Ženske že ob poroki vedo, ali se bo njihov zakon končal z ločitvijo

10. november 2022

Ženske že ob poroki vedo, ali se bo njihov zakon končal z ločitvijo

10. november 2022
Foto: Profimedia

Nekatere težave lahko obstajajo že na začetku zveze, druge se pojavijo šele po poroki. 

Nekateri pari se ločijo povsem iznenada in na veliko presenečenje njihovih bližnjih, medtem ko je bilo pri drugih že od začetka jasno, da zakon ne bo dobro funkcioniral. Ne glede na napovedi prijateljev, pa se par v zakon zagotovo ne poda z mislijo na konec.

Ta optimističen pogled na prihodnost bi lahko pomenil, da se je par pripravljen soočiti tudi z vsemi težavami. Toda, ali se res lahko?

Foto: Unsplash

Strokovnjaki so raziskovali, ali na odločitev za razvezo vplivajo težave, ki jih je par imel že pred poroko oziroma takoj po njej, ali pa se težave pojavijo in zrastejo kasneje v zakonu.

Hannah C. Williamson je s kolegi tako ugotovila, da so razlogi za težave v zakonu predvsem pomanjkanje kompatibilnosti, nezvestoba, zloraba drog ali alkohola ter izguba zanimanja, ljubezni do partnerja in pomanjkanje skupnih ciljev. Najpogostejši razlogi za dejansko ločitev pa so nezvestoba, pomanjkanje zavezanosti partnerju in konflikti. 

So znaki, da zveza dolgoročno ne bo uspešna, bolj vidni moškim ali ženskam?

Williamson in kolegi so štirideset ločencev vprašali o znakih, da bo zakon propadel. Ugotovili so, da so ženske te znake videle že prej, težave pa so sčasoma zgolj rasle.

Možje so težave težje prepoznali, kar potrjuje tudi prejšnje raziskave, da so ženske bolj dojemljive za težave v zvezi in tudi prej opazijo, da se težave le stopnjujejo in slabšajo. 

Foto: Unsplash

Raziskovalci so tako ugotovili, da zakonci svoje težave opažajo in analizirajo na različne načine. Ženske tako vidijo več težav v svoji zvezi, obenem pa tudi hitreje napovejo, katere težave se bodo v prihodnosti izkazale kot vzroki za težave v zakonu. 

Preventiva je boljša kot kurativa

Williamson pravi, da je komunikacija dvosmerna cesta. Ne glede na to, kdo opazi določeno težavo, ki bi se v prihodnosti lahko razvila v nekaj večjega – pomembno je, da o tem spregovori s partnerjem, saj se na tak način prepreči morebitno ločitev v prihodnosti.

Tako se lahko o nečem, kar morda nekdo ne prepozna kot težavo, pogovorita in preprečita težave kasneje v zvezi.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close