Zvezdnica pred koncertom poskrbela za deljenje kontracepcije

18. marec 2024

Zvezdnica pred koncertom poskrbela za deljenje kontracepcije

18. marec 2024
Foto: Profimedia

Priljubljena ameriška pevka Olivia Rodrigo podpira pravico do splava in je to tudi jasno pokazala.

Olivio Rodrigo je trenutno sredi turneje po ZDA in pot jo je med drugim zanesla tudi v zvezno državo Misuri, kjer je splav prepovedan.

Ker bo s turnejo del izkupička namenila kampanji za reproduktivno zdravje Fund 4 Good, so lahko obiskovalci pred nastopom na stojnicah prevzeli brezplačne kondome, kontracepcijska sredstva, ki so v ZDA sicer zakonita, vključno z jutranjo tabletko.

Foto: Profimedia

Mlada zvezdnica je že dlje časa glasna glede svojega stališča do splava – leta 2022 je na festivalu Glastonbury javno protestirala proti razveljavitvi razsodbe Roe proti Wade, ki je odpravila zvezno pravico do splava.

Že takrat je ujezila nasprotnike splava, s tokratnim deljenjem kontracepcije pa še toliko bolj.

Foto: Profimedia

Senator: Moralo bi jo biti sram

Republikanski senator zvezne države Misuri Bill Eigel je na družbenem omrežju X denimo zapisal, da bi jo moralo biti sram, ker deli zdravilo, ki povzroča splav. S tem je ciljal na jutranjo tabletko, ki pa v resnici nosečnost (v primeru nezaščitenega spolnega odnosa) prepreči in ne konča, treba pa jo je vzeti v od treh do petih dneh.

Aktivist iz gibanja Right by You, ki najstnikom pomaga najti oskrbo za splav zunaj Misurija, je za britanski Guardian povedal, da je 21-letna glasbenica dobrodelne organizacije povabila na koncert, te pa so se nato same odločile za razdeljevanje kontracepcijskih sredstev.

Olivijine podpore so veseli tudi v nevladni ogranizaciji MSI Reproductive Choices, ki zagotavlja storitve kontracepcije in splava v 37 državah: “Čudovito je videti, kako Olivia Rodrigo svojo platformo uporablja za to, da poudari pomen reproduktivne izbire,” so sporočili.

Foto: Profimedia

Kampanje tudi v Evropi

O pravici do splava se zadnje čase govori tudi v Evropi, kjer se za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti med drugim zavzema kampanja My voice, my choice, ki jo koordinira slovenski Inštitut 8. marec.

Direktorica inštituta Nika Kovač pravi, da ko “smo videle, kako je v ZDA čez noč izginila pravica do splava in kako na Poljskem ženske ubijajo v bolnišnicah, ker je splav tam prepovedan, smo razumele, da to ni dovolj in da se moramo združiti v boju za pravice do splava po vsej Evropi.”

Kampanjo My voice, my choice je na nedeljskih Oskarjih podprl tudi hollywoodski igralec Mark Ruffalo. Če želite podpreti kampanjo, lahko to storite TUKAJ.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close