12 učinkovitih trikov za hitrejšo rast las

22. april 2023

12 učinkovitih trikov za hitrejšo rast las

22. april 2023
Foto: Profimedia

Kako hitro rastejo vaši lasje, je odvisno od številnih dejavnikov, med drugim od tega, kako zanje skrbite. Strokovnjaki razkrivajo trike, s katerimi se boste hitreje prelevili v dolgolasko.

Lasje večinoma rastejo enako hitro vsak mesec in čeprav bi si še tako želeli, da bi obstajali čudežni izdelki ali naprave, ki bi lasem ob vsaki uporabi dodali nekaj centimetrov, vas moramo razočarati.

Zlatolaska ne morete postati v hipu, takšno čarovnijo omogočajo zgolj podaljški, a tudi ti imajo slabo stran. Lahko pa spremenite svojo negovalno lasno rutino, prekinete slabe navade, ki škodujejo vašim lasem, se držite nasvetov strokovnjakov ter poskrbite za zdrave lase vse od korena do konic.

Foto: Unsplash

Prenehajte s trganjem las

Grobo razčesavanje las in nepravilno reševanje vozlov prepletenih v gnezda brez (vidnega) izhoda, je eden izmed glavnih krivcev, da so vaši lasje krajši, kot bi sicer bili. Pri česanju morate biti previdni in potrpežljivi, še posebej takoj po umivanju las ter če so vaši lasje tanki in krhki.

“Večina las se lomi, ko so mokri, zato je ključnega pomena, da jih ne vlečete ali trgate,” pravi Clayton Hawkins, ki skrbi za pričeske slavnih. Opozarja tudi na izbiro ustrezne krtače. V kolikor so vaši lasje kodrani in pogosto zavozlani, svetuje uporabo posebnih krtač za razčesavanje s plastičnimi ščetinami. Drugi korak je smer česanja. Najprej pričnite krtačiti lase od konic proti lasišču, vozle skušajte razčesavati počasi in ne na silo ter po manjših pramenih.

Spanje na svili

Čeprav je nakup svilenih prevlek za vzglavnik precejšnja investicija, se izplača. Še posebej če upoštevate dejstvo, da prespite tretjino dneva. Svila preprečuje tako lomljenje las kot tudi štrenaste, puhaste lase. Svilena površina povzroča manj trenja, kar pomeni manj vozlov, manj razcepljenih konic ter zlomljenih las. Enako upoštevajte pri uporabi brisač za lase, te naj bodo iz mikrofibre, ter pri uporabi elastik za lase.

Naredite konec neprespanim nočem

In ko smo že pri spanju, lepotni spanec ni samo nek obrabljen izraz. Vemo, da koža in telo potrebujeta regeneracijo, a na lase večina kaj hitro pozabi. Vaš spalni ritem naj vključuje vsaj osem ur spanja prav vsako noč. Upoštevajte tudi naravni ritem spanja, zato se v posteljo odpravite najkasneje do enajste ure zvečer. Boljši spanec pomeni boljšo regeneracijo, zato vsaj uro, preden se potopite v sladke sanje, ne glejte v ekran. Ta čas raje izkoristite za nanos negovalnih mask in olj na izredno suhe ali poškodovane lase, ki jih pustite na laseh čez noč.

Foto: Unsplash

Pijte veliko vode

Koliko kozarcev vode ste danes spili? Pitje velike količine vode čez dan je zelo pomembno, pravi frizer slavnih Larry Sims. “Dovolj hidracije pomaga preprečiti krhkost las in poskrbi za bolj zdravo lasišče, kar pomeni, da se boste redkeje spopadali z izsušenostjo las in lasišča, srbečico ter prhljajem.”

Zaščita las pred vročino

To ni nekaj novega in je dejstvo, ki ga vam ga bo potrdil čisto vsak frizer. V želji bo daljših laseh boste morali zmanjšati uporabo pripomočkov, ki pri oblikovanju oddajajo toploto ali se jim celo popolnoma odpovedati. Sušilniki in likalniki za lase precej poškodujejo lase in jih izsušijo. Lasje pri pogosti rabi postanejo tanjši in se hitreje lomijo.

