7 razlogov, zakaj je vaša menstruacija lahka

11. maj 2023

7 razlogov, zakaj je vaša menstruacija lahka

11. maj 2023
Foto: Pexels

Tisti čas v mesecu vam lahko veliko pove o tem, kaj se dogaja v vašem telesu. Če je vaša menstruacija ta mesec nepričakovano lahka, je za to lahko krivih teh sedem dejavnikov.

Ne glede na to, koliko se stari, je vaša menstruacija lahko zelo muhasta stvar. Včasih je lahko zgodnja, včasih pozna, včasih pa tudi izjemno lahka. Ah, ta telesa.

Menstruacija se pogosto iz meseca v mesec spreminja in včasih so lahko te spremembe zaskrbljujoče. A ne skrbite, niste sami. Čeprav je ta nepredvidljivost pogosto nadležna, najbrž ni razloga za skrb.

Ker smo radovedna bitja, smo želeli izvedeti, zakaj točno včasih dobimo šibko menstruacijo in kdaj je čas, da se naročite na pogovor z osebnim zdravnikom.

Kakšna je sploh definicija “lahke” menstruacije?

Po besedah ginekologinje dr. Shree Datta ni trdnega pravila, kaj je “lahka menstruacija,” saj je telo vsakega posameznika drugačno, na splošno pa jo lahko opredelimo kot izgubo manj kot 30 do 35 ml krvi med menstruacijo. “Če ne uporabljate menstrualne skodelice, je to težko izmeriti,” dodaja. “Zato je vredno razmisliti tudi o tem, kako močne so vaše običajne menstruacije, da bi ugotovili, ali je vaš tok lahek za vas. Pomembno se je zavedati, da se lahko cikel iz meseca v mesec spreminja.”

“Če je bila na primer vaša zadnja menstruacija močna, bo morda vaša naslednja lahka.”

dodaja dr. Datta.

Še vedno želite vedeti, zakaj je vaša menstruacija ta mesec tako lahka? Dr. Datta je skupaj z zdravnico Tatiano Lapa za Cosmopolitan razložila, da lahko na vaš mesečni cikel vplivajo različni dejavniki.

Predstavljamo vam sedem razlogov, zakaj je vaša menstruacija ta mesec lahka.

Foto: Unsplash

1. Pod stresom ste

Stres je običajen del napornega življenja, vendar se pogosto močno odraža na telesu. Dr. Lapa pojasnjuje: “Stres lahko prepreči sproščanje hormonov, ki so potrebni za normalno menstruacijo. Ko je ta hormon blokiran, se lahko pojavijo lahke menstruacije.”

Dr. Lapa razlaga, da stres sicer lahko vpliva na menstruacijo, vendar je malo verjetno, da bi bil to vsakodnevni stres, recimo na delu ali izobraževanju. Pogosto je potreben enkraten, izredno stresen dogodek, ki povzroči nenormalno menstruacijo, na primer izguba ljubljene osebe, ločitev ali bolezen.

2. Shujšali ste

Odstotek telesne maščobe in telesna teža neposredno vplivata na vašo menstruacijo, pri čemer lahko izredno nizka telesna teža povzroči, da je vaša menstruacija neredna, ker vaši hormoni ne delujejo normalno. “Nizka telesna teža ovira proizvodnjo hormonov, kar lahko privede do bolj lahke menstruacije,” pravi dr. Lapa

Zdravnica še dodaja, da lahko tako izguba kot pridobitev ekstremne teže povzročita nepravilnosti pri menstruaciji. Pomembno je, da vzdržujete zdravo in uravnoteženo prehrano, da bodo vsi vaši sistemi delovali pravilno.

Foto: Pexels

3. Starate se

Vaša starost je več kot le številka. Lahko je tudi opozorilni znak za različne spremembe, ki se dogajajo v vašem telesu, vključno z menstrualnim ciklom. Ko se približujete sredini tridesetih do zgodnjih štiridesetih let, začnejo vaši jajčniki kazati svojo starost, eden od teh simptomov pa je lahko svetlejša menstruacija kot običajno.

Dr. Lapa pravi: “V tej starosti imate manj funkcionalnih jajčec in posledično tudi manj estrogena. Vaši jajčniki bodo uradno prenehali delovati nekje pri petdesetih letih – povprečna starost menopavze je med 51. in 52. letom.”

4. Jemljete kontracepcijske tabletke

Eden najpogostejših razlogov za lažjo menstruacijo je jemanje kontracepcijskih tabletk, ki jih nekateri zdravniki predpisujejo ljudem z močnimi in bolečimi menstruacijami. “Nekatere kontracepcijske metode preprečujejo sproščanje jajčeca v telesu. Ko se v telesu ne sprosti jajčece, se v maternici ne ustvari debela sluznica, kar lahko povzroči lažjo menstruacijo ali popolno izpustitev menstruacije,” razlaga zdravnica.

Tabletke ne pomenijo le lažjih menstruacij, ampak mnoge osebe doživljajo tudi manj hude krče in rednejše menstruacije, kar je pogosto dobrodošla sprememba.

Foto: Pexels

5. Imate PCOS

Sindrom policističnih jajčnikov ali PCOS je dokaj pogosta bolezen, pri kateri se jajčniki povečajo in vsebujejo veliko s tekočino napolnjenih vrečk, ki obdajajo jajčece. Raziskave pravijo, da ima PCOS vsaka deseta ženska, kar 50 odstotkov, pa jih nikoli ni diagnosticiranih.

“Pri policističnih jajčnikih lahko neravnovesje hormonov povzroči neredne menstruacije, vključno z bolečimi in močnimi krvavitvami ter krajšimi ali svetlejšimi menstruacijami od običajnih,”

je povedala Tatiana. Pri nekaterih ženskah s PCOS menstruacije morda sploh ni.

6. Pred kratkim ste imeli operacijo

To so vam povedali že pred posegom, vendar Dr. Datta opozarja, da če ste pred kratkim opravili kakršen koli poseg na maternici ali materničnem vratu, to zagotovo lahko vpliva na vašo menstruacijo, četudi le neopazno.

“Če ste imeli nedavno operativni poseg na maternici ali materničnem vratu, na primer zaradi zdravljenja nenormalnega brisa materničnega vratu, lahko to na začetku vpliva tudi na menstruacijo,” pojasnjuje. Nekaj mesecev lahko pričakujete lažji tok. Kot vedno obiščite svojega zdravnika, če vas kaj skrbi.

Foto: Unsplash

7. Pretiravate s telesno vadbo

Dr. Datta opozarja, da podobno kot pri premajhni količini hrane, tudi če se veliko ukvarjate s telesno vadbo – tj. več kot šestkrat na teden – lahko svoje telo preveč obremenjujete. Tako čustveni kot fizični stresi lahko vplivajo na vaš ciklus, zato lahko intenzivna vadba vpliva na vašo menstruacijo.

Čeprav je vadba dobra za vas, velja enako kot za vse v življenju: uživajte v zmernih količinah.

Ste še vedno zaskrbljeni zaradi šibke menstruacije?

Dr. Datta priporoča, da vsaj dva do tri mesece vodite dnevnik, v katerem spremljate svojo menstruacijo in tako ocenite svoje simptome ter spremljate čas krvavitve in njeno jakost. “Tako bo zdravnik lahko ugotovil, ali obstajajo vzorci vaših krvavitev in simptomov,” pojasnjuje.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close