Zakaj se poljubljamo z zaprtimi očmi?

17. avgust 2023

Zakaj se poljubljamo z zaprtimi očmi?

17. avgust 2023
Foto: Pexels

Zakaj se poljubljamo z zaprtimi očmi?

17. avgust 2023
Foto: Unsplash

Če ste se kdaj poskusili poljubljati z odprtimi očmi, ste najbrž ugotovili, da je čudno. Zakaj je temu tako?

To počnemo (skoraj) vsi: zapremo oči, ko nekoga poljubljamo. Pa ne zato, ker se nam naš partner ne bi zdel privlačen, znanost odgovarja, da za tem tiči drug razlog.

Študija o vidu in otipni senzorični izkušnji je pokazala, da ljudje med poljubljanjem zaprejo oči, da bi se možgani osredotočili na trenutno nalogo. Našim možganom je senzorični proces otežen, medtem ko se osredotočajo na vizualne dražljaje.

Foto: Pexels

Študija, ki sta jo vodili dr. Sandra Murphy in dr. Polly Dalton iz Univerze v Londonu, je bila objavljena v Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance. Njune ugotovitve o poljubljanju so prišle brez preučevanja ljudi med poljubljanjem. A njihova študija je vseeno uspela pojasniti našo nezmožnost pravilne in istočasne obdelave vizualnih in senzoričnih dražljajev.

Z drugimi besedami, vaši možgani niti podzavestno ne bi mogli uživati v jedi kolačka in hkrati strmeti v čudovito rožo.

Raziskovalci so udeležence prosili, naj izvedejo nalogo iskanja črk z nizko ali visoko težavnostjo ter se odzovejo na prisotnost ali odsotnost kratke vibracije, ki se istočasno pojavi v desni ali levi roki. Občutljivost na očiten taktilni dražljaj se je zmanjšala pri zahtevnejši nalogi vizualnega iskanja.

Foto: Pexels

“Znano je bilo že, da lahko povečanje zahtev vizualne naloge zmanjša opazovanje drugih vizualnih in slušnih dražljajev,” je dejala dr. Murphy. “Naša raziskava razširja to ugotovitev na občutek dotika.”

Ko se poljubljamo in sodelujemo v drugih dejavnostih, ki so prijetne za naše čute – kot je na primer počasen ples – se ljudje želijo osredotočiti na dotik, namesto na potencialno moteče čutne izkušnje.

“Ti rezultati bi lahko pojasnili, zakaj zapremo oči, ko želimo pozornost usmeriti na drug čut,” je dejala dr. Dalton. “Če izključimo vizualni vnos, pustimo več mentalnih virov, da se osredotočimo na druge vidike naše izkušnje.”

Foto: Pexels

“Strastno poljubljanje povzroči, da se naše krvne žile razširijo in naši možgani prejmejo več kisika. Ko se naš srčni utrip pospeši, postane naše dihanje neenakomerno, naša lica zardevajo in naš utrip se pospeši. Zenice v očeh se razširijo, kar je eden od razlogov, zakaj lahko zapremo oči.

“Poljubljanje prav tako vžge mešanico pozitivnih nevrotransmitorjev, vključno z endorfini, dopaminom, serotoninom, adrenalinom in ‘hormonom ljubezni’, oksitocinom,” pravi dr. Ava Cadell, certificirana spolna svetovalka.

Razširjene zenice prav tako povzročijo, da postanemo bolj občutljivi na svetlobo in lahko doživimo vrtoglavico, kar bi lahko tudi pojasnilo, zakaj med poljubljanjem zapremo oči. Če se želite torej osredotočati le na eno stvar, zaprite oči!

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close