Enako velja za predolgo izpostavljanje močnemu direktnemu soncu. Ne pozabite uporabiti negovalnih izdelkov za zaščito las pred uporabo likalnikov ali kodralnikov.

Foto: IMAXtree

Razgibajte svoje telo

Upoštevajte pravilo, da če je nekaj dobro za vaše splošno zdravje, bo to verjetno pomagalo pri rasti vaših las. Larry Sims predlaga redno telesno vadbo, da “poskrbite za zdrav pretok krvi do lasišča in lasnih mešičkov”. Po Simsovih besedah spodbujen pretok krvi v lasišču obogati vaše lasne mešičke z vsem, kar potrebujejo za dodatno moč in zdravje.

Na svoj urnik dodajte redno striženje

Sliši se nekoliko nelogično, vendar je striženje nujno potrebno za dolge in zdrave lase. Ne glede na to, kaj ste slišali ali prebrali, se razcepljene konice ne popravijo same od sebe in edini recept so škarje. “Vsem svojim strankam rečem, naj se naročijo na redno striženje približno vsake tri do štiri mesece, da se konice skrajšajo in lasje ohranijo zdravi,” pravi frizer slavnih Glenn Ellis.

Ne pozabite na lasišče

Lasje izraščajo iz lasišča, zato je treba začeti na začetku. Z ustrezno rutinsko nego lasišča v obliki različnih olj, serumov in mask lahko ustvarite idealno osnovo za zdravo in hitrejšo rast las.

Vsak teden si vzemite nekaj časa za masažo lasišča. Ne zgolj zaradi prijetnega občutka, ampak zaradi pospešitve pretoka krvi v mešičkih in s tem pospešitev rasti. Masažo lahko izvedete na suhih laseh ali pa na mokro lasišče vmasirate nekaj kapljic olja poprove mete ali čajevca, ki delujeta poživljajoče.

Foto: Pexels

Izogibajte se škodljivim tretmajem za lase

Med pospešeno rastjo las boste morali odložiti sanje o platinasti blondinki. Belilo za svetlenje las, nenaravne barve za lase in drugi kemični postopki odpirajo lasno povrhnjico, zaradi česar so lasje suhi, krhki in se pogosteje lomijo. Hkrati izgubijo voljnost, postanejo trši in precej bolj krepasti.

Jejte polnovredno hrano

Čas je, da se nehate prehranjevati kot najstnice in začnete jesti zelenjavo. Če v vaši prehrani primanjkuje ključnih hranilnih snovi, kot so železo, vitamin B12, vitamin D in maščobne kisline omega-3, bo vaše telo upočasnilo rast las in se namesto tega osredotočilo na usmerjanje energije in hranilnih snovi v vitalne organe. Iščete ideje o tem, kaj bi morali dodati na svoj nakupovalni seznam? Priporočamo vam jagode, avokado, sladki krompir, brokoli, špinačo in chia semena.

Foto: Unsplash

Redno negujte lase

‘Enkrat ni nobenkrat’, pravijo. In res je tako. Svoje lase morate negovati redno, pri čemer igra balzam ključno vlogo. Pomaga namreč zaščititi lase pred vročino, barvami in škodljivimi okoljskimi vplivi, saj v pramene las vnaša beljakovine in maščobe, hkrati pa v njih zadržuje vlago.

Imejte spuščene lase

Elastike za lase pustite večkrat v predalu v kopalnici. Še posebej tesno spenjanje uničuje in lomi lase ter v najslabših primerih lahko povzroči iritacijo lasišča. Med telovadbo ali kadar res ne morete imeti spuščenih las, izberite elastike iz mehkih materialov, ki ne zarežejo močno v strukturo las ter redno spreminjajte pozicijo čopa ali kitk.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close