Je za hujšanje res potreben osebni trener?

10. marec 2022

Je za hujšanje res potreben osebni trener?

10. marec 2022
Foto: Unsplash

Ko se odločimo spremeniti svoje življenjske navade in shujšati, se pogosto zdi, da ljudje ne vemo, kje začeti. Osebna trenerka podaja nasvete, ki vam bodo proces olajšali.

Ob bližanju poletja mnogi ponovno čutijo pritisk shujšati in izoblikovati postavo, a če s tem nimamo izkušenj, je težko vedeti, kje začeti. Kaj moramo spremeniti? Kaj je najpomembnejše? Potrebujemo nutricionista ali trenerja?

Zastavite si pravi cilj

Pri hujšanju je predvsem pomembno, da si zadate prave in realistične cilje. “Vaš končni cilj ne sme biti več kot deset odstotkov vaše telesne mase. Torej, če tehtate 90 kg, ciljajte na 9 do 10 kilogramov, nato pa si vzemite premor,” svetuje osebna trenerka Meta Vražič. “Hujšanje je za telo velik napor, proti kateremu se bo telo nekaj časa tudi borilo, zato je pomembno, da si ob velikih življenjskih spremembah dajete odmore.”

Foto: Unsplash

Prav tako pa je pomembno, da k temu pristopate zdravo in racionalno. “Jaz vedno pravim, da mora biti postava nekje proti dnu vaše hierarhije ciljev. Najpomembnejša stvar za vas mora biti vaše zdravje in dobro počutje, lepša postava pa pride kot stranski produkt,” razlaga osebna trenerka.

Ljudje se pogosto obremenjujemo s številko na tehtnici, a pomembneje je, kako se mi v našem telesu počutimo. “So stvari lažje? Greste hitreje po stopnicah? Se počutite bolj energične? So vam vaše hlače bolj ohlapne? To so stvari, ki so na koncu pomembne. Številka na tehtnici je zadnje merilo, h kateremu se obrnemo.”

Spremenite svoje navade

“Težko si je to priznati, a vedeti morate, da to, kar ste počeli do sedaj, ni najboljše za vas. Spremeniti morate svoje prehranjevalne in življenjske navade,” razlaga trenerka. To pomeni, da se poskušajte gibati čim več: če ste kam šli z avtom, pojdite sedaj peš ali s kolesom, pojdite po stopnicah namesto z dvigalom, če je vreme lepo, pojdite na sprehod.

Spremeniti pa boste morali tudi svoj način prehranjevanja. “To ne pomeni nujno štetja kalorij in tehtanja hrane. Zmanjšajte svoje dosedanje porcije in podvojite količino zelenjave in sadja, ki ste ga pojedli prej. Izločite visoko predelana in mastna živila, saj so to živila po katerih niste dolgo siti.” A ni se vam potrebno popolnoma odreči stvarem, v katerih uživate. Brez slabe vesti si lahko privoščite svojo najljubšo čokolado ali sladoled, le v mejah normale. “Popolna prepoved bo privedla do kasnejšega prenajedanja, saj bo vaše telo ta živila pogrešalo.”

Foto: Unsplash

Ali potrebujem osebnega trenerja?

“Na kratko, ne. Osebni trener nikakor ni nujen, je pa priporočljiv,” odgovarja Meta. Odvisno je od aktivnosti, ki si jo izberete. Ključno pa je, da si izberete aktivnost, v kateri najbolj uživate, saj boste tako ob dnevih, ko vam manjka motivacije, veliko lažje aktivni. “Za tek, kolesarstvo, hojo, ne potrebujete osebnega trenerja. Osebni trener je super za vaje za moč, kot so na primer fitnes ali treningi doma ali ena na ena. Pri teh športih je dokaj pomembno, da imate nekoga, ki vas vodi in vam pokaže pravilno izvedbo vaj.”

Če ste človek, ki se težko motivira ali potrebuje zunanjo motivacijo, je prav tako priporočljivo, da si poiščete osebnega trenerja. “Pogosto je prav to razlog, da si ljudje poiščejo trenerja. Če jim manjka discipline in motivacije, je veliko lažje, če imajo za sabo nekoga, ki mu morajo odgovarjati,” razlaga trenerka.

Foto: Unsplash

In če ste nekdo, ki nima s športom prav nobenih izkušenj, vas lahko trener usmerja in nauči kako se pravilno gibati. “Tudi pri teku je tehnika, ki jo je treba poznati,” pravi Meta, “a to ne pomeni, da potrebujete trenerja za vedno. Če ste finančno omejeni, si ga najemite samo za nekaj ur, da vam pokaže pravilno izvedbo vaj. To vam bo prineslo doživljenjsko znanje, ki vas lahko zavaruje pred mnogimi poškodbami.”  

Predvsem pa bodite potrpežljivi, rezultati ne bodo vidni takoj, a na koncu si boste hvaležni. “Vzemite si dan po dan, in kar naenkrat boste ugotovili, kako dobro se počutite.”

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic

New Report

Close