Zakaj so ljudje na starih fotografijah s plaže tako vitki

30. avgust 2023

Zakaj so ljudje na starih fotografijah s plaže tako vitki

30. avgust 2023
Foto: Profimedia

Način življenja se je v zadnjih petdesetih letih močno spremenil, a zakaj so na starih poletnih fotografijah vsi videti vitkejši, čeprav so ljudje v sedemdesetih letih jedli več kot jemo danes?

Skoraj vsako poletje lahko na družbenih omrežjih opazimo stare fotografije plaž iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja in skoraj vsi ljudje na slikah izgledajo bolj postavni in vitkejši od ljudi, ki jih na plažah videvamo dandanes, poroča Nova.rs.  

Britanski kolumnist George Monbiot je opravil raziskavo, da bi našel odgovor, zakaj so ljudje v preteklosti izgledali boljše, kljub dejstvu, da so jedli več kot jemo danes.

Ugotovil je, da ljudje danes pojemo mnogo več sladkorja. V preteklosti so ljudje resnično jedli več, a njihove prehranjevalne navade so bile drugačne. Danes na osebo kupimo pol manj svežega mleka, jajc in krompirja, a petkrat več jogurta in trikrat več sladoleda in čipsa.

Medtem ko so naši neposredni nakupi sladkorja močno upadli, se je sladkor, ki ga zaužijemo v pijačah in slaščicah, močno povečal.

Foto: Profimedia

“Sprememba se ni zgodila po naključju. Kot je trdil Jacques Peretti v svojem filmu ‘The Men Who Made Us Fat’ (Moški, ki so nas poredili, op. p.), so živilska podjetja veliko vlagala v ustvarjanje izdelkov, ki uporabljajo sladkor, z namenom, da zaobidejo naše naravne mehanizme nadzora apetita, ter v embalažo in promocijo teh izdelkov,” je pojasnil Monbiot in zaključil: “Zaposlujejo vojsko živilskih znanstvenikov in psihologov, da nas pretentajo, da pojemo več, kot potrebujemo.”

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close