

Strukturirani in ponavljajoči se dogodki ali prazniki lahko zato pomenijo odličen oddih od vsakdanje anksioznosti in naše življenje naredijo bolj predvidljivo. Številni rituali se sicer lahko ponovijo čez celo leto (božično večerjo bi si na primer lahko pripravili tudi sredi junija), toda le v določenem okolju in času ter z določeno skupino ljudi zares dobijo tisti poseben pomen.

2. Praznična hrana

Nobene tradicije ne bi bilo brez prazničnih jedi, ki so običajno za to priložnost najboljše in najbolj posebne. Tudi dolge priprave na večerjo, večurno delo v kuhinji in priprava mize so lahko pomirjujoče in predstavljajo varen ritual, ki nam vzbudi pozitivne občutke. 

Foto: Unsplash

3. Ne smemo pozabiti na darila

V času božičnih praznikov si številni izmenjajo darila, kar morda z racionalnega vidika deluje potratno, toda ta darila so odličen način tkanja in poglabljanja odnosov. 

4. Preživljanje časa z družino

Ne glede na to, ali gre za vašo primarno družino ali za skupino prijateljev, ki so postali vaša družina – poglabljanje odnosa z drugimi je najpomembnejši del prazničnih običajev. Še posebej to velja za tiste ljudi, ki večino leta živijo daleč narazen in so ravno praznični običaji razlog, da se družina spet zbere. 

Običaji so pomemben del identitete vsakega posameznika in skupine. Povzročajo večji občutek pripadnosti skupini, pa tudi radodarnosti, ki jo člani čutijo eden do drugega. 

Foto: Pexels

Družinske tradicije so še posebej pomembne za otroke, pa tudi za ljudi, ki prav za to priložnost spoznajo družino svojega partnerja. Sprejetje nekoga v svoj najožji krog, poln običajev in tradicij pomeni velik korak k priključitvi v novo družino. 

Če ne veste, kako se tega lotiti, vam lahko pomagamo s člankom To so nasveti za vse, ki bodo za praznike domov prvič pripeljali svojega partnerja.

Čeprav so lahko prazniki tudi čas nemirov (vedno se najde nekdo, ki spije preveč ali pa je že po naravi preveč glasen glede politike), pa se bomo teh le redko spomnili. V spominu nam namreč pogosteje ostanejo lepi trenutki in tako se lahko veselimo ponovitve tradicije naslednje leto.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close