Znani dermatologi svetujejo: 9 zlatih pravil za popolno kožo

18. maj 2023

Znani dermatologi svetujejo: 9 zlatih pravil za popolno kožo

18. maj 2023
Foto: Instagram @lensedbylinnea

Koža je največji organ na našem telesu, zato je izjemno pomembno, da zanjo primerno skrbimo. Svetovno znani dermatologi so delili devet zlatih pravil za nego kože, ki bi jim moral slediti vsak.

V zadnjih nekaj letih je lepotna industrija v pospešenem razcvetu. A široka ponudba izdelkov na drogerijskih policah zagotovo ni slaba stvar. Nasprotno, omogoča veliko večjo izbiro in prilagajanje rutine za vsak tip kože v obsegu, ki ga doslej ni bilo.

Krmarjenje med toliko izdelki pa je lahko tudi razlog, da naša koža vedno znova zapade v različna vnetna stanja. Ob tem vam sicer najbolje lahko pomaga dermatolog, vendar obstaja nekaj ključnih smernic, za katere pravijo, da bi jih moral poznati vsak.

Nosite SPF vsak dan

Pravzaprav ni dovolj dobrega razloga, da ne bi nosili UV zaščite. Tudi ko je vreme turobno in oblačno, nas UV žarki dosežejo – v resnici so takrat le 20 odstotkov šibkejši! Zaščita pred soncem ni le edini način za zaščito kože pred opeklinami, ampak tudi najboljši način za zaščito kože pred prezgodnjim staranjem.

UV žarki namreč poškodujejo kolagenske vezi v koži in vodijo do bolj upadlega videza kože z manjšo elastičnostjo in tonusom. Iz tega razloga bi bilo idealno, če dnevno nosite kremo z zaščitnim faktorjem od 15 do 50, odvisno od letnega časa.

Foto: Pexels

Redno se pregledujte za kožnega raka

Ne glede na povečano ozaveščenost o pomenu nošenja zaščitnega faktorja je kožni rak še vedno v porastu. Na žalost se 60 % izpostavljenosti soncu zgodi pred 18. letom, zaradi česar je škoda, ki jo povzroči izpostavljenost UV žarkom, nepopravljiva. Še vedno pa lahko začnete redno uporabljati zaščitni faktor in hodite na redne preglede znamenj.

Če ste starejši od 30 let, se ne bi smeli več pojavljati novi madeži, zato je pomembno, da se redno pregledujete in takoj opazite, če se pojavi novo znamenje. Če opazite karkoli nenavadnega, je priporočljivo, da se obrnete na svojega dermatologa.

Kako prepoznamo nevarno znamenje:

Asimetrija – neenakomeren rob znamenja,

Robovi – robovi znamenja so reliefni,

Barva – barva je neenakomerna, lahko je rjava, črna, siva, rdeča ali bela,

Velikost – znamenje je večje od 6 milimetrov,

Razvoj – madež še raste, spreminja svojo obliko in/ali barvo.

Foto: Canva

Preizkusite retinol

Brez dvoma vsi dermatologi menijo, da je retinol zlata sestavina v industriji nege kože – in prav je tako! Gre za sestavino, ki bo bistveno spremenila kakovost in videz kože ne glede na to, ali se borite proti aknam, hiperpigmentaciji ali gubam.

Priporočljivo je začeti z uporabo estrov retinola ali čistega retinola v manjšem odstotku, nato preiti na retinal in če dermatolog presodi, da je nujno, na tretinoin.

Trg je bogat z dobrimi retinoli v nežnih, vlažilnih in pomirjujočih bazah, zato je iskanje dobrega retinola za vaš tip kože dokaj preprosta naloga. Samo ne pozabite ga uvajati čim počasneje in dovolite koži, da se ga navadi, preden ga pričnete uporabljati redno.

