Ali ste vedeli, da se lahko opečete – z limono?

12. oktober 2022

Ali ste vedeli, da se lahko opečete – z limono?

12. oktober 2022
Foto: Unsplash

Naša koža različno reagira na stvari, s katerimi smo v stiku čez dan. Od dermatologinje pa smo izvedeli, da obstaja tudi citronska opeklina.

Čez dan smo v stiku z mnogimi različnimi snovmi, vonji, na katere lahko naša koža reagira. Ob stiku z nekaterimi vrstami zelenjave se na naši koži pojavijo pikice na koži, poleti pa se to lahko razvije v hujšo reakcijo – fitofotodermatitis.

Dermatologinja Tamara Levičnik nam je razložila, da “gre za spremembo občutljivosti kože na UV žarke, kar se zgodi, ko pride koža v stik z rastlinskim sokom določene zelenjave.”

Kaj je fitofotodermatitis?

Tamara razlaga, da je beseda sestavljena iz dveh delov “fito – rastline, foto – svetloba = fitofotodermatitis. Fitofotodermatitis (znan tudi kot berloque dermatitis ali margarita dermatitis) je kožna fototoskična vnetna reakcija, ki jo povzroči kontakt snovi v rastlinah, ki so potem izpostavljene UV žarkom,” razlaga.

Rastline torej niso alergene same po sebi, temveč na mestu, kjer pridejo v stik s kožo, spremenijo občutljivost kože na sončno svetlobo.

Foto: Instagram

“Na tem mestu koža postane preobčutljiva in pojavi se huda reakcija na UV žarke, ki vodi v kožne opekline. Pojavijo se simptomi v obliki rdečice, zatekanje kože (edem), mehurčki ali obsežni mehurji in posledična hiperpigmentacija, ki lahko zelo dolgo traja na koži (tudi nekaj let). Vročina (poletni vroči dnevi) in vlaga (npr. vlažna koža ali rosa na rastlinah) poslabšajo reakcijo. Prav tako je dolgo časa po takšni reakciji koža občutljiva na soncu in jo je potrebno ustrezno ščititi,” še razlaga dermatologinja.

Kako izgleda?

Dermatologinja pravi, da je pri teh reakcijah značilen specifičen videz vnetnih sprememb na koži. Imajo zelo nepravilen razpored in vzorec na koži, v oblikah črtic, pikic, odtisa lista ali recimo v obliki kapljic, v katerih parfum kapne na vašo kožo.

“Reakcija ni takojšnja. Na mestu izpostavljenosti v prvih 24 urah koža najprej postane pordela in edematozna, postane srbeča in pekoča, vrhunec reakcije se razvije v po 2-3 dneh in na tem mestu se začnejo tvoriti pravi mehurji. Kot bi se opekli z ognjem, vrelo vodo ali oljem, mesto peče in je še nekaj časa občutljivo na sončne žarke. Koža se lahko vname že pri prvem kontaktu pri vsaki osebi, ki je izpostavljena zadostni količini in koncentraciji fotosezibilizatorja in zadostni jakosti sevanja UV žarkov. “

Foto: Instagram

A Tamara pravi, da to ne gre za alergijski odziv kože. Reakcijo povzročajo snovi v rastlinah, ki so kemično imenovane furokumarini in jih aktivirajo dolgovalovni UVA žarki. Takrat tkivo okvarjajo neposredno ali sproščajo različne agresivne spojine (reaktivne kisikove spojine, prosti radikali …). Ti stimulirajo nastajanje melanina, zato na mestih reakcije ostaja hiperpigmetacija oz. temnejša obarvanost kože.

Katere rastline ga povzročajo?

Katere rastline povzročajo reakcije, je pravzaprav precej individualno in odvisno od tipa kože, pravi Tamara. A generalno se te razdelijo v 4 velike skupine:

  • družina korenja,
  • družina citrusov,
  • murve,
  • in stročnice.

Citrusi in korenje so najpogostejši povzročitelji reakcij. “Številni citrusi imajo fototoksični učinek. Najpogostejši so limeta in limona, ampak je pogosta reakcija tudi na bergamotovo esencialno olje iz bergamota, ki je hibrid pomaranče in citrona. Iz družine murv je najpogostejši predstavnik navadna figa. Reakcija se pojavi tako na list kot na “mleko” fige.

Zato so znana imena tudi “paradižnikov poljub” ali citronska opeklina,” še razlaga.

Foto: Unsplash

Tamara pravi, da se pred tem najbolje zaščitimo z nošenjem dolgih rokavov in dolgih hlač, med delom pa nosimo rokavice ter se po takoj po opravljenem delu stuširamo z milom.

Preberite še intervju s Tamaro Levičnik, ki pravi: “Porjavelost kože ni kul in vsekakor ni zdrava”

Izogibajte se uporabi limone

Kot smo pisali že sami, tudi Tamara odsvetuje uporabo limone na koži in izpostavljanju soncu takoj po tem. “Citronska opeklina se lahko zgodi na koži in zato samoiniciativna uporaba limoninega soka direktno na kožo (iz katerih koli razlogov že) nato pa izpostavljanje soncu, ni dobra ideja, ker se lahko zgodijo omenjene komplikacije. Pogoste so reakcije po delu na vrtu tega tipa, velikokrat so prišli v ambulanto po stiku z omenjenim figovim mlekom,” pravi dermatologinja.

Za zdravljenje omenjenih reakcij pa svetuje protivnetne kreme in ustrezno lokalno terapijo. “Ob tem je obvezna uporaba ustreznih negovalnih mazil in krem, ki kožo pomirjajo in jo obnavljajo. Sama uporaba le lokalne terapije ni dovolj, ob tem je nujno potrebno tudi dodatno mazanje. Žal, ustreznih krem za razbarvanje kože v oblikah, ki se lahko prepišejo na recept, ni na voljo. Lahko si pomagamo z izdelki, ki se dobijo v lekarnah,” še svetuje Tamara.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close