Ne pozabite na vrat, roke in dekolte

Ko govorimo o dnevni rutini nege kože, verjetno pomislite le na svoj obraz. Vsakodnevna nega pa naj vključuje tudi ušesa in vrat – če se želite resno ukvarjati s pomlajevanjem celotnega videza, pa tudi roke.

Vsakič ko izvajate rutino nege kože, jo raztegnite od obraza do vratu in dekolteja. Ne pozabite zaščititi ušes in predela za ušesi z zaščitnim faktorjem ter v roke temeljito vtrite preostale kreme tistega dne.

Ne dovolite, da rane in mozolji postanejo brazgotine

Tako kot vsak stisnjen mozolj lahko postane brazgotina, lahko tudi vsaka rana na obrazu postane brazgotina. Ko smo že pri mozoljih – najbolje, da se jih ne dotikate! Uporabljajte ustrezne izdelke proti mozoljem, ki jih bodo izsušili, ne da bi poškodovali kožo.

Foto: Canva

Če iztisnete ali spraskate mozolj, z njim ravnajte kot z majhno rano. Operite jo z blagim milom in vodo ter na vrh nanesite plast vazelina, da ostane rana vlažna, a zaščitena pred bakterijami. Tako je verjetnost za nastanek brazgotine bistveno manjša!

Za nego kože vam ni treba zapraviti veliko denarja

Skrb za kožo ne sme biti stresna, ampak nekaj, kar vam polepša dan. To velja tudi za vaš proračun, ki je lahko vir nezadovoljstva, skrbi in frustracij, če kozmetika, za katero mislite, da jo potrebujete, presega vaš želeni cenovni razred. V tem primeru le poiščite nekaj ugodnejšega!

Ni nujno, da je kozmetika draga, da deluje! Čeprav imajo dražje znamke običajno bolj fine teksture, morda celo nekoliko boljše sestavine – bo izdelek, ki vam ne bo ustrezal, vašemu obrazu naredil enako škodo, pa naj bo drag ali poceni.

Vsak večer odstranite ličila

Nasvet, ki vam ga je verjetno dala že mama, je tudi eden najbolj znanih dermatoloških nasvetov, nanaša pa se na redno odstranjevanje ličil. Čiščenje kože in odstranjevanje ličil je pot do zdrave kože brez zamašitev in draženja.

Foto: Canva

Poleg tega, da ličila ustvarijo dodatno plast na površini kože, lahko povzročijo hitrejše mašenje por. In enako se lahko zgodi, če pri naslednjem čiščenju ličil iz por ne odstranimo popolnoma. Tudi če ne nosimo ličil, je izredno pomembno, da kožo očistimo, saj so lahko pore napolnjene in zamašene z mešanico sebuma in umazanije.

Poskrbite za dovolj spanca

Pomembno je ne samo spati 7-8 ur na dan, ampak se tudi pravočasno odpraviti v posteljo. Koža se obnavlja le za kratek čas spanja in pozneje ko zaspimo, krajši je njen potencialni obnovitveni cikel.

Prav tako je za prevleko blazine priporočljiva svila. Svila je antibakterijska, zato je prenos bakterij zmanjšan na minimum in ker vpije manj vlage kot bombaž, se koža manj izsuši.

Ne glede na sestavo, je prevleke priporočljivo menjati vsake tri dni in jih prati s čim bolj nežnim detergentom.

Foto: Canva

Jejte za svojo kožo

Beljakovine niso dobre le za mišice, ampak tudi za kožo, lase in nohte! Z beljakovinami se ti hitreje obnavljajo. Aminokisline sodelujejo pri tvorbi kolagena, ki je ključen za mladostno kožo.

Dobri viri beljakovin, ki so ključna makrohranila proti staranju, so pusto meso in ribe brez kože, jajčni beljaki, leča, fižol, oreščki in cela zrna, kot je kvinoja. Priporočljivo pa je zmanjšati uživanje mleka in mlečnih izdelkov, saj so pogost povzročitelj cističnih aken.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close